Βάγιας Κατσός
Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις για τις μεσαιωνικές οχυρώσεις πίσω από το Λαογραφικό Μουσείο της Χαλκίδας; Ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, η έφορος αρχαιοτήτων Π. Καλαμαρά και η έφορος του Λ.Μ.Χ. Μ. Φλουτσάκου μας εξηγούν.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες:
Στο δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη, στην προϊσταμένη της Εφ.Α. Ευβοίας Παρή Καλαμαρά και την Έφορο του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδας Μαρία Φλουτσάκου για τις προσωπικές συνεντεύξεις που μου παραχώρησαν. Στον Πρόεδρο της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Χαράλαμπο Φαράντο για τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μου. Στον σπουδαστή Γιάννη Μύταλα για τη διάθεση των 3D απεικονίσεων. Χωρίς την αμέριστη βοήθεια τους θα ήταν αδύνατη η ολοκλήρωση της έρευνας αυτής.
Διαβάστε στο πρώτο μέρος της έρευνας «ένα “μερεμέτι” ζητάει ανάδειξη»: Γιατί δεν έχουν αναδειχθεί οι μεσαιωνικές οχυρώσεις πίσω από το Λαογραφικό Μουσείο; Ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης.
Δεύτερο μέρος της έρευνας «ένα “μερεμέτι” ζητάει ανάδειξη»:
Πως αντιμετωπίζει ο σημερινός δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης το ζήτημα των μεσαιωνικών οχυρώσεων εντός της Σχολής Πεζικού.
Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις για αυτό το τόσο πολύτιμο για την πόλη μας κομμάτι γης εντός της Σχολής Πεζικού; Προχωράνε ή έχουν σταματήσει;
Απευθύνθηκα σε τρεις ανθρώπους για να πάρω απαντήσεις: Το δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας (συντομογραφικά, Εφ.Α.Ε.) Παρή Καλαμαρά και την έφορο του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδας (συντομογραφικά, Λ.Μ.Χ.) Μαρία Φλουτσάκου. Οι συνεντεύξεις δόθηκαν το Δεκέμβριο του 2017.
Αρχικά ας δούμε τι υποστηρίζει ο κ. Παγώνης. Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα της συζήτησης που είχα με το δήμαρχο στο γραφείο του:
– Ποιες ήταν οι ενέργειες σας, από τις 25 Μαΐου 2014 όπου εκλεχτήκατε Δήμαρχος Χαλκιδέων ως και σήμερα;
– «Όταν ανέλαβα ένα από τα πρώτα που κοίταξα ήταν πως μπορεί η περιοχή όπου βρισκόταν η μεσαιωνική πόλη να αναπλαστεί. Διαπίστωσα πράγματι πως το 2005 έγινε υπό όρους από τη Σχολή Πεζικού (συντομογραφικά Σ.Π.) παραχώρηση μιας έκτασης στην κτηματική υπηρεσία προκειμένου να επεκταθεί το Λ.Μ.Χ.. Όμως καμιά δημοτική επιτροπή δεν πήγε να την παραλάβει, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε προβλήματα καθώς έχουν περάσει από τότε πάνω από δέκα χρόνια. Ίσως η απόφαση (σ.σ. της 5ης Μαΐου 2005, που είδαμε στο πρώτο μέρος της έρευνας) να μην είναι ισχυρή, καθώς έχουν αλλάξει οι συνθήκες.».
– Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να έχει διαγραφεί;
– «Ναι, δεν ισχύει επ’ αόριστον η απόφαση. Στις συζητήσεις που κάνουμε με την κτηματική υπηρεσία υπάρχει ένσταση κατά πόσον είναι ακόμα ισχυρή η απόφαση, ή αν πρέπει να επικαιροποιηθεί».
– Τι κάνατε όμως για το ζήτημα, στα τρία χρόνια της δικής σας δημαρχίας;
– «Έχουν γίνει πολλά, αλλά και οι προτεραιότητες είναι πολλές, δεν είχαμε τόσα χρήματα για να κάνουμε και αυτό. Επισκέφθηκα επανειλημμένα το μνημείο, ζήτησα και ήρθε η αρχαιολογία, η πολεοδομία, οι τεχνικές υπηρεσίες, επισκεφθήκαμε με τον ταξίαρχο την περιοχή. Διαπιστώθηκε, από την προϊσταμένη της Εφ.Α.Ε., ότι πρέπει να γίνει μια αρχιτεκτονική μελέτη, την οποία και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε προκειμένου να διανοίξουμε μέσω δρόμου ένα κομμάτι της σχολής πεζικού. Στη συνέχεια θα σταλεί προς έγκριση στην Εφ.Α.Ε. Πιθανότατα αυτή η αρχιτεκτονική μελέτη να έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. Είναι δύσκολη, όπου υπεισέρχεται η αρχαιολογία πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες και αυτό είναι ένα πρόβλημα (σ.σ.: Όπως με ενημέρωσε για το θέμα αυτό η κ. Καλαμαρά, αναμένει πάνω από ένα χρόνο τη μελέτη αυτή. Σε νεώτερη επικοινωνία που είχα με το δήμαρχο, όταν γράφονταν αυτές οι σειρές, τρεις μήνες μετά, με ενημέρωσε πως δεν είναι ακόμη έτοιμη η αρχιτεκτονική μελέτη και πως δεν έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης της)».
– Υπάρχει κάτι που προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί;
– «έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη για τη διάνοιξη του δρόμου στη συγκεκριμένη περιοχή, στην προέκταση του Λ.Μ.Χ.».
Μήπως όμως η διάνοιξη των παρακείμενων δρόμων είναι εις βάρος του ιστορικού χώρου;
-«Διάνοιξη δρόμου θα γίνει. Για τα υπόλοιπα θα δούμε τι θα κάνουμε, θα μας το πει η αρχιτεκτονική μελέτη και η έγκριση που θα έχουμε από την αρχαιολογία».
– Ως δήμος, πέρα από το δρόμο, ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις για την ανάδειξη του μνημείου;
– «Να δοθεί μια μελέτη στην αρχιτεκτονική σχολή προκειμένου να μελετηθεί η ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής, του ιστορικού κέντρου, να καθοριστούν οι χρήσεις γης, οι συντελεστές δόμησης, πεζοδρομήσεις, κτλ, ώστε να βγει ένα Προεδρικό Διάταγμα για να ξέρουμε τόσο εμείς όπως και ο πολίτης τι επιτρέπεται να γίνει, που και πως. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο! Χρειάζεται λοιπόν μια συνολική μελέτη. Η οποία δεν έχει γίνει ακόμα»
– Δεν είναι πρωταρχικής σημασίας το ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας; Δεν θα έπρεπε αυτό να έχει ολοκληρωθεί τόσα χρόνια που έχουν περάσει;
– «Οι προτεραιότητες είναι πάρα πολλές. Εσείς τι νομίζετε, αν το παραλιακό μέτωπο βούλιαζε θα κοιτάγατε πως είναι το σπίτι στην Αγία Παρασκευή;»
– Όχι, αλλά τώρα συζητάμε για την περιοχή της Αγίας Παρασκευής.
– «Ως δήμαρχος φροντίζω για όλη την περιοχή του δήμου, όχι μόνο της Χαλκίδας. Όσα κουβεντιάζουμε δεν έγιναν στην περίοδο των παχιών αγελάδων. Πως θα γίνουν σήμερα, που υπάρχει σταγονόμετρο στη μεταβίβαση οικονομικών πορων;»
Προϊσταμένη Εφ.Α.Ε., Π. Καλαμαρά: «Νομίζω πως κανένας δεν έχει στρέψει το βλέμμα του εκεί που κατεξοχήν πρέπει να στραφεί. Θεωρώ πως ο δήμος πρέπει να προκαλέσει μια νέα συνεννόηση μεταξύ των φορέων, ώστε να προχωρήσει η ανάδειξη του μνημείου».
Ποια η θέση της Εφ.Α.Ε. – συνέντευξη της εφόρου Παρής Καλαμαρά.
Το Δεκέμβριο του 2017, όπου ολοκληρωνόταν το στάδιο της συλλογής στοιχείων για την παρούσα δημοσίευση, η Παρή Καλαμαρά ήταν προϊσταμένη της Εφ.Α.Ε.[1]. Κατά συνέπεια ήταν η αρμοδιότερη για να μας ενημερώσει επί του εξεταζόμενου θέματος.
Ακολουθούν τα πιο διαφωτιστικά αποσπάσματα από το διάλογο που είχαμε στο γραφείο της, στο μουσείο της Αρέθουσας:
– Ποια είναι τα λάθη που έγιναν στις μέχρι σήμερα συνεννοήσεις των εμπλεκόμενων φορέων;
– «Οι αρχικές συζητήσεις έγιναν ερήμην του Υπουργείου Πολιτισμού. Κατά συνέπεια, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι προθέσεις του Λ.Μ.Χ. και του δήμου (σ.σ. το 2005) ετέθη από την προηγούμενη από εμένα προϊσταμένη της Εφορείας, Ευγενία Γερούση, πως αυτή η περιοχή περιλαμβάνει τμήμα των μεσαιωνικών τειχών και άρα η όποια επέκταση εκεί δεν θα ήταν προς όφελος του μνημείου».
– Εσείς; Είστε επίσης κατά της επέκτασης;
– «Ναι, καθώς θεωρώ άστοχο να προστεθεί ένα νέο κτίριο στο μόνο κομμάτι μεσαιωνικών τειχών που σήμερα διασώζεται στην πόλη. Ως προς την παραχώρηση όμως, δηλαδή ο χώρος να δοθεί στο δήμο χαλκιδέων και να βγει αυτό το κομμάτι εκτός της Σ.Π., συμφωνώ απόλυτα! Αυτό όμως ώστε να γίνει διαμόρφωση και ανάδειξη του μνημείου, ακόμα και αν σε κάποιο τμήμα του φιλοξενείται το Λ.Μ.Χ.. Μπορεί να μείνει με κάποιους όρους, όπως σε όλα τα μνημεία που εντάσσονται μουσειακές δραστηριότητες».
– Έγινε από μέρους σας κάποια αντιπρόταση, ώστε να βρεθεί κάποια χρυσή τομή ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και να προχωρήσει το έργο;
– «Ποτέ δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα γινόταν η επέκταση του Λ.Μ.Χ. Δεν προχώρησε αυτό γιατί δεν μπορεί να χτιστεί κάτι άλλο πάνω στα τείχη. Στο μεσοδιάστημα από τότε έχουν γίνει συνομιλίες, με τους εκπροσώπους του λαογραφικού, και έχουν καταλάβει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η επέκταση εκεί.
– Έχει έρθει σε σας κάποιο άλλο αίτημα από το δήμο;
– «Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας αυτοψίας που κάναμε με το δήμαρχο, πριν περίπου ένα χρόνο, ετέθει και το ζήτημα του δρόμου, που θέλουν εκεί να διανοίξουν, γιατί υπάρχει και τέτοια πρόβλεψη. Αυτό που έχω πει είναι πως εμείς καταρχήν δεν είμαστε αντίθετοι. Αλλά πρέπει να μου καταθέσει ο δήμος μελέτη, μια ακριβής αποτύπωση του χώρου και του τι επιθυμούν να κάνουν. Οπότε, θα γίνουν ανασκαφές, θα δούμε τι θα εμφανιστεί, αν μπορεί να δοθεί άδεια για συνέχεια, αν χρειάζεται κάποια τροποποίηση, θα ακολουθηθεί ολόκληρη η διαδικασία».
Κοντινή άποψη της νότιας πλευράς του προμαχώνα και του υπολείμματος του τείχους που έχει μεταμορφωθεί σε σκάλα η οποία οδηγεί στις επάλξεις και την εκεί σκοπιά της Σχολής Πεζικού.
– Αν καταλαβαίνω σωστά, ο δήμος περισσότερο ενδιαφέρεται για τη διάνοιξη του δρόμου;
– «Στη δεύτερη φάση, ναι. Στην πρώτη είχαμε συνεννοήσεις για το αν μπορεί να γίνει επέκταση του Λ.Μ.Χ. και που».
– Δεν θα έπρεπε η ΕΦ.Α.Ε. να κάνει όλες τις διεργασίες ώστε να προχωρήσουν αρχικά εκεί κάποιες ανασκαφές;
– «Όχι. Οι ανασκαφές γίνονται μόνο στο πλαίσιο κάποιου έργου. Σε επίπεδο διερεύνησης του πράγματος, του κάθε μνημείου, είναι άπειρες οι ανασκαφές που εκκρεμούν, ή που πρέπει να γίνουν κάποτε».
– Προσωπικά το θέτω ως προτεραιότητα, καθώς είναι μέσα στην πόλη και είναι το μόνο οχυρωματικό έργο που διασώζεται…
– (με διακόπτει) «Είναι! Αλλά αυτά όλα απαιτούν χρόνο. Και αυτή τη στιγμή εγώ έχω ως προτεραιότητα την οικία της οδού Παίδων. Και όχι το να κάνω ανασκαφή χωρίς να υπάρξει λόγος. Αν μου πουν αύριο πως ξεκινάει το έργο της διάνοιξης του δρόμου, θα διασφαλιστεί ποσό μέσα από το ίδιο το έργο και θα προχωρήσω έτσι και τις ανασκαφές».
– Συμπερασματικά, η ανάδειξη του πίσω τμήματος του Λ.Μ.Χ. είναι σε άμεση σύνδεση με τη διάνοιξη των νέων εκεί δρόμων, η οποία προηγείται ως έργο;
– «Όχι. Είναι δύο παράλληλα πράγματα. Η διάνοιξη της τάφρου και του πίσω μέρους του λαογραφικού είναι θέμα συνεννόησης δήμου, Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (συντομογραφικά Yπ.Εθ.Α.) και Υπουργείου Πολιτισμού (συντομογραφικά, Υπ.Πο.), πλέον. Αλλά κάποιος πρέπει να είναι ο επισπεύδον, ο δήμος θεωρώ. Εμείς δεν είμαστε επισπεύδοντες αυτή τη στιγμή γιατί το μνημείο είναι εκεί, δεν παθαίνει κάτι, απλά δεν αναδεικνύεται. Και σε κάθε περίπτωση οι πρωτοβουλίες ανήκουν στο δήμο, ώστε να αλλάξει ο στόχος της παραχώρησης. Γιατί υπενθυμίζω πως το έγγραφο του Αμύνης, του 2005, λέει πως ο χώρος δίνεται για να επεκταθεί το Λ.Μ.Χ. Αυτή η ιδέα ξεπεράστηκε μετά από τις συζητήσεις μας με το δήμο, αλλά διαδικαστικά το έγγραφο παραμένει, το Yπ.Εθ.Α. δεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Το τι πρέπει να γίνει, πως πρέπει να αναδειχθεί το τείχος, έχει γίνει αντιληπτό αλλά σε τοπικό επίπεδο και “στα λόγια”. Όχι δηλαδή γραπτώς, ως επίσημη απόφαση!»
– Περαιτέρω τι προτείνετε;
– «Πρέπει ο δήμος διαδικαστικά, που έχει θεωρητικά αυτήν την έκταση στα χέρια του αλλά για συγκεκριμένο σκοπό, να κάνει νέα αλληλογραφία με το Υπουργείο Αμύνης. Να πει “κοιτάξτε υπάρχει κόλλημα ως προς αυτό, γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού που δεν είχε λάβει γνώση, δικαίως ή αδίκως λέει αυτό”, ώστε να βρεθεί μια κοινή νέα συνεννόηση. Στόχος είναι να παραμείνει η παραχώρηση αλλά να αλλάξει η αιτιολογία της. Όταν θα γίνει αυτό ο δήμος θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση ανάδειξης της περιοχής. Σε αυτήν κύρια πρέπει να προταχθεί η ανάδειξη του μνημείου και της τάφρου μαζί, καθώς έχουν μοναδικά για την πόλη χαρακτηριστικά. Αυτό απαιτεί μια μελέτη και μετά μια υλοποίηση. Την υλοποίηση πρέπει να την κάνει το Υπ.Πο., γιατί είναι επί του μνημείου. Τη μελέτη θα μπορούσε να την κάνει ο δήμος, ή θα μπορούσε να την κάνει ο στρατός ή και το λαογραφικό. Αν γίνουν αυτά είμαι υπέρ και τα υποστηρίζω!»
Οι κερκίδες εντός της Σχολής Πεζικου λειτουργούν ως ένας ογκώδης κλιμακωτός τοίχος που συγκρατεί πίσω του τα υλικά της επιχωμάτωσης της τάφρου που εκτινόταν βόρεια και έως εκεί περίπου όπου σήμερα το «στρογγυλό» της παραλίας.
– Υπάρχει πιθανότητα το Αμύνης να απορρίψει τις νέες προτάσεις του δήμου;
– «Ναι. Ο σημερινός Υπουργός ή ο αυριανός μπορεί να πει “εγώ δεν ενδιαφέρομαι για τη Χαλκίδα, δεν ενδιαφέρομαι για κάτι τέτοιο! Ούτε για το μουσείο, ούτε για το μνημείο!”. Δεν ξέρω τι θα πει!»
– Τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην περιοχή;
– «για να γίνει ο δρόμος θα χρειαστεί μια παρέμβαση εκεί που τώρα είναι το θεατράκι, μέσα στην τάφρο».
– Οι κερκίδες εκεί όμως δημιουργήθηκαν για να συγκρατούν τα μπάζα που έπεσαν ώστε να γεμίσουν την τάφρο.
– «Ναι, γι’ αυτό και είναι πιο ψηλά ο δρόμος. Εκεί πρέπει πάντα να υπάρχει ένα αναλημματικό τοίχωμα. Εκεί που είναι οι κερκίδες θα αλλάξει το τοπίο, όχι μπροστά τους, η τάφρος δηλαδή. Για μένα πρωταρχικός στόχος είναι να αναδειχθούν τα σημεία που διασώζονται. Τάφρος διασώζεται και πιο χαμηλά στη σχολή».
– Το γνωρίζω αλλά, αυτήν τη στιγμή, δεν υφίσταται επίσης θέμα ανάδειξης ή έρευνας γι’ αυτό το νοτιότερο κομμάτι, ως και τη θάλασσα δηλαδή.
– «Αν ξαναγίνει συζήτηση με το Υπουργείο Αμύνης θα πρέπει κανείς να δει ολοκληρωμένα το θέμα. Μπορεί η Σ.Π. να μην έχει αντίρρηση και για πιο πέρα, δεν το ξέρω! Αυτή η κουβέντα δεν έχει γίνει με το Υπ.Εθ.Α.! Ο πρωταρχικός στόχος για μένα είναι η ανάδειξη της τάφρου, όπου αυτή είναι εμφανής. Αν μου έρθει μια μελέτη που θα δείχνει εντός τάφρου ένα πλάτωμα για στάθμευση, θα πω όχι. Αν πάλι υποθετικά έρθει μια πολύ καλή μελέτη, πάει με θετική εισήγηση στο συμβούλιο και μετά γίνει η ανασκαφική διερεύνηση και ανακαλύψουμε κάτι, τότε ανάλογα θα δούμε τι αναδεικνύεται ή τι καταχώνεται και πως προχωράμε σε επόμενη φάση».
– Μήπως δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει ως ενδεχόμενο η εκ΄ νέου κατάχωση;
– «Όχι, δε νομίζω, πρέπει να το δούμε».
Το οικόπεδο που βρίσκεται βόρεια και εκτός της Σχολής Πεζικού, όπου σήμερα παρκάρουν αυτοκίνητα, κρύβει στο έδαφος του ένα μεγάλο μυστικό: Έναν επιχωματωμένο μεσαιωνικό προμαχώνα, που περιμένει υπομονετικά την ανασκαφή του (βλ. 3ο μέρος έρευνας). Παρόλα αυτά, η πρόβλεψη είναι από κει να περάσει δρόμος.
– Να γίνω πιο συγκεκριμένος: Βορειότερα των κερκίδων και εκτός Σ.Π. υπάρχει μια μάντρα. Θα μπορούσε εκεί η αρχαιοτήτων να κάνει ως και την πλατεία Φριζή ανασκαφή, ανάδειξη και ενοποίηση της τάφρου με το σημερινό εμφανές τμήμα της;
– «Η τάφρος δεν είμαι σίγουρη πως πηγαίνει έτσι. Αυτό δεν μπορώ να σας το πω, δεν παίρνω θέση. Επίσης υπάρχουν άλλα κτήρια, οικοδομικά τετράγωνα, ήμαστε μέσα στην πόλη. Εμείς δεν μπαίνουμε σε ιδιοκτησιακά».
– Μιλάμε για δημόσιο συμφέρον όμως.
– «Δεν μπαίνουμε σε ιδιοκτησιακά, αν δεν είναι ιδιωτικό το οικόπεδο είναι του δήμου. Αν κάποιος θελήσει κάτι εκεί να γίνει, τότε θα μπορούσε να γίνει ανασκαφή ή να διερευνήσουμε αν και κάποιο άλλο κομμάτι μπορεί να προστεθεί στην παραχώρηση της Σ.Π..».
– Από όσα ως τώρα μου έχετε πει πάντως αντιλαμβάνομαι πως η ανάδειξη αυτής της περιοχής θα γίνει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και αν.
– «Ακόμη και προτεραιότητα να ήταν, ναι, θα χρειαστεί χρόνο, καθώς ακόμη δεν υπάρχει καν μελέτη, ούτε χρηματοδότηση».
– Σε πολιτικό επίπεδο, πέρα από το δήμο, έχει τύχει κάποιος βουλευτής να θίξει το θέμα;
– «Δεν ξέρω, σε μένα δεν έχει έρθει κάποιος, ποτέ».
– Εσείς δε θα θέλατε να κάνετε ανασκαφές στην τάφρο; Ώστε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν;
– «Αν γίνει η μελέτη αποκατάστασης θα γίνουν σίγουρα ανασκαφικές εργασίες. Οι σημερινές χρηματοδοτήσεις δεν επιτρέπουν ανασκαφικό κομμάτι. Οπότε λέμε καθαρισμοί, απομπαζώματα, τέτοια».
– Γιατί;
– «Γιατί το άλλο είναι καθαρά ερευνητικό».
– Δηλαδή η έρευνα δεν επιδοτείται;
– «Όχι. Εδώ και πολλές δεκαετίες».
– Υποτίθεται πως ο πολιτισμός ευρύτερα είναι η βαριά μας βιομηχανία, δεν θα έπρεπε να υπάρχει έρευνα;
– «Τα προηγούμενα ΕΣΠΑ και τα ΚΠΣ χρηματοδοτούσαν μόνο τις υποδομές. Μέσα από αυτές γινόταν έρευνα, προέκυπτε επικουρικά μέσα από τα έργα υποδομής. Σήμερα και τα έργα υποδομής προκύπτουν ως παράπλευρο υπέρ κάποιου άλλου. Δηλαδή αν πάω να εντάξω την αποκατάσταση του τείχους δε θα τη δεχτούν. Πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα με κάποιον άλλο στόχο».
Μαρία Φλουτσάκου – Παππά, έφορος του Λ.Μ.Χ.: «Ο δήμαρχος μας έχει βάλει στο μαυροπίνακα εμάς, την εταιρεία και το λαογραφικό. Και η υπόθεση απόδοσης του τμήματος εντός της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα δυστυχώς έχει κοιμηθεί!»
Ποια η θέση του Λ.Μ.Χ.: Συνέντευξη της εφόρου – γραμματέως Μαρίας Φλουτσάκου.
Όπως είδαμε στο πρώτο μέρος της έρευνας, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών (συντομογραφικά, Ε.Ε.Σ.) και το Λ.Μ.Χ. έπαιξαν πρωταρχικό, κατευθυντήριο και πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση απόδοσης της περιοχής εντός της Σ.Π. στο δήμο Χαλκιδέων.
Η Μαρία Φλουτσάκου – Παππά είναι έφορος του Λ.Μ.Χ. και έχει παρακολουθήσει το ζήτημα εν τη γενέσει του, οπότε ήπιαμε έναν καφέ στο σπίτι της συζητώντας για το παρελθόν και το μέλλον του.
Ακολουθούν τα σημαντικότερα αποσπάσματα του διαλόγου μας:
– Γιατί σταμάτησε η παραχώρηση του 2005;
– «Γιατί μας ζητήθηκε από τη Σ.Π. η κατασκευή ενός νέου διαχωριστικού τοίχου, για τον οποίο ζητήσαμε την έγκριση της αρχαιολογίας. Εκείνη, μετά από πολυετής συζητήσεις, κατέληξε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εγώ τους είπα πως είναι ευκαιρία, καθώς το κόστος θα το κάλυπτε η Ε.Ε.Σ. και θα βοηθούσε ο δήμος, αλλά δεν μεταπείστηκαν».
– Η κ. Καλαμαρά με ενημέρωσε πως σταμάτησε το έργο επειδή η πρόταση προέβλεπε νέα δόμηση, επί του μνημείου.
– «Ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο πράγμα, σας διαβεβαιώνω. Μάλιστα φτάσαμε στο σημείο να πούμε “εντάξει ρε παιδιά δεν το πειράζουμε, αφήστε μας τον χώρο, να τον κάνουμε επισκέψιμο”».
– Ζητήσατε να φτιάξετε κάτι συγκεκριμένο;
– «Συγκεκριμένο δεν είχαμε τίποτα. Θέλαμε το χώρο πρώτα και θα βλέπαμε κατόπιν αν μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε. Είπα στην κ. Καλαμαρά “είναι ευκαιρία, αφήστε να κάνουμε την ανασκαφή, έστω να αποκαλύψουμε τη βάση του τείχους θα είναι όφελος! Μας το απέκλεισε και μάλιστα μου είπε “ότι και να κάνετε εγώ είμαι αρνητική”».
– Είχε γίνει κάποια μελέτη;
– «Όχι. Πως θα κάναμε μελέτη; Αφού δεν είχαμε το χώρο. Είχαν βρεθεί τα χρήματα, θα τα βάζαμε εμείς και ο δήμος, επί δημαρχίας Αναγνωστάκη».
– Τι θέλατε να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο;
– «Έτσι που το φανταζόμουν, να σκάβαμε υπογείως και να διαμορφώναμε ένα χώρο, εκθετήριο του λαογραφικού, μια αποθήκη του μουσείου; Κάτι τέτοιο. Δεν είχαμε κάτι συγκεκριμένο. Ο σημερινός τοίχος της σχολής πεζικού στο δρόμο θα παράμενε. Θα ανοίγαμε κάπου μία πόρτα και θα δημιουργούσαμε ένα χώρο με εκθέματα του μουσείου, υπόγειο, λόγω υψομετρικής διαφοράς. Αν αυτά δεν γίνονταν τότε να διαμορφώναμε το χώρο για να έρχεται ο κόσμος».
Πάνω: Η νοτιοανατολική πλευρά του προμαχώνα που σήμερα στεγάζει το Λ.Μ.Χ. όπως ήταν στα 1907-9 (Λεπτομέρεια, Frederick Hasluck, Β.Σ.Α). Κάτω: Η ίδια περιοχή όπως διασώζεται στις μέρες μας.
– Αν υποθετικά ο δήμος παραχωρούσε στο λαογραφικό μουσείο έναν άλλο μεγαλύτερο χώρο και ζητούσε την μετεγκατάσταση σας, τι θα απαντούσατε;
– «Αυτό διαισθάνομαι πως θέλει ο δήμος και η αρχαιολογία. Σήμερα το λαογραφικό έχει στην κατοχή του πολλά περισσότερα αντικείμενα από αυτά που εκθέτουμε, τα περισσότερα είναι στοιβαγμένα σε μια αποθηκούλα. Δεν έχουμε αντίρρηση, σάμπως δικό μας είναι το μνημείο; Αλλά να πάμε κάπου που να έχει την ίδια ομορφιά με το σημείο που είμαστε σήμερα».
– Εξ όσων γνωρίζω, για την «οικία Βασιλείου», που είναι ιδιοκτησία της Ε.Ε.Σ., δεν υπάρχει σκέψη για κάποια εκμετάλλευση της.
– «Καμία. Η διαθήκη προβλέπει πως το ισόγειο θα μείνει όπως ήταν με τα έπιπλα της, ως δείγμα σπιτιού του 20ου αιώνα και ο πάνω όροφος θα χρησιμοποιηθεί από το λαογραφικό μουσείο».
– Υποθετικά λοιπόν, θα μπορούσε το λαογραφικό να μεταφερθεί εκεί; Χωράνε όλα τα εκθέματα σας;
– «Μπορεί ναι».
– Αν λοιπόν ο δήμος ενίσχυε και οικονομικά τη μεταστέγαση του λαογραφικού, θα συμφωνούσατε στο να πάτε στην «οικία Βασιλείου»;
– «Δεν εκπροσωπώ το λαογραφικό, είμαι έφορος του. Να βλέπαμε τα δεδομένα, να μας έλεγε τι σκέφτεται ο δήμαρχος και ότι ήθελε ας γίνει. Βέβαια ο χώρος που σήμερα βρίσκεται το λαογραφικό είναι ιδιαίτερα χαρισματικός…»
– Μήπως δεν κάνει για λαογραφικό μουσείο ο προμαχώνας, καθώς είναι μεσαιωνικός;
– «Όσοι έρχονται εντυπωσιάζονται πάντως».
– Επί της παρούσης, τι κινήσεις κάνει ο κ. Παγώνης;
– «Ο δήμαρχος μας έχει βάλει στο μαυροπίνακα εμάς, την εταιρεία και το λαογραφικό. Και η υπόθεση απόδοσης του τμήματος εντός της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα δυστυχώς έχει κοιμηθεί!».
– Για αυτό είμαστε εδώ, για να την ξυπνήσουμε!
– «Η σχολή πεζικού θα αντιδράσει, να το έχετε υπόψιν».
– Γιατί;
– «Ε τώρα, από οποιονδήποτε παίρνεις κάτι, δεν είναι εύκολο».
Διαβάστε τη συνέχεια της έρευνας:
Ένα «μερεμέτι» ζητάει ανάδειξη (μέρος 3ο – τελευταίο): Γιατί δεν έχουν αναδειχθεί οι μεσαιωνικές οχυρώσεις πίσω από το Λαογραφικό Μουσείο; Τα λάθη του χθες και του σήμερα, ο άγνωστος καταχωμένος προμαχώνας, τι πρέπει ο δήμος να ξεχάσει και τι να κάνει.
Παραπομπές
[1] Η Παρή Καλαμαρά διορίστηκε το 2011 στη Χαλκίδα, ως προϊσταμένη της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Από τις 2 Φεβρουαρίου 2018, μετά από έξι χρόνια υπηρεσίας στη Χαλκίδα, μετατέθηκε ως διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.