Βάγιας Κατσός
Η διαδρομή του τοπωνυμίου στο χρόνο, από την πόλη – κράτος ως σήμερα.
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
«Το Βενετοκρατούμενο Negroponte», Δημητρίου Γκόφα, Ομότιτλη διάλεξη, Χαλκίδα 1-11-1992, Αθήνα 23-11-1995, προς τα μέλη της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών. Δημοσιεύθηκε στη συλλογή «Χαρακτικά της Εύβοιας – Συλλογή Γιάννη Κ. Καράκωστα», Ε.Ε.Σ., 1999.
Ιστορία της αρχαίας Εύβοιας, από τους προϊστορικούς χρόνους ως και τη Ρωμαιοκρατία. Επαμ. Α. Βρανόπουλος. Δρ. Ιστορικός Αρχαιολόγος. Αθήνα 1987.
«Η πόλη της Χαλκίδας, Χαλκίς – Εύριπος – Negroponte – Egriboz», Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα, 2015.
«Η ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας Χαλκίδας από το 586 π.Χ εως το 2001 μ.Χ», Μαϊρ Σ. Μαϊσης. Έκδοση: Ισραηλίτικη Κοινότητα Χαλκίδας. Χαλκίδα 2013.
Από την ίδρυση της πόλης – κράτους ως και τα χρόνια της Ρώμης: Χαλκίδα.
Σύμφωνα με το μύθο η ονομασία «Χαλκίδα» δόθηκε στην πόλη προς τιμήν της ομώνυμης θυγατέρας του Ασωπού και της Μεθώνης, η οποία φέρει επίσης το όνομα Κόμβη και απεικονίζεται στα νομίσματα της πόλης από τον 4ο ως τον 2ο αι. π.Χ., ενώ λατρευόταν ως Αρχηγέτις[1].
Οι πιθανότερες δύο ερμηνείες για την προέλευση της ονομασίας είναι οι παρακάτω:
1) Η ονομασία σχετίζεται με τον οικισμό της Μάνικα, βορειοδυτικά της σύγχρονης πόλης, όπου ήταν η προϊστορική Χαλκίδα. Εκεί άκμασε η μεταλλουργία και το εμπόριο χαλκού, γεγονός που μνημονεύει πλήθος συγγραφέων[2], συντελώντας στο να δοθεί στην πόλη το όνομα «Χαλκίς» ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ., κατά μία άποψη.
2) Το όνομα Χαλκίς προέρχεται από το πορφυρένιο κογχύλι κάλχη, το οποίο αφθονούσε στο Νότιο Ευβοϊκό αλλά σήμερα έχει εξαφανιστεί. Αποτελούσε την πρώτη ύλη από την οποία προερχόταν το -περιζήτητο κατά την αρχαιότητα- υπέροχο χρώμα της πορφύρας[3].
Τέλος, μια ακόμη ερμηνεία είναι η εξής[4]: Η λέξη «Χαλκίδα» έχει σημιτική ρίζα καθώς, σύμφωνα με την εξήγηση, παράγεται από τη σημιτική ρίζα Χάλεκ, που σημαίνει τεμαχίζω – κομματιάζω. Δηλαδή το τεμαχισμένο, το αποσπασμένο από την Ηπειρωτική Ελλάδα τμήμα γης, όπως δηλαδή χωρίστηκε η χερσόνησος της Χαλκίδας από την υπόλοιπη στερεά με το άνοιγμα του πορθμού του Ευρίπου. Την ίδια ετυμολογία έχει και η λέξη “χαλίκι” από το Εβραϊκό Χέλεκ, που σημαίνει κομμάτι πέτρας. Όμοια και η λέξη Χαλκιδική σημαίνει «τεμαχισμένη χερσόνησος» της Μακεδονίας, ονομασία που δόθηκε από τις αποικίες που εκεί ίδρυσε η Χαλκίδα τον 7° αιώνα π.Χ. Οι πιο πάνω ερμηνείες αμφισβητούνται, καθώς υποστηρίζεται πως η ονομασία «Χαλκίς» είναι σε χρήση προγενέστερα της μόνιμης εγκατάστασης των Εβραίων στη Χαλκίδα (6ος αιώνας π.Χ) εφόσον:
Α) Η ονομασία «Χαλκίς» εμφανίζεται στα ομηρικά έπη (8ο αιώνας π.Χ.), κάτι που υποδεικνύει πως ήταν ήδη σε χρήση.
Β) Προσκρούει χρονολογικά στην άποψη που θέλει το όνομα «Χαλκίς» να προέρχεται από τα ορυχεία χαλκού της Μάνικα. Κάτι που σημαίνει πως η χρήση της ονομασίας «Χαλκίς» ίσως είναι κατά πολύ παλιότερη ακόμη και από τον ερχομό των πρώτων Εβραίων εμπόρων που ήρθαν στην περιοχή μαζί με Φοίνικες ναυτικούς, πιθανότατα τον 8ο αιώνα π.Χ.
Πανοραμική φωτογραφία της Χαλκίδας, 1860-70.
Περίοδος ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους (Βυζαντινά χρόνια): Εύριπος.
Το όνομα «Χαλκίδα» έμεινε σε χρήση ως και τον 6-7ο αιώνα. Έκτοτε, αρχίζει να κυριαρχεί η Βυζαντινή ονομασία «Εύριπος», που προέρχεται από τον ομώνυμο πορθμό που βρίσκεται στην πόλη, καθώς την ίδια περίπου περίοδο εγκαταλείπεται σταδιακά το αστικό κέντρο της κλασικής περιόδου και ενισχύεται οικιστικά και οχυρωματικά η πόλη – κάστρο στα δυτικά της χερσονήσου.
Η ονομασία «Εύριπος» προέρχεται το «ευ» και «ριπή» που σημαίνει «καλή ροή», περιγράφοντας τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής. Παραφθορά της λέξης «Εύριπος» οδήγησε στο να δοθεί την ίδια εποχή η ονομασία «Γριπονήσι» (το νησί του Ευρίπου) στο νησί της Εύβοιας.
Λατινική περίοδος: Νεγροπόντε.
Ο ερχομός των σταυροφόρων στη Χαλκίδα το 1204 σηματοδότησε την αρχή μιας ταραχώδους αλλά και ακμάζουσας περιόδου για την πόλη, υπό νέα ονομασία: Νεγροπόντε (Negroponte).
Η επικρατέστερη εξήγηση για την απαρχή της ονομασίας «Νεγροπόντε», εντοπίζεται στην παραφθορά της λέξης «Εύριπος» σε «Έγριπος» στην αιτιατική (εις τον Έγριπον), από την οποία προέκυψαν διάφορες παραλλαγές όπως Negripo, Negrepo, Nigripo, Nigrepo, Negreponte και τέλος Negroponte, το οποίο και επικράτησε. Όλες τις ονομασίες αυτές, τις συναντάμε σε λατινικά έγγραφα ήδη από τον 13ο αιώνα[5]. Ως δεύτερη ερμηνεία, λέγεται πως η ονομασία Νεγροπόντε συνδέεται με τη γέφυρα που ένωνε τις δύο ακτές του Ευρίπου, ως «μαύρο πέρασμα» («Negro» και «Ponte»), ερμηνεύοντας τα νερά ή το χρώμα της γέφυρας, ή κάποιας από τις γέφυρες του κάστρου του Ευρίπου, κατά το μεσαίωνα. Η τελευταία εξήγηση τείνει να απορριφθεί από τη νεώτερη έρευνα.
Οθωμανική περίοδος: Εγριμπόζ.
Η άλωση του Νεγροπόντε το καλοκαίρι του 1470 οδήγησε και στην εξοθωμανοποίηση της ονομασίας της πόλης.
Έκτοτε και καθ’ όλη την διάρκεια των 363 χρόνων τουρκοκρατίας της Χαλκίδας η πόλη λεγόταν Εγριμπόζ («İghribos» ή «Egriboz»), σε μια νέα παραφθορά της λέξης «Εύριπος» ή «Έγριπος», που ίσχυε επί ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους ως και σήμερα: Χαλκίδα
Από το 1833 και την ενσωμάτωση της Εύβοιας στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος η ονομασία της πόλης επανήλθε στη γνώριμη από τα αρχαία χρόνια και έκτοτε η ονομασία της Πρωτεύουσας του νησιού είναι μία: Χαλκίδα.
Παραπομπές
[1] Όπως αναγράφεται σε επιγραφή του 3ου αι. μ.Χ. (IG ΧΙΙ 9.906). «Η πόλη της Χαλκίδας, Χαλκίς – Εύριπος – Negroponte – Egriboz», Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα, 2015.
[2] Ο Ευστάθιος (764) αναφέρει ότι: ιστορείται δε και σιδήρου και χαλκού μέταλλα είναι κατά την Εύβοϊκήν Χαλκίδα και ότι άριστοι εκεί σιδηρουργοί. Ο Στέφανος Βυζάντιος (λήμμα Χαλκίς) αναφέρεται στα πρώτα χαλκουργεία στην πόλη: Χαλκιδείς φασί κληθήναι δια το χαλκουργεία πρώτον παρ’ αυτοίς οφθήναι. Ωστόσο, τα κοιτάσματα αυτά φαίνεται ότι κάποια στιγμή εξαντλήθηκαν, όπως καταγράφουν ο Στράβων (10.1.9) και ο Πλούταρχος (Περί των εκλελοιπότων χρηστηρίων 43). Ο.π.
[3] Η σύνδεση αυτή οφείλεται στην αναφορά του Αθήναιου (Δειπνοσοφισταί 4.132, 7.30) στην ποικιλία των αλιευμάτων στον Εύριπο, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονταν και οι πορφύρες, που χρησιμοποιούνταν στη βιομηχανία πορφυρού χρώματος. Ο.π.
[4] Η ερμηνεία αυτή είναι του Ασέρ Ρ. Μωυσή και αναφέρεται στο βιβλίο «Η ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας Χαλκίδας από το 586 π.Χ εως το 2001 μ.Χ» του Μαϊρ Σ. Μαϊση. Έκδοση: Ισραηλίτικη Κοινότητα Χαλκίδας. Χαλκίδα 2013.
[5] «Το Βενετοκρατούμενο Negroponte», Δημητρίου Γκόφα, Ομότιτλη διάλεξη, Χαλκίδα 1-11-1992, Αθήνα 23-11-1995, προς τα μέλη της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών. Δημοσιεύθηκε στη συλλογή «Χαρακτικά της Εύβοιας – Συλλογή Γιάννη Κ. Καράκωστα», Ε.Ε.Σ., 1999.