Η ζωή, η δράση και το ηρωικό τέλος του Χαλκιδαίου Συνταγματάρχη, Μαρδοχαίου Φριζή. Το βάπτισμα του πυρός, η αιχμαλωσία του στη Μ. Ασία και η ένδοξη πορεία του ως το μέτωπο του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.
Πηγές:
«Χαλκίδα – Η προσωπογραφία της πόλης, μέσα από την οδική ονοματοθεσία της», Αμαλία Αν. Καραπασχαλίδου, TEC 2012.
«Η Χαλκίδα και οι δρόμοι της», Ελευθέριος Ιωανννίδης, Α.Ε.Μ., 1970 (τομ. ΙΣΤ).
«Σύντομος ιστορία των ονομάτων των οδών της πόλεως Χαλκίδος», Νικόλαος Κορωναίος, τυπογραφείο Ευρίπου 1902.
Wikipedia.
Ο Μαρδοχαίος Φριζής γεννήθηκε την πρώτη μέρα του 1893 στη Χαλκίδα. Ήταν ελληνοεβραϊκής καταγωγής και υπηρέτησε ως αξιωματικός στον ελληνικό στρατό. Πέθανε ηρωικά στα βουνά της Ηπείρου στις 5-12-1940.
θεωρείται ο πρώτος Έλληνας ανώτερος αξιωματικός που έπεσε κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Η πόλη του, για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του σε κεντρική οδό και έστησε τον ανδριάντα του στην παρακείμενη φερώνυμη πλατεία της.
Τα πρώτα του χρόνια
Γονείς του Μαρδοχαίου (ή Μορντεχάι) ήταν οι Ρωμανιώτες Χαλκίδαίοι Εβραίοι, Ιάκωβος και Ιόπη Φριζή, που είχαν συνολικά 13 παιδιά, εκ των οποίων το ένα μόνο ήταν κορίτσι.
Από μικρή ηλικία εξέφρασε την επιθυμία να γίνει στρατιωτικός και ονειρευόταν να κερδίσει δόξα και φήμη πολεμώντας γενναία στα πεδία μάχης. Ο πατέρας του όμως, προτιμούσε να ασχοληθεί με τις εμπορικές επιχειρήσεις της οικογενείας. Κάμπτοντας τις αντιδράσεις του, έδωσε αρχικά εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων, αλλά απέτυχε. Για την εν λόγω αποτυχία η φημολογία ήταν διττή: α) θεώρησε υποτιμητικό το γεγονός ότι δεν ήρθε πρώτος στις εξετάσεις και εγκατέλειψε την προσπάθεια. β) εξαιτίας του ιουδαϊκού θρησκεύματος δεν έγινε δεκτός στη Σχολή. Τελικά, γράφτηκε με βαριά καρδιά στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το πάθος του όμως για τη στρατιωτική ζωή δεν είχε ξεθυμάνει. Έτσι, κατατάχθηκε εθελοντικά στο Πεζικό και γράφτηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών απ’ όπου αποφοίτησε το 1916 έχοντας τον βαθμό του λοχία. Πολύ γρήγορα όμως προήχθη σε εφέδρος ανθυπολοχαγός, λόγω της πανεπιστημιακής του μόρφωσης.
Ο Συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής.
Το βάπτισμα του πυρός, η αιχμαλωσία του στη Μ. Ασία και η ένδοξη πορεία του ως το 1940.
Το βάπτισμα του πυρός το πήρε στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Εκεί, διακρίθηκε για τη γενναιότητά του, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μονιμοποίηση και προαγωγή του σε ανθυπολοχαγό.
Τον Ιανουάριο του 1919 συμμετείχε στο εκστρατευτικό σώμα εναντίον των Μπολσεβίκων στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Εμφύλιου Πολέμου. Διοικητής του ήταν ο συνταγματάρχης Νικόλαος Πλαστήρας (μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδας). Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η μονάδα του μετατέθηκε στη Σμύρνη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Κατά τη διάρκεια της προήχθη σε υπολοχαγό. Τον Αύγουστο του 1922, μέσα στην λαίλαπα της καταστροφής και την πυρπόληση της πόλης, συνελήφθη από τους Τούρκους. Αν και προσφέρθηκαν να τον απελευθερώσουν σχεδόν αμέσως, αφού δεν ήταν χριστιανός, αρνήθηκε να εγκαταλείψει τους συμπολεμιστές του, αναδεικνύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη συντροφικότητα που τον διακατείχε, αλλά και την ποιότητα του χαρακτήρα του. Επίσης, φημολογείται πως ομόθρησκοί του, μόλις έμαθαν πως αιχμαλωτίστηκε συγκέντρωσαν χρήματα, για να τον απελευθερώσουν. Εκείνος, όμως, έμεινε ακέραιος στις πεποιθήσεις του υποστηρίζοντας πως «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει για όλους». Έτσι, παρέμεινε αιχμάλωτος ως τον Αύγουστο του 1923, όπου έγινε η ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα κράτη.
Μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα, προήχθη σε λοχαγό και λίγο μετά πήγε στο Παρίσι, όπου φοίτησε στη Σχολή Πολέμου της Γαλλίας. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, γράφτηκε και στην ελληνική Σχολή Πολέμου. Το 1936 μετατέθηκε στην Κρήτη, στον τομέα λογοκρισίας επί του Τύπου. Γρήγορα όμως μετατέθηκε στο Δελβινάκι με την αιτιολογία ότι «δεν έκανε σωστά τη δουλειά του». Εκεί συνδέθηκε με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα. Μόλις έκλεισε και αυτός ο κύκλος, μετατέθηκε στη γενέτειρά του -τη Χαλκίδα– ως εκπαιδευτής στη Σχολή Πεζικού· προβιβάσθηκε σταδιακά σε ταγματάρχη και, λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του 30, σε αντισυνταγματάρχη.
Καλπάκι 1940. Η άμυνα του μετώπου Ηπείρου είχε ανατεθεί εξ ολοκλήρου στην 8η Μεραρχία που κατάφερε να κατατροπώσει τους Ιταλούς!
Η ηρωική του δράση στην Ήπειρο
Πριν ακόμη κηρυχθεί ο πόλεμος, ο Φριζής είχε εκπονήσει σχέδιο απώθησης του εχθρού σε περίπτωση επίθεσης, το οποίο είχε εγκριθεί από τον Παπάγο.
Την άνοιξη του 1940 ο Μ. Φριζής τοποθετήθηκε στο επιτελείο της 8ης Μεραρχίας, στα Ιωάννινα. Το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πόλεμου τον βρήκε διοικητή αποσπάσματος στον τομέα Καλαμά – Νεγράδων, ως ένα από τους 12.898 Ελληνοεβραίους, που συνολικά υπηρέτησαν την περίοδο 1940-1941 (οι συνολικές τελικές απώλειές τους ήταν 513 νεκροί και 3.743 τραυματίες. Για την ιστορία, οι Ευβοείς πεσόντες στα παγωμένα βουνά της Αλβανίας ήταν 303 – 13 Αξιωματικοί και 290 Οπλίτες – σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή Αγαθοκλή Παναγούλια).
Αρχικά, στο Βρυσοχώρι, παρεμπόδισε το πέρασμα του εχθρού δια μέσου του ποταμού, για εννέα ημέρες. Λίγες μέρες μετά την 28η Οκτωβρίου 1940 έγινε διοικητής του αποσπάσματος Αώου, της 8ης Μεραρχίας, γράφοντας επάξια το όνομά του στις ιστορικές σελίδες της χώρας. Η άμυνα που αντέταξε με τους άντρες του στην περίφημη Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών «Τζούλια» όχι μόνο σταμάτησε την εχθρική προέλαση, αλλά είχε ως αποτέλεσμα και την αιχμαλωσία των πρώτων Ιταλών (συνολικά 15 αξιωματικών και 700 οπλιτών – οι 200 ήταν της μεραρχίας «Μοδένα»), καταφέρνοντας συντριπτικό χτύπημα που έθιξε σαφώς το γόητρο του εχθρού! Στη συνέχεια ο Μαρδοχαίος Φριζής ελευθέρωσε την Κόνιτσα και προχώρησε στο αλβανικό έδαφος αναχαιτίζοντας την προέλαση των Ιταλών και επιτυγχάνοντας, μαζί με τις υπόλοιπες Ελληνικές δυνάμεις, την αναστροφή του μετώπου.
Όταν ξεκίνησε η αντεπίθεση του ελληνικού στρατού στο αλβανικό έδαφος, ήταν πλέον διοικητής ανεξάρτητης μεραρχίας. Στις 23-27 Νοεμβρίου κατέλαβε την Τάρσοβα και το Χάνι Μερτζέκι. Στη συνέχεια πέρασε τον ποταμό Λογγαρίτσα και κατέλαβε το ύψωμα Μάλι-Μπάρδας και την γέφυρα Καντζίτι. Η ιταλική μεραρχία «Μόδενα» δεν του στάθηκε εμπόδιο και έτσι κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο για την κατάληψη της Πρεμετής, στις 4-12-1940, έχοντας πριν καταλάβει τις θέσεις Μπένα Σκέρι, το αντέρισμα στα δυτικά της Νόβο Σέλα, τη γέφυρα της Πρεμετής, το οχυρό Μελιάσι, το ύψωμα Νόβο Σέλα, όπως και το Τρεμίτσι.
Ο ανδριάντας του ήρωα στην πλατεία που φέρει το όνομά του, στη Χαλκίδα. Φωτογραφία: Βάγιας Κατσός.
Ο ηρωικός του θάνατος
Στις 5 Δεκεμβρίου 1940 ο Μ. Φριζής διατάχθηκε να καταλάβει τον λόφο 1220 στα βορειοανατολικά της Πρεμετής.
Στις 11:20 το πρωί της ίδιας μέρας εμψύχωνε τους στρατιώτες του έφιππος, όταν δέχθηκαν επίθεση από ιταλικά αεροπλάνα. Με ατσαλένια ψυχραιμία διέταξε τους στρατιώτες του να καλυφθούν στα χαρακώματα. Εκείνος όμως, για να μην τους πανικοβάλλει, παρέμεινε καβάλα στο άλογό του συνεχίζοντας να τους ενθαρρύνει. Έτσι, όμως έγινε εύκολος στόχος για τα εχθρικά αεροπλάνα που τον χτύπησαν με τα πολυβόλα τους. Η χαριστική βολή ήρθε λίγο μετά, όταν μια βόμβα έσκασε δίπλα του, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα στο στομάχι. Ήταν 47 χρόνων…
Ο Μαρδοχαίος Φριζής διαβάστηκε από ορθόδοξο ιερέα, ελλείψει ραβίνου στο μέτωπο. Σύμφωνα με αφήγηση του συνονόματου εγγονού του, ο ιερέας του στρατεύματος τού έκλεισε τα μάτια με την επικήδεια εβραϊκή προσευχή: «Άκουσε Ισραήλ, ο Κύριος ο Θεός σου, ο Κύριος είναι ένας», κηδεύοντας τον πρόχειρα στην Πρεμετή. Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, όταν έμαθε την είδηση του θανάτου του, έστειλε στη χήρα και τα τρία παιδιά του συλλυπητήριο τηλεγράφημα ανακηρύσσοντας τον «Ήρωα της Ελλάδας». Στις 15-4-1941 προήχθη σε συνταγματάρχη επ’ ανδραγαθία.
Τα χρόνια πέρασαν και το 2002 τα οστά του βρέθηκαν στην Αλβανία και αναγνωρίσθηκαν. Στις 23 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου ενταφιάστηκαν στο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο της πόλης. Στη θρησκευτική τελετή χοροστάτησε ο συνονόματος εγγονός του – ραβίνος της Θεσσαλονίκης τότε. Ο Φριζής τιμήθηκε με πολλά μετάλλια, τόσο εν ζωή, όσο και μεταθανάτια. Προτομές του έχουν τοποθετηθεί έξω από το Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι και στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Οι συμπολίτες του Χαλκιδαίοι, για να τιμήσουν την ηρωική του μνήμη, έδωσαν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πόλης, αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε το τραγικό νέο του θανάτου του και πρόσφατα στην παρακείμενη πλατεία της (δείτε σχετικές πληροφορίες εδώ), στήνοντας τον έφιππο ανδριάντα του σε εμφανές σημείο της. Προτομή του επίσης υπάρχει έξω από το Εβραϊκό Νεκροταφείο της Χαλκίδας.
Η προτομή του Μαρδοχαίου Φριζή, φιλοτεχνημένη από τον Γ. Καραχάλιο, που βρίσκεται στο εβραϊκό νεκροταφείο της Χαλκίδας. Φωτογραφία: Βάγιας Κατσός.
Ήταν ή όχι ο πρώτος ανώτερος αξιωματικός που έπεσε στο ελληνοϊταλικό μέτωπο; Οι αντικρουόμενες απόψεις.
Έχουν εκφραστεί αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν ο Μαρδοχαίος Φριζής ήταν ή όχι ο πρώτος ανώτερος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, που σκοτώθηκε ηρωικά στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (1940-1941).
Ορισμένοι υποστηρίζουν πως άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας τον βαθμό του Συνταγματάρχη, καθώς αυτός του απενεμήθη επ’ ανδραγαθία για τη νίκη του επί της «Τζούλια», κάτι που ισχυροποιεί την άποψη πως ήταν ο πρώτος. Άλλοι πάλι θεωρούν πως ο θάνατος τον βρήκε έχοντας το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και ο βαθμός του Συνταγματάρχη του αποδόθηκε τιμητικά μετά θάνατον, επ’ ανδραγαθία, κάτι που ενισχύει την άποψη πως δεν ήταν ο πρώτος.
Όποια και αν είναι η ιστορική αλήθεια ή εκφερόμενη άποψη επ’ αυτού, κανείς δεν αμφισβητεί τη φιλοπατρία, το ακέραιο ήθος, τον ηρωισμό και την προσφορά του στον ελληνικό στρατό. Ο Συνταγματάρχης Φριζής ήταν ένας γενναίος άντρας και αξιωματικός, καθώς έγινε στόχος των ιταλικών αεροσκαφών, από το βομβαρδισμό των οποίων ξεψύχησε, μαχόμενος, έφιππος και εμψυχώνοντας τους άντρες του στο πεδίο της τιμής, όπως αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυς κ. Ηρακλής Σκανδάλης (σε επιστολή του στην «Αυγή» της 16/11/1978). Αυτά και μόνον αρκούν ώστε να τον κάνουν άξιο αιώνιας μνήμης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, που τόσο αγάπησε, τη Χαλκίδα.