Η μυστική τοπογραφία της Χαλκίδας περιλαμβάνει πάρα πολλούς σχηματισμούς τριγώνων, με κυριότερους τους εξής συνδυασμούς: 1) Χαλκίδα – Δελφοί – Σούνιο. 2) Χαλκίδα – Ολυμπία – Δήλος. 3) Χαλκίδα – Νεμέα – Επίδαυρος. 4) Χαλκίδα – Επίδαυρος – Δήλος. Δείτε στους παρακάτω χάρτες τι ακριβώς συμβαίνει μ’ αυτές τις περιοχές.
Σωτήρης Βαξεβάνης
Τα μυστηριώδη τριγωνικά σχέδια που σχηματίζονται από την ένωση ενός αρχαίου ναού της Χαλκίδας με άλλους ιερούς χώρους της Ελλάδας.
Πότε, πως και γιατί ξεκίνησε το μυστήριο των ιερών τριγώνων
Πρώτος ο Ηρόδοτος μίλησε για την ύπαρξη γεωμετρικού τριγωνισμού μεταξύ των αρχαιοελληνικών τόπων λατρείας, δίνοντας τους το γενικό όνομα «Γεωδαισία».
Τη δεκαετία του 1960 ο Γάλλος ερευνητής Ζαν Ρισσέν προσπάθησε να αποδείξει τους ισχυρισμούς του πατέρα της ιστορίας. Βασιζόμενος στη θεωρία πως οι αρχαίοι ιεροί χώροι χτίζονταν σε ίσες γεωμετρικές αποστάσεις, υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός νοητού σύμπαντος.
Το 1971 όμως ο Θεοφάνης Μάνιας, επανεξέτασε διεξοδικά το θέμα, παρουσιάζοντας τις αποδείξεις του στα βιβλία του «Τα Άγνωστα Μεγαλουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων» και «Το Ελληνικό Πνεύμα στις Πυραμίδες της Αιγύπτου». Ο συγγραφέας, ως αξιωματικός της αεροπορίας παρατήρησε, μελετώντας τις αναφορές των πιλότων, πως τα καύσιμα των μαχητικών που ήταν απαραίτητα για να καλύψουν αποστάσεις που παρουσίαζαν τριγωνικό σχήμα, ήταν πάντα ίδια.
Μελετώντας χάρτες τις Ελλάδας και χαράσσοντας πάνω τους τις πορείες των αεροσκαφών, διαπίστωσε ότι αυτές οι τριγωνικές σχέσεις δημιουργούνταν από συγκεκριμένους ιερούς χώρους των αρχαίων Ελλήνων! Τα σημεία αυτά δεν σχηματίζουν απλώς τέλεια γεωμετρικά τρίγωνα, αλλά περαιτέρω ήταν τοποθετημένοι σε σημεία, όπου η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια της γης είναι ισχυρότερη. Κάποιοι λοιπόν συμπεραίνουν ότι, οι αρχαίοι ναοί, ήταν έτσι χτισμένοι, ώστε να εκμεταλλεύονται τις ευεργετικές επιδράσεις τις ακτινοβολίας αυτής.
Η τριγωνομετρία της Χαλκίδας
Σε μία από τις «κορυφές» των περίεργων αυτών τριγωνικών σχηματισμών που θα δείτε στις επόμενες σελίδες, συγκαταλέγεται και ένας τόπος λατρείας που βρισκόταν στην αρχαία Χαλκίδα.
Είναι ο ναός του Διός και θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτόν παρακάτω. Θεωρείται ότι μετέχει στα γεωμετρικά σχήματα, λόγω του ότι πληροί κάποιες βασικές παραμέτρους. Ήταν τυχαία όμως η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου να συμμετάσχει στο περίεργο «χορό» των νοητών ιερών τριγώνων του αρχαιοελληνικού κόσμου ή μήπως κάτι άλλο κρυβόταν πίσω από αυτήν την επιλογή;
Στον πρώτο συνδυασμό, ο ναός του Δία στη Χαλκίδα απέχει 97,8 χιλιόμετρα από το γνωστό σε όλους μας Μαντείο των Δελφών. Ακριβώς το ίδιο απέχει και ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο από το ναό του Ολυμπίου Διός στη Χαλκίδα!
Οι γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων
Είναι δύσκολο να μιλάμε για τυχαία περιστατικά, όταν έχουμε σχηματισμούς απόλυτων γεωγραφικών τριγώνων. Δύσκολο είναι επίσης όμως να λυθεί και ο γρίφος του πως και γιατί δημιουργήθηκαν!
Σήμερα θεωρείται δεδομένο πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν προβλέψει στην εποχή τους πράγματα τα οποία σήμερα είναι αποδεδειγμένα ή αυτονόητα για την επιστήμη. Π.χ. ο Δημόκριτος θεωρείται σήμερα ο θεμελιωτής της ατομικής θεωρίας και ο εφευρέτης Ταραντίνος είχε «προβλέψει» τους σημερινούς δορυφόρους, αναφέροντας τη δυνατότητα περιφοράς μιας σφαίρας γύρω από τη γη. Αν οι πρόγονοι μας είχαν λοιπόν καταφέρει πολλά σε διάφορους άλλους τομείς, είναι πιθανό να είχαν καταφέρει επίσης να υπερπηδήσουν βουνά, θάλασσες και χιλιομετρικά εμπόδια ανάμεσα στους ναούς τους, τοποθετώντας τους στην ίδια ευθεία με απόλυτη ακρίβεια!
Σήμερα, ακόμη και η χρήση GPS έχει μικρά ποσοστά σφάλματος. Πώς γίνεται λοιπόν εκείνη την εποχή να υπήρχε τόση ακρίβεια σε δύσκολους τοπογραφικούς υπολογισμούς; Ακόμη και αν δεχθούμε ότι οι αρχαίοι είχαν πολλές γνώσεις αστρονομίας και φυσικομαθηματικών, είναι αδύνατο να κατανοήσουμε το σχεδιασμό απόλυτων γεωγραφικών τριγώνων χωρίς όργανα!
Στο δεύτερο συνδυασμό, ο αρχαίος ναός του Δία στη Χαλκίδα απέχει απ’ το ναό του Δία στην αρχαία Ολυμπία 196 περίπου χιλιόμετρα. Την ίδια ακριβώς απόσταση έχει και ο ναός του Απόλλωνα στη Δήλο με το ναό του Διός στη Χαλκίδα. Τυχαίο, ή μήπως οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν κάτι που σήμερα αγνοούμε;
Η χρυσή τομή
Μία εξήγηση στο πως έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες τριγωνική μορφή με ακρίβεια στις γεωγραφικές αποστάσεις των λατρευτικών τους χώρων, είναι δια μέσου της χρυσής τομής.
Η εφαρμογή του μαθηματικού αυτού κανόνα θεωρείται ότι δίνει αρμονικές αναλογίες. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκε στην αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική, τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και κατά την Αναγέννηση. Την χρυσή τομή εισήγαγε και υπολόγισε ο Πυθαγόρας (585 – 500 π.Χ.). Συμβολίζεται με ένα ειδικό σύμβολο προς τιμήν του Φειδία, του σημαντικότερου γλύπτη της κλασικής περιόδου.
Βασισμένοι σε αυτήν την πολύπλοκη μαθηματική θεωρία, κατάφεραν κάτι αδιανόητα δύσκολο, ακόμα και για την σημερινή τεχνολογία: Να σχηματίζουν οι αρχαίοι Ελληνικοί ναοί διαφορετικά μεταξύ τους ισοσκελή τρίγωνα που ισαπέχουν, κατά τέτοιο τρόπο που καθιστούν αδύνατο το «τυχαίο γεγονός»!
Στον τρίτο συνδυασμό, ο ναός του θεού της ιατρικής, Ασκληπιού, που βρίσκεται στην περιοχή της Επιδαύρου, απέχει από το ναό του Δία στην πόλη μας 108 χιλιόμετρα. Ίδια απόσταση απέχει και πάλι από τη Χαλκίδα, ο ναός του Δία, στην περιοχή της Νεμέας.
Τι εξυπηρετούσε η μυστική τριγωνική γεωγραφία;
Τα αρχαία χρόνια οι πρόγονοι μας αποκαλούσαν το μαντείο των Δελφών «ομφαλό της γης». Ίσως όχι μεταφορικά. Ίσως ίσχυε, βάσει ενός δικού τους συστήματος θέασης των πραγμάτων.
Μετά το πως κατάφεραν να δημιουργήσουν νοητά τρίγωνα μεταξύ των ιερών τους οι αρχαίοι Έλληνες, το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι: γιατί το έκαναν; Μια εξήγηση θέλει όλα τα ιερά, τα μαντεία, τις στοές, γενικά οτιδήποτε σχετιζόταν με την τότε επικρατούσα θρησκεία, να ήταν εναρμονισμένο με το σύμπαν. Ενδεχομένως, με κάποιο άγνωστο σ’ εμάς τρόπο, οι αρχαίοι εκμεταλλεύονταν την υπέργεια και υπόγεια ενέργεια, εντάσσοντάς την στις θρησκευτικές τελετουργίες τους!
Η σύγχρονη φυσική αποδέχεται την ύπαρξη ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων σε συγκεκριμένα σημεία της γης (π.χ. στο Τρίγωνο των Βερμούδων). Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται πως το ήξεραν αυτό, εφαρμόζοντας τα πιστεύω τους και στη περιοχή μας. Για ποιό λόγο όμως επέλεξαν να συμπεριλάβουν τη Χαλκίδα στη «τριγωνική ενεργειακή ιεροτελεστία» τους; Γιατί εδώ υπάρχει ένα μοναδικό παγκοσμίως φυσικό φαινόμενο: Η μη περιοδική παλίρροια και άμπωτη των ρευμάτων του Ευρίπου, είναι μιά απάντηση! Ίσως κάποτε λοιπόν η αρχαία Χαλκίδα να ήταν πομποδέκτης φυσικών δυνάμεων. Η κατανόηση τους δημιουργούσε «αρμονία» στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, που ήταν απαραίτητη προκειμένου να «επικοινωνήσουν» με τους θεούς τους. Λειτουργούσαν οι αρχαίοι ναοί ως «ενισχυτές δυνάμεων»; Ποιος ξέρει. Απόλυτη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, κάτι που ρίχνει περισσότερο καπνό στο «μυστήριο των αρχαίων ιερών τριγώνων».
Ο τέταρτος συνδυασμός αφορά τις περιοχές της Επιδαύρου και της Δήλου. Ο ναός του Δία στη Χαλκίδα απέχει από τα συγκεκριμένα ιερά περίπου 195 χιλιόμετρα! Όλοι οι συνδυασμοί των χαρτών που παρουσιάζουμε σήμερα δημιουργούν τρίγωνα, τα οποία οριοθετούν μυστηριώδεις περιοχές…
Το ενεργειακό κέντρο της Χαλκίδας
Ο θρίαμβος του Χριστιανισμού το 4ο αιώνα είχε τις επιπτώσεις του και στα μνημεία της Χαλκίδας όπως και σε όλες τις πόλεις της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Ο ένας μετά τον άλλο, σε όλη την επικράτεια, οι αρχαίοι ναοί που ήταν αφιερωμένοι στους θεούς του ελληνικού και ρωμαϊκού πανθέου, κατεδαφίζονταν ολοσχερώς ή καταστρέφονταν – αλλοιώνονταν από τους θριαμβευτές Χριστιανούς, τοποθετώντας στις θέσεις τους τις δικές τους «παλαιοχριστιανικές βασιλικές». Τότε μπήκαν τα θεμέλια του μεσαίωνα, που αντικατέστησε την κλασική εποχή και ότι εκείνη αντιπροσώπευε. Δίκαιο θα ήταν πάντως, πριν λιθοβολήσουμε τους πρώτους Χριστιανούς για τα ιστορικά αυτά δεδομένα, να αναφέρουμε πως πάντα κάτι ανάλογο έκαναν όλες οι θρησκείες. Π.χ. οι Οθωμανοί κατά την τουρκοκρατία μεταμόρφωσαν τις ορθόδοξες εκκλησίες σε τζαμιά και πάει λέγοντας.
Στη Χαλκίδα, η λαμπρή τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, αφιερωμένη στην Παναγία Περίβλεπτο (σημερινή Αγία Παρασκευή) εικάζεται πως ανεγέρθη τέλη 5ου με αρχές του 6ου αιώνα, στην θέση του υστεροαρχαϊκού ναού του Ολυμπίου Διός, στη κορυφή ενός χαμηλού λόφου όπου έβλεπε τον Εύριπο. Η τοπογραφική διασύνδεση του σημερινής εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής με τον αρχαιοελληνικό του Ολυμπίου Διός αντικρούεται από το Γεώργιο Λόη στο άρθρο του «Η ιστορία του ναού της Αγίας Παρασκευής». Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου ναού στην περιοχή της Χαλκίδας αφιερωμένου στον πατέρα των Ολύμπιων Θεών. Εικάζεται πως χτίστηκε το 480-470 π.Χ., ήταν μεγάλων διαστάσεων, και ισχυρότατο θρησκευτικό κέντρο της εποχής του. Η ύπαρξη του είναι γνωστή χάρη σε μία επιγραφή και πέντε υπερμεγέθη κιονόκρανα που βρίσκονται σήμερα στο μουσείο της Χαλκίδας, ενισχύοντας την πεποίθηση πως ο ναός ήταν μεγαλοπρεπής. Εκτός από το σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η Αγία Παρασκευή εξετάζεται και το ενδεχόμενο να βρισκόταν σε άλλη, δεσπόζουσα τοποθεσία της πόλης, όπως στην Αγ. Βαρβάρα, ή ακόμη πιο μακριά, στους πρόποδες του Βαθροβουνίου και οι κίονες να μεταφέρθηκαν στο σημείο όπου βρέθηκαν. Οι απόψεις των αρχαιολόγων και των ιστορικών, διίστανται. Στην τοιχοποιία του σημερινού ναού της Αγίας Παρασκευής, ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος αναφέρει πως «έχει γίνει αφειδής χρήση δόμων από παλαιότερα κτίσματα, ίσως και παλαιοχριστιανικά, προφανώς μεταφερμένοι, οι περισσότεροι, από την αρχαία Χαλκίδα, ή ακόμα και από το ναό του Διός που ορισμένοι μελετητές τον τοποθετούν».
Σύμφωνα με την παρουσιαζόμενη σήμερα τριγωνική τοπογραφία, ο ναός του Διός αποτελούσε έναν εκ’ των συνδέσμων του μυστηρίου. Εικάζεται μάλιστα πως γι’ αυτό το λόγο από κάτω του ακριβώς υπήρχε στοά, η οποία διέσχιζε υπογείως την παλιά Χαλκίδα καταλήγοντας στο νεκροταφείο του Αγίου Ιωάννη, κάτι που δεν έχει ως σήμερα όμως επιβεβαιώσει η αρχαιολογική σκαπάνη. Οι αρχαίοι θεωρούσαν πως οι στοές μετέφεραν ενέργεια που συνέβαλε στην επικοινωνία των ανθρώπων με τους θεούς. Κάτω από το μαντείο των Δελφών υπήρχε επίσης στοά και αυτό μόνο τυχαίο δεν κρίνεται.
Ήταν λοιπόν η Χαλκίδα ένα από τα «κέντρα του σύμπαντος» κάποτε; Άγνωστο. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να σας παραθέσουμε ιστορικά δεδομένα, απόψεις και στοιχεία, αναφορικά με το θέμα, προς ενημέρωση σας. Σας παρουσιάσαμε με όσο το δυνατόν πιο κατανοητό και λιτό τρόπο μία σκοτεινή, αρχαία θεωρία συνωμοσίας της οποίας η αλήθεια ή το ψέμα, ίσως ποτέ δεν θα μας αποκαλυφθεί πλήρως…