Γιατί ο Σεπτέμβριος είναι σαν το τσιγάρο µετά το sex.
Τελικά το καλοκαίρι ο ήλιος δε σε χτυπάει µόνο στο κεφάλι αλλά και στα αισθήµατα. Διαφορετικά, δεν εξηγείται πώς η όµορφη ξανθιά των διακοπών φαίνεται διαφορετική στη Χαλκίδα.
Ο Σεπτέμβριος είναι σαν το τσιγάρο µετά το sex. Όπως πρέπει ν’ αφήσεις το πιπίνι και να γυρίσεις στη σύζυγο, έτσι πρέπει ν’ αφήσεις τις διακοπές σου και να επιστρέψεις στη δουλειά.
Η επιστροφή στην καθηµερινότητα και η σκέψη πως η καλοκαιρινή γνωριµία µε την ξανθιά από την Καβάλα (τυχαία τοποθεσία) θ’ αρχίσει να ξεθωριάζει µε το έµπα του χειµώνα, δηµιουργούν µία πικρία. Θα µου πείτε τώρα, γιατί να ξεθωριάσει; Επειδή το καλοκαίρι σε παραπλανεί. Από το άγχος της πόλης και την εικοσάρα φοιτήτρια της γεωπονικής µε την οποία έχεις νταραβέρι βρίσκεσαι ξαφνικά σ’ ένα νησί περιτριγυρισµένος από γυναίκες ΟΑΕΔ (Όταν Ανάψεις, Έλα Δίπλα). Αφού κάνεις τη γνωριµία µε την ξανθιά και εκείνη αποδώσει στη µοίρα το ότι ταιριάζετε απόλυτα, τρέχεις ν’ ανταµείψεις το barman του ξενοδοχείου που µένει, για τις πληροφορίες που σου έδωσε και το παραµύθι ξεκινά.
Κυνηγητό σε ερηµικές παραλίες µε την ξανθιά να τρέχει µπροστά και εσύ από πίσω να της φωνάζεις: «Στάσου, αµύγδαλα!». Νυχτερινά µπάνια και καυτά φιλιά µε τα µαγιό να είναι πεταµένα στην αµµουδιά! Εξορµήσεις σε clubs και µετά επιστροφή στο ξενοδοχείο για τρελίτσες κάτω απ’ τα σεντόνια. Όλ’ αυτά µέχρι να φύγει και ο Αύγουστος. Από εκεί και πέρα το παραµύθι γίνεται «παραµύθι». Ξαφνικά συνειδητοποιείς πως η ξανθιά έχει κάποια ελαττώµατα τα οποία δεν είχες δει µέσα στην κάψα σου. Τώρα πλέον που επέστρεψες από το νησί και η ζωή σου βρήκε τους καθηµερινούς της ρυθµούς αποφασίζεις να την ξανασυναντήσεις και να βγείτε κάπου στη Χαλκίδα. Τότε συµβαίνει το µοιραίο. Η ξανθιά λες και σου κάνει πλάκα. Κάνει τα 10 λάθη που µπορούν να «ξενερώσουν» έναν άνδρα στο λεπτό:
1) Μιλάει άσχηµα για τον πρώην της.
2) Κακολογεί τον εργοδότη της σ’ έναν άνθρωπο που ουσιαστικά µόλις γνώρισε.
3) Βρίζει γενικώς.
4) Όταν πάει στην τουαλέτα, παίρνει µαζί και το κινητό της.
5) Σε πιέζει να δοκιµάσεις κάτι, ενώ της έχεις πει ότι δε σου αρέσει.
6) Σε λέει µωρό της από την πρώτη στιγµή.
7) Διατυµπανίζει συνεχώς ότι είναι «αντράκι» .
8) Δεν κάνει ούτε από ευγένια την κίνηση να πληρώσει το λογαριασµό, έστω και αν ο άνδρας πληρώνει πάντα.
9) Δεν παραδέχεται πως έχει βαρεθεί και προσποιείται πονοκέφαλο.
10) Αρχίζει ν’ αναλύει πώς είναι ο τέλειος άνδρας για εκείνη, κλείνοντας µε τη φράση «εσύ τι ζώδιο είσαι;».
Μετά από όλα αυτά σκέφτεσαι: « Ή πολύ µαλάκας ήµουν που γύρισα να την κοιτάξω στις διακοπές, ή πολύ µαλάκας συνεχίζω να είµαι που της ζήτησα να βγούµε.» Το µόνο σίγουρο είναι πως ο χαρακτηρισµός που χρησιµοποίησες για τον εαυτό σου αληθεύει. Σε ζάλισε ο ήλιος του καλοκαιριού και έκανες το σφάλµα της λανθασµένης αυτής γνωριµίας. Από τη συγκεκριµένη πάθηση δεν κινδυνεύουν οι δηµοσιογράφοι καθώς στην πλειονότητά τους δεν έχουν τη λέξη «διακοπές» στο λεξικό της ζωής τους.
(Το editorial είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά στο τεύχος 9 του περιοδικού Square, τον Αύγουστο του 2005)