Υποβάλαμε δώδεκα ερωτήσεις γνώσεων σχετικά με τη Χαλκίδα σε δύο υποψήφιους Δημάρχους της Χαλκίδας. Δείτε τι απάντησαν.
Η αρχική σκέψη ήταν οι ερωτήσεις να απευθυνθούν και στους πέντε διεκδικητές της καρέκλας του Δημάρχου Χαλκίδας.
Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυστυχώς δυνατόν διότι τον νύν Δήμαρχο Θανάση Ζεμπίλη δεν καταφέραμε να τον εντοπίσουμε στο τηλέφωνο. Τον κ. Βαγγέλη Σταματούκο μόλις τον ενημερώσαμε σχετικά αρνήθηκε ευγενικά να συμμετάσχει σε ένα τεστ γνώσεων, κρίνοντας πως κάτι τέτοιο «ίσως δεν βοηθήσει στην προεκλογική μου εκστρατεία, αν μου ξεφύγει κανένα λάθος». Ο Νίκος Λεβέντης ζήτησε να του στείλουμε τις ερωτήσεις με email ώστε να απαντήσει μεταγενέστερα, κάτι όμως που θα ήταν άδικο για τους συνυποψηφίους του. Τελικώς θετικά απάντησαν μόνο ο Κώστας Κουλουρίδης και ο Χρήστος Παγώνης κάτι βεβαίως που είναι προς τιμήν τους.
Αν και οι γνώσεις τοπικής ιστορίας δεν είναι προαπαιτούμενο για τη διεκδίκηση του Δημαρχιακού θώκου και φυσικά οι υποψήφιοι που απάντησαν σίγουρα δεν θα κριθούν από τους πολίτες με βάση τέτοια θέματα, ωστόσο η γνώση γενικότερα αποτελεί πάντοτε έναν δείκτη κρίσης και επιλογής των καταλληλότερων. Πολλώ δε μάλλον όταν οι ερωτήσεις και η σχετική γνώση αφορούν την ιστορία της πόλης που κάποιοι συμπολίτες μας ελπίζουν να διοικήσουν. Δείτε λοιπόν παρακάτω ολόκληρους τους διαλόγους και στο τέλος τις σωστές απαντήσεις, ώστε να εξάγεται τα δικά σας συμπεράσματα για τις γνώσεις τοπικής ιστορίας των διεκδικητών του Δήμου των Χαλκιδέων.
Κώστας Κουλουριδης
Καλησπέρα σας, κάνω ένα μικρό τεστ γνώσεων στους υποψήφιους Δημάρχους. Θα θέλατε να συμμετάσχετε;
Ελπίζω να μην είναι δύσκολες (οι ερωτήσεις) γιατί δεν τα ξέρω τα δύσκολα!
Δεν θα το έλεγα, για αυτό όμως τις κάνω ώστε να δούμε τις γνώσεις των υποψηφίων.
Ποιες γνώσεις μωρέ! Θεωρείς πως όποιος κατεβαίνει στις εκλογές κατεβαίνει για τις γνώσεις του; Τους λένε τα κόμματα «απλά θα κατέβεις εκεί και θα το βουλώσεις!».
Παρόλα αυτά, καλό είναι για την πόλη μας να ξέρουμε δυο τρία πράγματα. Ειδικά όσοι διεκδικούν τον τίτλο του πρώτου πολίτη, οπότε η πρώτη ερώτηση είναι: Που ήταν το κάστρο του Ευρίπου;
(γελάει) Εκεί που είναι τώρα. Στη γέφυρα του Ευρίπου, εκεί ήταν τα κάστρα, τα θεμέλια τους εκεί είναι, αυτά που προσπαθούμε να προστατέψουμε για να μη πέσουνε (!) αυτά είναι.
Κάποτε η Χαλκίδα ήταν νησί. Σωστό ή λάθος;
Όλη η Εύβοια είναι νησί, οπότε και η Χαλκίδα τι θα ήτανε;
Τι είναι η «οικία Παίδων» και που βρίσκεται;
Δεν ξέρω καθόλου! Εκτός και αν λέγεται κάπως αλλιώς. Κάπως αλλιώς θα την λένε σίγουρα.
Τι βρίσκεται κάτω από την πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το «Εμίρ Ζαδέ»;
Καλά τώρα, αυτές είναι ερωτήσεις για Δήμαρχο; (γελάει) Άστο! Θέλεις να με ρωτήσεις τίποτα άλλο, πόσοι είναι οι άνεργοι και πόσα είναι τα εργοστάσια που έχουν κλείσει;
Όχι, θα ήθελα όμως να μου προσδιορίσετε ποιο είναι το ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας.
Δεν ξέρω καθόλου.
Από που ξεκινούσε και που τελείωνε η τάφρος της Χαλκίδας;
Δεν ξέρω.
Ερώτηση επτά…
(με διακόπτει) αφού σου λέω δεν ξέρω, πλάκα κάνουμε τώρα; Δεν θέλω να απαντήσω σε καμία ερώτηση. Τα ξέρω αυτά που ρωτάς. Αυτά είναι τα ζητούμενα για τη Χαλκίδα; Απασχολούν τον Χαλκιδαίο αυτά τα πράγματα; Τι θα γίνει με το εργοστάσιο του που έχει κλείσει τον απασχολεί!
Όπως επιθυμείτε. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Χρήστος Παγώνης
Καλησπέρα, κάνω ένα μικρό τεστ γνώσεων στους υποψηφίους Δημάρχους. Θα θέλατε να συμμετάσχετε;
Ναι. Ρώτησε με ότι νομίζεις.
Ευχαριστώ. Πρώτη ερώτηση: Που ήταν το κάστρο του Ευρίπου;
Στην παλιά γέφυρα.
Και πόσες γέφυρες είχε;
Δύο.
Κάποτε η Χαλκίδα ήταν νησί. Σωστό ή λάθος;
Λάθος
Τι είναι η «οικία Παίδων» και που βρίσκεται;
Είναι η γνωστή «οικία Παίδων», στην παλιά πόλη, στην Αγία Παρασκευή και εκεί φαίνεται πως έμενε ο Ενετός Διοικητής και επί Τουρκοκρατίας ο Διοικητής της πόλης.
Τι βρίσκεται κάτω από την πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το «Εμίρ Ζαδέ»;
Ένας υπόγειος χώρος που λέγονται για αυτόν διάφορα. Έχει τόξα και αψίδες, λέγεται πως εκεί κατέληγε ένας υπόγειος διάδρομος από το Νεκροταφείο, κάτι που δεν είναι επιβεβαιωμένο. Άλλο που έχω διαβάσει για τον χώρο είναι πως ήταν υπόγειες δεξαμενές και εκεί έβαζε τα κρασιά του ο Βαϊλος της πόλης. (Βαϊλος ήταν ο Ενετός Διοικητής επί Ενετοκρατίας)
Προσδιορίστε παρακαλώ, ποιο είναι το ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας.
Στην «περιορισμένη» του κλίμακα έχει όρια την οδό Κώτσου, Σκαλκώτα, την Καλογεροπούλου και από πάνω την πλατεία μπροστά από την Πυροσβεστική. Στην ευρύτερη εκτείνεται ως την Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου εκεί ήταν τα όρια της παλιάς Χαλκίδας.
Από που ξεκινούσε και που τελείωνε η τάφρος της Χαλκίδας.
Ξεκινούσε από το «Στρογγυλό» της παραλίας, ανέβαινε τη Βενιζέλου, στον ΟΤΕ «έστριβε» και κατέληγε πίσω από τη σχολή Πεζικού, στο Βούρκο.
Η συρταρωτή γέφυρα που σήμερα ονομάζουμε «παλιά» εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 1912. Σωστό ή λάθος;
Λάθος. Το 59 με 60.
Ποιος ήταν ο Πάολο Ερίτζο (Παύλος Ερίζος);
Ήταν ένας Ενετός διοικητής που πολέμησε ώστε να απελευθερωθεί από τον Τούρκο κατακτητή η Χαλκίδα.
Τι θα γίνει η Αρέθουσα όταν αυτή παραδοθεί του χρόνου στο κοινό;
Μουσείο διαχρονικής ιστορίας, από τα προϊστορικά – κλασικά χρόνια έως και το 1830.
Το κόκκινο σπίτι κατά την κατοχή είχε μετατραπεί σε οίκο ανοχής που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατακτητών…
Λάθος! (Με διέκοψε πριν ακόμα ολοκληρώσω την ερώτηση. Η συνέχεια της ήταν: «από τότε έμεινε η ονομασία «κόκκινο σπίτι» εξαιτίας της λάμπας που τότε άναβε τα βράδια στη πόρτα του. Σωστό ή λάθος;»)
Τα νερά του Ευρίπου έχουν σταθερή περιοδικότητα και κινούνται έξι ώρες πάνω και έξι ώρες κάτω. Σωστό ή λάθος;
Λάθος, περίπου σωστό.
Που βρίσκεται η οικία Βαΐλου;
Απέναντι από την Αγία Παρασκευή και ανακατασκευάζεται με αυτεπιστασία της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Οι σωστές απαντήσεις
Το κάστρο του Ευρίπου βρισκόταν στο μέσο του Πορθμού, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η γνωστή καφετέρια στο τεταρτοκύκλιο της γέφυρας. Κάποτε είχε δύο γέφυρες, μία προς Βοιωτική και μία προς Ευβοϊκή ακτή και σήμερα διασώζονται μόνον οι βάσεις των δίδυμων πύργων του.
Η Χαλκίδα ως πόλη δεν ήταν μεν «νησί» με την κυριολεκτική έννοια της λέξης αλλά με τη μεταφορική της, καθώς μέχρι και τις αρχές του εικοστού αιώνα στην ανατολική πλευρά του λεγόμενου «Κάστρου» υπήρχε τάφρος με πλάτος οικοδομικού τετραγώνου και μέγιστο ύψος τα 20 μέτρα η οποία κατά τα παλαιότερα χρόνια ήταν γεμάτη νερό. Οπότε, εξαιτίας αυτής της «διώρυγας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι πηγές, η Χαλκίδα περιτριγυριζόταν από νερό (βόρειος , νότιος Ευβοϊκός και τάφρος).
Η «οικία Παίδων» είναι ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα στην ομώνυμη οδό. Σήμερα, είναι υπό κατάρρευση καθώς δεν έχει ενταχθεί σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα συντήρησης – διάσωσης. Η άποψη ότι χτίστηκε στην εποχή της Ενετοκρατίας (οπότε και να ήταν τόπος διαμονής του Βαϊιλου – Ενετού Διοικητή της πόλης) έχει απορριφθεί από τους μελετητές.
Κάτω από την πλατεία «Πεσόντων Οπλιτών», μπροστά από το Τζαμί «Εμίρ Ζαδέ» υπάρχουν υπόγειες δεξαμενές μεγάλης ιστορικής αξίας για την πόλη που ανάγονται στην εποχή της Φραγκοκρατίας.
Το ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας εκτείνεται στα όρια του αλλοτινού της «Κάστρου». Τα σημερινά σημεία που το περιέκλειαν είναι από την «παλιά γέφυρα» ως το «στρογγυλό» της παραλίας, από εκεί ακολουθούσε μια ελαφρώς «διαγώνια» πορεία δίπλα από την Ελ. Βενιζέλου έως τη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Φριζή, κατέβαινε ως το Λαογραφικό μουσείο (που είναι τμήμα των παλαιών τειχών), περνούσε μέσα από το πίσω μέρος της σημερινής Σχολής Πεζικού καταλήγοντας στο Βούρκο και από εκεί πάλι στην «παλιά» γέφυρα.
Η παλαιά τάφρος (επίσης «χαντάκι» ή «χάνδακας») της πόλης ξεκινούσε από το «Στρογγυλό» της παραλίας και στη συνέχεια ανέβαινε περίπου τη Βενιζέλου, στον ΟΤΕ «έστριβε» και κατέληγε πίσω από τη σχολή Πεζικού, στο Βούρκο.
Η συρταρωτή γέφυρα που σήμερα ονομάζουμε «παλιά» δεν εγκαινιάστηκε ποτέ, αλλά απλώς παραδόθηκε στη κυκλοφορία το Σεπτέμβριο του 1962.
Ο Παύλος Ερίζος (Πάολο Ερίτζο – Paolo Erizzo) ήταν ο τελευταίος Ενετός διοικητής (Βαϊιλος) του Νεγροπόντε. Η μοίρα του επιφύλαξε φριχτό θάνατο αφού τον διχοτομήσανε (τον κόψανε στη μέση με πριόνι πιο συγκεκριμένα) όταν ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής κατέλαβε την πόλη το καλοκαίρι του 1470.
Η Αρέθουσα όταν παραδοθεί του χρόνου θα γίνει μουσείο διαχρονικής ιστορίας της Χαλκίδας και της Εύβοιας, από τα προϊστορικά χρόνια έως και το 1830.
Το κόκκινο σπίτι κατά τη διάρκεια της κατοχής εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Γερμανικής Διοίκησης.
Η μη περιοδικότητα του φαινόμενου της παλίρροιας του Ευρίπου είναι το στοιχείο που την κάνει μοναδική παγκοσμίως καθώς είκοσι δύο με είκοσι τρείς ημέρες κάθε μήνα το ρεύμα παρουσιάζει μια κανονικότητα και αλλάζει φορά κάθε έξι ώρες περίπου ωστόσο πολλές φορές τα νερά «τρελαίνονται», οπότε το φαινόμενο ολοκληρώνεται σε είκοσι δύο ώρες και είκοσι δύο λεπτά. Τις υπόλοιπες έξι ή επτά ημέρες η ροή του ρεύματος είναι εντελώς ακανόνιστη!
Η φερόμενη ως «οικία Βαϊλου» βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Αγίας Παρασκευής.