Τρείς Χαλκιδαίοι μας εξηγούν γιατί θεωρούν ξεχωριστές τις διακοπές με σκάφος.
Το αφιέρωμα είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά στο τεύχος 2 του περιοδικού Square, τον Ιούνιο του 2004.
Γιάννης Ντόκος (έμπορος)
Έχει πάει σε όλα τα νησιά της Ελλάδας. Σε κάθε ταξίδι βλέπει 10 με 12 νησιά! Αξέχαστες θεωρεί τις καλοκαιρινές νύχτες με ήσυχο αεράκι και γεμάτο φεγγάρι. Τον στεναχωρεί που βλέπει όλο και περισσότερα μέρη στο Ιόνιο αγορασμένα από Ιταλούς. Νοικιάζει ιστιοφόρο τα τελευταία 5 χρόνια. Υποστηρίζει πως αξίζει πραγματικά να ζήσει κάποιος την εμπειρία!
– Καταρχήν, εσύ ανήκεις στους «ιστιοπλόους». Έτσι;
– Ναι, ναι! Είχα και πριν επαφή με άλλα σκάφη, αλλά το μεγάλο νόημα το βρήκα στα ιστιοφόρα!
– Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τη θάλασσα;
– Πήγαινα από μικρός με τον παππού μου για ψάρεμα, έμενα και μπροστά στη θάλασσα, οπότε είχα από μικρός την επαφή.
– Ποια είναι η άποψή σου για τη μαρίνα και το θέμα που έχει δημιουργηθεί για την τοποθεσία της;
– Όλα αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο. Η μαρίνα πρέπει να γίνει άμεσα. Πιστεύω ότι το καλύτερο μέρος για να γίνει είναι το βορινό λιμάνι, το κρηπίδωμα, γιατί εκεί υπάρχουν και οι κατάλληλες προδιαγραφές για νερό και φως. Άσε που και το θέαμα θα είναι υπέροχο. Φαντάζεσαι τα 40 ήδη υπάρχοντα σκάφη του ιστιοπλοικού ομίλου εκεί;
– Ακούγοντας τη φράση «διακοπές με σκάφος», το μυαλό πάει σε πλούσιους ανθρώπους μιας… «μεγάλης ζωής». Είναι έτσι;
– Καμία σχέση! Τα ιστιοπλοϊκά δεν έχουν καμία σχέση με τη χλιδή! Είμαστε όλοι μας άνθρωποι απλοί και ήρεμοι, που απλά αγαπούν τη θάλασσα.
– Ποια είναι τα καλά του ιστιοφόρου;
– Καταρχήν είναι απίστευτη η αίσθηση ελευθερίας και ηρεμίας που νιώθεις! Κανένα άλλο μέσο δε σου προσφέρει μέσα σε λίγα τετραγωνικά ύπνο, φαγητό, ξεκούραση και μπάνιο! Και σε ταξιδεύει σε όποιο μέρος θέλεις!
– Και οικονομικά συμφέρει;
– Πολύ! Κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει να αγοράσει κανείς ιστιοπλοϊκό, εκτός κι αν έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο. Μπορείς να νοικιάσεις ακριβώς για όσες μέρες το χρειάζεσαι και να πληρώσεις περίπου όσα θα πλήρωνες για ξενοδοχεία. Μην ξεχνάς πως μέσα στο ιστιοπλοϊκό μαγειρεύεις κιόλας κανονικά!
– Πες μας κάτι περίεργο ή επικίνδυνο που σου έχει τύχει.
– Κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο δεν μου έχει τύχει. Θυμάμαι ότι μια φορά φύγαμε από Μύκονο για την Ικαρία και συναντήσαμε πάρα πολύ αέρα. Όσο πλησιάζαμε, δυνάμωνε η θάλασσα και έπεφτε το κύμα πάνω μας. Ευτυχώς κλείσαμε τα πανιά και πήγαμε από την πίσω μεριά του νησιού και δεινοπαθήσαμε μέχρι να φτάσουμε. Με κλειστά πανιά και γέρναμε! Το απολαύσαμε βέβαια, αλλά κάποιοι φοβήθηκαν!
– Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός;
– Α, τα νησιά της άγονης γραμμής! Όπως οι Φούρνοι!
– Ένα αρνητικό του ιστιοφόρου;
– Για μένα δεν υπάρχει κανένα!
Ο γιατρός Θανάσης Ματσούκας.
Θανάσης Ματσούκας (Δερματολόγος)
Συναντά συχνά αρχάριους ιστιοπλόους που δεν ξέρουν πώς να φερθούν στην κακοκαιρία και καλούν σε βοήθεια. Γι’αυτό θεωρεί την πείρα πολύ σημαντική. Του έλειπε το σκάφος και η θάλασσα. Του αρέσει να ψαρεύει, να κάνει βόλτες και να διαβάζει πάνω στο ιστιοφόρο. Έχει ιστιοφόρο εδώ και 20 χρόνια. Δηλώνει πως δεν μπορεί να ζήσει μακριά απ’ τη θάλασσα και ότι είναι ο ωραιότερος τρόπος να κάνει κανείς διακοπές.
– Γιατί επιλέξατε ιστιοφόρο; Τι παραπάνω έχει από τα ταχύπλοα ας πούμε;
– Εντάξει, καλά είναι τα ταχύπλοα. Πάνε γρήγορα αλλά γι αυτό ακριβώς το λόγο «χτυπάνε» κιόλας. Δεν είναι ήσυχα και περιμένεις να φτάσεις για να ξεκινήσεις τις διακοπές σου. Αντίθετα στο ιστιοφόρο με το που λύνεις τους κάβους αρχίζουν οι διακοπές σου. Αφού πηγαίνει με τα πανιά κάνεις ήσυχο ταξίδι, μαλακό και είναι παντός καιρού.
– Ποιες είναι οι ανέσεις του;
– Στο ιστιοφόρο ζεις κανονικά. Τρως, κάνεις μπάνιο, κοιμάσαι, μπορείς να κάνεις ότι θέλεις.
– Τι σας ώθησε να πάρετε ιστιοφόρο;
– Μάλλον η κληρονομικότητα! Είμαι πολύ συνδεδεμένος με τη θάλασσα. Ο πατέρας μου, οι παππούδες μου ήταν όλοι ναυτικοί και μεγάλωσα με τις ιστορίες τους.
– Οικονομικά συμφέρει;
– Συμφέρει γιατί έχει μηδαμινά έξοδα μετακίνησης λόγω των πανιών. Κι αν χρειαστεί να βάλεις μηχανή στην άπνοια καίει πολύ λίγο γιατί έχει μικρή μηχανή. Άλλωστε μέσα στο ιστιοφόρο μπορείς να μαγειρεύεις και να κοιμάσαι οπότε δεν χρειάζεται να ξοδεύεις παραπάνω χρήματα!
– Κάποιο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς;
– Πρόβλημα είναι το νερό. Καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες και είναι λίγο δύσκολο να βρεις στα νησιά, γιατί είναι πολλοί σαν και εμάς που χρειάζονται. Περιμένουμε στην ουρά να γεμίσουμε!
– Είστε ενημερωμένος για το θέμα της μαρίνας; Που πιστεύετε ότι πρέπει να την κάνουν;
– Θεωρώ καλύτερο μέρος το σημείο στην ιχθυόσκαλα. Πρέπει να φύγει από εκεί η ιχθυόσκαλα και να μεταφερθεί στις Ροδιές που είναι φυσικός κόλπος και θα είναι λίγα τα έξοδα. Τα καΐκια δε χρειάζεται να είναι στο κέντρο της πόλης. Αντίθετα τα κότερα θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης, για την ανάπτυξη του τουρισμού. Άσε που εκεί δεν έχει και ρεύματα, αντίθετα με την προβλήτα του Κύκνου.
– Ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος που έχετε δει με το ιστιοφόρο;
– Η Σαμοθράκη. Είναι πανέμορφο μέρος. Γενικά, όμως, βλέπεις όμορφα μέρη γιατί έχεις εναλλαγές και πηγαίνεις σε μέρη που δεν έχεις πρόσβαση αλλιώς.
– Τι πρέπει να προσέχουν όσοι κάνουν διακοπές με ιστιοφόρο;
– Τα απρόοπτα. Ξέρεις, ο αέρας είναι επικίνδυνος. Αν δεν έχεις αγκυροβολήσει καλά ας πούμε, μπορεί να σε σύρει. Αν κάνεις μακρινό ταξίδι, μπορεί να σε βρει κακοκαιρία. Αλλά αν έχεις πείρα, τα αντιμετωπίζεις όλα.
Ο επιχειρηματίας Σταύρος Κεμανές.
Σταύρος Κεμανές (επιχειρηματίας)
Θεωρεί απαραίτητο στοιχείο των διακοπών την καλή παρέα και το γέλιο! Εκτός από ψαράς είναι και κυνηγός! Τα αγαπημένα του μέρη είναι η Χιλιαδού και η παραλία στη Μονή Γαλατάκη. Τρελαίνεται να ξυπνάει με το μαγιό και να πέφτει κατευθείαν στη θάλασσα! Αγόρασε πρόσφατα με τον αδερφό του Αγγελο ένα καινούργιο ταχύπλοο. Του αρέσει να γυρνάει από παραλία σε παραλία και να ψαρεύει!
– Πρώτα απ’ όλα παρουσίασε μας το σκάφος σου!
– Λοιπόν, είναι ένα ταχύπλοο 5,5 Ranieri με 115 Yamaha κινητήρα.
– Και είναι καινούργιο έτσι;
– Ναι, τώρα το πήραμε με τον αδερφό μου. Είχαμε και πριν, αλλά ήταν μικρότερα.
– Άρα η «Σμέρνα» δεν έχει ταξιδέψει ακόμα; Αλήθεια γιατί το ονομάσατε έτσι;
– Μετά από πολλά ονόματα που σκεφτήκαμε καταλήξαμε σε αυτό. Η σμέρνα είναι ένα άγριο ψάρι και μας άρεσε! Το πρώτο της ταξίδι θα το κάνει φέτος!
– Πριν που πηγαίνατε;
– Είχαμε μικρότερα σκάφη, οπότε γυρίζαμε την Εύβοια. Κατά βάση πηγαίναμε στη Β. Εύβοια. Φέτος, όμως που πήραμε το μεγάλο θα πάμε κι αλλού!
– Και που θα κάνει το πρώτο της ταξίδι η «Σμέρνα»;
– Στη Σκόπελο!
– Τι σε ώθησε να πάρεις σκάφος;
– Είναι οικογενειακή τρέλα! Είμαστε τέσσερα αδέρφια και έχουμε και οι τέσσερεις σκάφος. Πιο πολύ το θέλουμε για το ψάρεμα!
– Α, και ψαράδες δηλαδή;
– Βέβαια! Ψαροντουφεκάδες κυρίως!
– Δε μένετε μέσα στο σκάφος βέβαια, αυτό δεν είναι πρόβλημα;
– Πρόβλημα; Όχι βέβαια! Είμαστε λάτρεις του ελεύθερου camping!
– Ωραία ζωή! Δηλαδή οι διακοπές σου είναι camping και ψάρεμα!
– Τι καλύτερο; Παίρνουμε το σκάφος, φορτώνουμε τη σκηνή και το ψαροντούφεκο και φεύγουμε! Μη φανταστείς ότι είμαστε μεγάλοι ψαράδες! Πιο πολύ το γέλιο παρά τα ψάρια που πιάνουμε!
– Τι νιώθεις πάνω στο σκάφος;
– Απίστευτη ξεκούραση! Μπαίνω και τα ξεχνάω όλα! Ελαφραίνει το κεφάλι μου! Κι όταν βουτάω και στη θάλασσα εκεί “ξεφεύγω” τελείως! Μετά αρχίζει το παιχνίδι με το βυθό!
– Γιατί πήρατε ταχύπλοο;
– Σ’ αυτή τη φάση της ζωής μας αυτό χρειαζόμασταν. Ένα γρήγορο και βολικό σκάφος. Ίσα – ίσα να πηγαίνουμε στις παραλίες, να στήνουμε τις σκηνές στις, να ψαρεύουμε, να κάνουμε σκι και παιχνίδια με στις κουλούρες! Κι αν βαρεθούμε, να πηγαίνουμε αλλού! Ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να περάσεις καλά!
– Για τη μαρίνα τι έχεις να πεις;
– Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Θα ανεβάσει πολύ τον τουρισμό. Τα διερχόμενα σκάφη θα μπορούν να δένουν και να παραμένουν στη Χαλκίδα. Δεν με νοιάζει που θα γίνει, ας την κάνουν όπου ξέρουν εκείνοι, αρκεί να την κάνουν σωστή.