Πέντε κορίτσια «τεχνολογικής υπεροχής» μας κάνουν να θέλουμε να γυρίσουμε στα θρανία.
Άννα Δούκα
Η Άννα μεγάλωσε στην Αθήνα. Eίναι 19 ετών και σπουδάζει στο 2ο έτος Τ.Ε.Ι. Λογιστικής.
Ζει στην Αρτάκη. Tης αρέσει η ηρεμία που επικρατεί εκεί, αλλά οι νυχτερινές εξορμήσεις της είναι στη Χαλκίδα. Η καταγωγή της είναι από την Κέρκυρα. Κάθε καλοκαίρι βρίσκεται εκεί.
– Σχολή, διασκέδαση και δουλειά. Συνδυάζονται;
– Με αρκετή προσπάθεια! Είμαι θετικό άτομο όμως. Με διάθεση και όρεξη όλα γίνονται. Άλλωστε δε δουλεύω πολλές μέρες, για να μπορώ να πηγαίνω τα σαββατοκύριακα στην Αθήνα.
– Δουλεύεις νύχτα. Σ’ αρέσει η διασκέδαση της Χαλκίδας;
– Μου αρέσει, αλλά όλα τα ωραία τελειώνουν γρήγορα. Ξέρεις, εκεί που είσαι πάνω στο κέφι, πρέπει να κλείσει το μαγαζί. Στην Αθήνα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Διαρκούν!
– Πώς αντιμετωπίζεις το φλερτ από τους θαμώνες του μαγαζιού;
– Δεν έχω κάποια δυσάρεστη εμπειρία. Το ζήτημα είναι να μπορείς να θέσεις κάποια όρια. Προσωπικά τηρώ τα όριά μου και δεν υπάρχει πρόβλημα.
– Έχεις δεσμό, υποχρεώσεις;
– Όχι. Είμαι μόνη και αδέσμευτη.
-Οπότε να φανταστώ ότι δέχεσαι προτάσεις;
– Ναι, γιατί όχι, είμαι ανοικτή. Για να με κερδίσει κάποιος, πρέπει να είναι ικανός να κάνει τα πάντα. Ξέρω ότι είμαι λίγο απαιτητική σε αυτά τα πράγματα.
– Οι άντρες στη Χαλκίδα είναι ώριμοι, για να κάνουν σχέση;
– Εξαρτάται από το χαρακτήρα του καθένα. Η αλήθεια είναι ότι εδώ δεν έχω γνωρίσει και πολλούς, για να μπορώ να πω!
Η Μαρί Κάππα.
Μαρί Κάππα
Είναι 23 ετών και κατάγεται από τον Πειραιά.
Σπουδάζει στο 5ο έτος του τμήματος Ηλεκτρολογίας Εγκαταστάσεων. Αν σας φαίνεται γνωστή φατσούλα, τότε σίγουρα την έχετε δει να δουλεύει στο «Bowling», στο «Ελληνικό» και στο «Άμμος». Πληθωρική, δυναμική και χαρούμενη, η Μαρί μας βάζει στην πρίζα χωρίς καν να ασχοληθεί με το αντικείμενο των σπουδών της.
– Μένεις στον Πειραιά και ουσιαστικά πηγαινοέρχεσαι για τη σχολή σου. Για ποιο λόγο δε μενεις εδώ;
– Έμενα εδώ. Είχα νοικιάσει σπίτι για τέσσερα χρόνια, αλλά όταν είδα ότι δεν τελείωνα σύντομα με τη σχολή μου, αποφάσισα να γυρίσω πίσω.
– Πώς ήταν λοιπόν η ζωή σου στη Χαλκίδα;
– Τα πρώτα δύο χρόνια ήταν πάρα πολύ καλά. Βγαίναμε, πολλά φοιτητικά πάρτι, βόλτες… ήταν ωραία. Μετά όμως ήταν κάπως βαρετά, όλο τα ίδια και τα ίδια, δεν έχεις πολλές επιλογές στη διασκέδαση.
– Τι θα έλεγες σε ένα φίλο σου για τη Χαλκίδα;
– Σα φοιτητική πόλη δε με ικανοποιεί. Υπάρχουν και καλύτερες, αλλά είναι λογικό. Σαν πόλη μου αρέσει, γιατί είναι όμορφη και κοντά στην Αθήνα. Έχω φίλους από εδώ και θα μπορούσα να μείνω μόνιμα.
Η Γαρυφαλιά Παραδεισάνου
Γαρυφαλιά Παραδεισάνου
Γεννήθηκε στην Κρήτη. Είναι 22 ετών. Σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων και ετοιμάζεται για μεταπτυχιακά.
Υπήρξε πρωταθλήτρια του τένις και εθελόντρια το καλοκαίρι που πέρασε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Μένει στα Ψαχνά, γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο της στο γυμναστήριο κάνοντας Yoga και συχνάζει στο «Stavedo».
– Η πρώτη σου σκέψη όταν έμαθες ότι πέρασες στη Χαλκίδα;
– Σκέφτηκα αμέσως ότι δε θα αποχωριστώ τη θάλασσα. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν καλή, μου άρεσε σαν πόλη και το καλοκαίρι ήταν μια χαρά. Όσο τα χρόνια περνούσαν βέβαια, έβλεπα και τα υπόλοιπα στοιχεία.
– Τέσσερα χρόνια μετά;
– Οι αναμνήσεις είναι ανάμεικτες. Πέρασα καλά φοιτητικά χρόνια, αλλά υπήρχαν και έντονες αρνητικές στιγμές. Περισσότερο κάποιες συμπεριφορές που ήταν απογοητευτικές. Φυσικά δεν είναι όλα τα δάχτυλα ίδια, αλλά με λίγα άτομα από εδώ κόλλησα.
– Για ποιο λόγο έγινε αυτό;
– Δεν ξέρω. Νομίζω ότι πιθανώς αυτή η πόλη να μην είναι πολύ φιλική προς τους φοιτητές. Κάποιοι μας βλέπουν ως ευκαιρία να βγάλουν χρήματα ή μας θεωρούν περαστικούς. Eίναι δύσκολο να δημιουργηθούν σωστές σχέσεις.
Η Γεωργία Βούλγαρη
Γεωργία Βούλγαρη
Κατάγεται από τη Λαμία. Είναι 20 ετών. Σπουδάζει στο 2ο έτος στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Οι φίλοι της εδώ στη Χαλκίδα την πειράζουν για την κόντρα με τη Λαμία. «Έχω σταματήσει πλέον να προσπαθώ να τους πείσω ότι η Λαμία είναι μεγαλύτερη από τη Χαλκίδα.»
– Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας λοιπόν. Το σκέφτηκες, πριν αποφασίσεις;
– Απ’ ό,τι φαίνεται, όχι εκτενώς! Είχα περάσει στο αντίστοιχο τμήμα στο Τ.Ε.Ι. Κοζάνης, αλλά αποφάσισα να έρθω πιο κοντά στο σπίτι μου συν το γεγονός ότι ο αδερφός μου μένει εδώ. Η Χαλκίδα ήταν μια πολύ καλή επιλογή σαν πόλη, αλλά όχι και το Τ.Ε.Ι.
– Μα τι γίνεται σ’εκείνο το Τ.Ε.Ι. και όλοι το «στήνουν στη γωνία»;
– Νομίζώ ότι οι περισσότεροι φοιτητές έτσι το βλέπουν. Άθλια κτίρια, αδιάφοροι καθηγητές και κανένα κίνητρο, για να παρακολουθούμε τα μαθήματα. Να φανταστείς ότι παίρνουμε τα βιβλία προς το τέλος του εξαμήνου και αν. Είναι κρίμα.
– Πώς «γεμίζεις» το χρόνο σου, αφού μάλλον δεν «πέφτει» πολύ διάβασμα;
– Προσπαθώ και διαβάζω! Συνήθως με την παρέα μου θα την αράξουμε σε κάποιο φιλικό σπίτι ή θα βγούμε έξω κάποιες φορές.
– Τι σε «φτιάχνει» και τι σε «χαλάει» σε αυτή την πόλη;
– Τρελαίνομαι για τη θάλασσα, αλλά και για τους άνδρες! Είναι πολύ ευγενικοί, με καλούς τρόπους και άποψη. Αυτό που δε μου αρέσει είναι η συμπεριφορά των γυναικών. Έχουν ένα απίστευτο τουπέ και μια διάθεση να σε σνομπάρουν. Γνωρίζεις κάποιες κοπέλες από τη Χαλκίδα και την επoμένη δε σου δίνουν σημασία!
Η Δήμητρα Μουτσικοπούλου
Δήμητρα Μουτσικοπούλου
Είναι 21 ετών. Κατάγεται από τα Τρίκαλα και σπουδάζει στο 3ο έτος στο τμήμα Μηχανολογίας.
Αποτελεί μία από τις ελάχιστες «οάσεις» ομορφιάς σε ένα τμήμα που παραδοσιακά ανδροκρατείται. Από την άλλη, αν νομίζατε ότι θα την αφήναμε να τη θαυμάζουν μόνο οι φοιτητές Μηχανολογίας, πέσατε έξω!
– Πώς αισθάνεσαι λοιπόν που βρίσκεσαι ανάμεσα σε τόσους άνδρες στα αμφιθέατρα;
– Η αλήθεια είναι ότι στη σχολή μου οι άντρες είναι πάρα πολλοί, αλλά καθόλου δε μ’ ενοχλεί. Όπως κάθε πράγμα, έχει τα καλά και τα κακά του. Αλλά είναι γεγονός ότι οι γυναίκες είμαστε μετρημένες στα δάχτυλα.
– Αισίως βρίσκεσαι για Τρίτη χρονιά στη Χαλκίδα. Πώς σου φαίνεται λοιπόν η πόλη μας;
– Μου αρέσει πολύ η πόλη σας. Δεν έχω ξαναζήσει σε πόλη με θάλασσα και είναι τέλεια. Αφού λέω να πείσω τους γονείς μου να μου αγοράσουν ένα σπίτι εδώ!
– Με την ξένοιαστη φοιτητική ζωή τι γίνεται;
– Περιορισμένα τα πράγματα. Είναι ακριβή η διασκέδαση στη Χαλκίδα και οι περισσότεροι φοιτητές βρισκόμαστε σε σπίτια και διασκεδάζουμε. Πάντως, όπως και να έχει, πίνουμε πολύ συχνά τον καφέ στην παραλία, που ταιριάζει και στη νοοτροπία του Χαλκιδαίου.
– Ποια είναι η νοοτροπία του Χαλκιδαίου;
– Δεν έχω πρόβλημα με τους Χαλκιδαίους και δε θα ήθελα να δημιουργήσω αντιπαραθέσεις γι’αυτό το θέμα.
– Διακρίνω κάποια πικρία;
– Δε δίνω σημασία σ’ αυτά. Έχω πολλούς φίλους και συμπάθειες εδώ. Το αγόρι μου εξάλλου είναι Χαλκιδαίος. Χρειάζεται να πω κι άλλα;
(Το αφιέρωμα και οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο τεύχος 6 του περιοδικού Square, τον Φεβρουάριου του 2005)