Αλήθειες, ψέματα και ιστορίες μυστηρίου από την Εύβοια για τη βασκανία και το «ξεμάτιασμα».
Το γεγονός
Όλος ο κόσµος πίστευε ανέκαθεν στην ισχύ του µατιού. Από εκείνο του θεού Ώρου στην αιγυπτιακή λατρεία µέχρι το «µάτιασµα» που µπορεί να προκαλέσει το βλέµµα κάποιου, ένα είναι γεγονός. Δώσαµε στο φυσικό όργανο της όρασης µια µυστηριώδη και µεταφυσική διάσταση!
Ίσως επειδή το µάτι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «παράθυρο» µέσω του οποίου βλέπουµε τον εξωτερικό κόσµο. Παράλληλα, θεωρείται ως ο «καθρέφτης της ψυχής». Κι εδώ τα πράγµατα δυσκολεύουν, αφού ο εν λόγω καθρέφτης κάποιες φορές είναι… «σκονισµένος», βρόµικος ή απλώς σπασµένος! Έτσι λοιπόν, είτε το αποδεχόµαστε είτε όχι, το «µάτιασµα» υφίσταται! Οι ψυχολόγοι θα εξηγήσουν το φαινόµενο ως µια µορφή υποβολής ή αυθυποβολής. Η εκκλησία το προσδιορίζει ως βασκανία. Οι ερευνητές του ανεξήγητου και της παραψυχολογίας δίνουν στο µάτι… υπεράνθρωπες ιδιότητες. Ο δε µέσος άνθρωπος απλώς θα… πονοκεφαλιάσει, για να µην αναφέρουµε ότι θα θεωρήσει υπεύθυνο κάποιον άλλον για την ατυχία του! Ωστόσο και ο πιο σκεπτικιστής θα σηκώσει τα χέρια ψηλά, κατεβάζοντας τα µάτια προς το πάτωµα, αν µπει στον κόπο να ακούσει και την alteram partem, δηλαδή την άλλη πλευρά εκείνων που πιστεύουν ότι ένα βλέµµα µπορεί να φέρει την καταστροφή…
Μία δοξασία, τόσο αρχαία όσο και η γη
Δεν υπάρχει θρησκεία, πολιτισµός ή παράδοση που να µην έχει αποδώσει υπερφυσικές και εφιαλτικές ικανότητες στο µάτι.
Μάλιστα όσο πιο… µονοθεϊστικές είναι οι λατρείες, τόσο εµφανέστερη είναι η παρουσία ενός «Ματιού που βλέπει τα πάντα».Αρκεί να επισκεφτεί κανείς ορισµένες παλιές εκκλησίες για να παρατηρήσει ιδίοις όµµασι τις αγιογραφίες και το διάκοσµό τους, στον οποίο απεικονίζεται µε τον ένα ή µε τον άλλο τρόπο ένα Μάτι. Όµως το… eye culture δεν περιορίζεται στα… επουράνια, καθώς το συναντάµε ακόµη και πάνω στα χαρτονοµίσµατα, όπως για παράδειγµα στο δολάριο, όπου αναγράφεται το ρητό «In God we trust». Η συµβολική (;) σύνδεση λοιπόν του Θείου µε το οπτικό µας όργανο είναι άρρηκτη και εύκολα εξηγήσιµη. Εκείνον που µας βλέπει και µας προσέχει τον πιστεύουµε καλύτερα. Πώς λοιπόν ένα τόσο «ιερό όργανο» όπως το µάτι, µπορεί επίσης να µετατραπεί και σε… «φονικό» όπλο; Ή, για να το πούµε διαφορετικά, πόσο µεγάλη δύναµη έχει το λεγόµενο µάτιασµα; Ακολουθούν οι απαντήσεις…
Φτου σου, κορίτσι μου!
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες ακόµη και ο θαυµασµός µας για τον άλλον µπορεί να έχει επάνω του ανεπιθύµητα… αποτελέσµατα!
Η Ζωή Β. ήταν µόλις 17 ετών, όταν ξαφνικά άρχισε να µη νιώθει καλά, µέχρι που έφτασε στο σηµείο να µη µπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι της. Όπως ήταν λογικό, η µητέρα της κάλεσε το γιατρό για να εξετάσει την κόρη της. Ωστόσο ο γιατρός δε µπόρεσε να διαγνώσει την ασθένεια που ταλαιπωρούσε το κορίτσι. Παράλληλα η κατάσταση της Ζωής εξακολουθούσε να παραµένει ανεξήγητα άσχηµη. Μη µπορώντας να κάνει κάτι, σκέφτηκε να καλέσει ένα δεύτερο γιατρό ο οποίος απλώς επιβεβαίωσε τα λεγόµενα του πρώτου. Ουδείς ειδικός γνώριζε από τι ακριβώς έπασχε η νεαρή κοπέλα. Τότε εµφανίστηκε µία από µηχανής… συγγενής, η οποία χωρίς καν να ρωτήσει την οικογένεια, πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει έναν ιερέα. Όταν εκείνος έφτασε στο σπίτι της οικογένειας, «διάβασε» µια ευχή και πριν αποχωρήσει, είπε στη µητέρα: «Αν είναι µάτι, µέχρι να πάω στο σπίτι µου το παιδί θα σηκωθεί από το κρεβάτι του και θα σου ζητήσει φαγητό». Έτσι κι έγινε! Λίγες ώρες αργότερα η Ζωή σηκώθηκε από το κρεβάτι, λέγοντας στη µητέρα της ότι πεινάει πολύ! Όµως το πιο εντυπωσιακό είναι πως η τότε 17χρονη δεν είχε ακούσει καν τη συζήτηση ανάµεσα στη µητέρα της και τον ιερέα! Αυτό σε απλά ελληνικά σηµαίνει ότι µάλλον θα πρέπει να αποκλείσουµε µία ενδεχόµενη αυθυποβολή. Παρόλα αυτά, η επιστήµη της ψυχολογίας επιµένει ότι το µάτιασµα είναι αποτέλεσµα υποβολής…
Πές μου, γιατρέ…
Σε µερικές περιπτώσεις, ακόµη και η επικρατούσα ψυχολογία οφείλει να σιωπήσει, ειδάλλως ό,τι πει, θα χρησιµοποιηθεί… εναντίον της!
Ο επιφανής Γάλλος ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, ο Ντοµινίκ Ποϊβέ, δε θα µπορούσε ποτέ να θεωρηθεί ως… fan της παραψυχολογίας! Όµως αυτό δε σηµαίνει ότι απορρίπτει φαινόµενα όπως η τηλεπάθεια µεταξύ µητέρας και γιου ή η µεταφορά της σκέψης από το ένα άτοµο στο άλλο. Όπως έλεγε σε παλαιότερο διάλογο ο ίδιος, «Η ψυχολογία δεν αναιρεί τέτοια φαινόµενα. Απλώς δεν ασχολείται µαζί τους.». Κακώς! Ενδεχοµένως κάποιες καταστάσεις που από ορισµένους ειδικούς θεωρούνται ψυχικά προβλήµατα, θα µπορούσαν να καταταχθούν στην κατηγορία των ψυχικών φαινοµένων! Βέβαια δε θα πρέπει να αγνοήσουµε ότι το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και ευρύτερα το κοινωνικό, µπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο µε τον οποίο εκλαµβάνουµε διάφορες καταστάσεις µε τις πέντε αισθήσεις. Αν δηλαδή ένας άνθρωπος έχει ζήσει σε µία θρησκόληπτη οικογένεια, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποδώσει κάθε ατυχία ή ασθένεια που θα του συµβεί στο µάτι. Όµως αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις δεισιδαιµονίας, που ελάχιστη σχέση µπορούν να έχουν µε τον τοµέα της µεταφυσικής. Εξάλλου η λεπτή γραµµή που διαχωρίζει την ψυχασθένεια από την παραψυχολογία είναι αρκετά δυσδιάκριτη. Όπως επίσης λεπτή είναι η γραµµή ανάµεσα σε αυτό που αποκαλούµε ανεξήγητο και τους φυσικούς νόµους…
Εκείνη ξέρει από… καλό λάδι!
Η Μαρία Π. είχε διδαχθεί στο σχολείο ότι αν βάλεις λάδι µέσα σε ένα ποτήρι νερό, θα επιπλεύσει. Εκτός κι αν το λάδι αποκτήσει την ίδια πυκνότητα µε εκείνη του νερού!
Η 57χρονη Χαλκιδέα δε µπορεί να χαρακτηριστεί ως άτοµο µε βεβαρυµένο… ψυχολογικό µητρώο! Έτσι λοιπόν, δεν είχαµε λόγο για να θεωρήσουµε τα λεγόµενά της υπερβολικά. Εξάλλου, ό,τι σας περιγράφουµε παρακάτω συνέβη µπροστά στα µάτια µας. «Είσαι µατιασµένος», είπε η µεσόκοπη γυναίκα στον 25χρονο Πέτρο Μ., για να προσθέσει αµέσως: «Κάτι θα πρέπει να κάνουµε γι’ αυτό!». Η Μαρία πήρε ένα γυάλινο ποτήρι, το γέµισε µε νερό και άρχισε να διαβάζει κάποιες ευχές από ένα παλιό βιβλίο µε ρήσεις του Αγίου Βασιλείου. Μη µπείτε στον κόπο να το ψάξετε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας. Δε θα το βρείτε, καθώς πρόκειται για ένα σπάνιο οικογενειακό κειµήλιο που πλέον βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Όµως ας επιστρέψουµε στο περίεργο πείραµα στο οποίο ήµασταν µάρτυρες. Όσο η γυναίκα διάβαζε τις συγκεκριµένες ευχές, ο Πέτρος αισθανόταν το κεφάλι του να «σπάει» στα δύο. Και η «ασπιρίνη» που θα του «χορηγούσε» η Μαρία αποδείχθηκε µυστηριωδώς ευεργετική, καθώς µετά από λίγα λεπτά έριξε µια µικρή ποσότητα ελαιόλαδου µέσα στο ποτήρι µε το νερό. Στο σχολείο όµως είχαµε διδαχτεί ότι το λάδι «κάθεται» πάνω στην επιφάνεια του νερού. Στην προκειµένη περίπτωση το λάδι διαλύθηκε! Με άλλα λόγια, το λάδι απέκτησε την πυκνότητα του νερού, καταρρίπτοντας έτσι κάθε αρχή της σύγχρονης φυσικής! Το λάδι δε µπορεί υπό κανονικές συνθήκες να διαλυθεί µέσα στο νερό. Τελεία και παύλα. Όσο για το νεαρό άντρα, ο πονοκέφαλος έφυγε, την ίδια στιγµή που το λάδι διαλυόταν µε εντυπωσιακό τρόπο…
Πόσο… σκεπτικιστής είσαι!
Οι Λατίνοι σοφά έλεγαν «Cogito ergo sum», ήτοι «Σκέφτοµαι άρα υπάρχω». Όµως σε κάποιες περιπτώσεις ο στείρος και άκρατος σκεπτικισµός µπορεί να θεωρηθεί µόνο παραλογισµός του νου, κυρίως αν λάβουµε υπ’ όψιν την ακόλουθη µαρτυρία.
Ένας σκεπτικιστής, εκείνος δηλαδή που ερευνά και επεξηγεί τα φαινόµενα µε βάση τη λογική και µόνο, θα µας πει ότι το µάτιασµα, δηλαδή η ηθεληµένη ή µη κατάρα που µπορεί να στείλει κάποιος σε ανθρώπους, σε ζώα, σε σοδειές αλλά και σε µηχανήµατα, δεν είναι παρά ένας καλοστηµένος µύθος που γεννήθηκε µέσα από πανάρχαιες δοξασίες. Εµείς όµως περιµένουµε µε ανυποµονησία να µας εξηγήσει κάποιος σκεπτικιστής την εµπειρία που ακολουθεί…
«Ήµουν σε έξαλλη κατάσταση. Δε θα σου πω ψέµατα. Πράγµατι ντρέποµαι που χρησιµοποίησα µια τέτοια µέθοδο, αλλά ίσως και να µε καταλάβεις όταν σου διηγηθώ από την αρχή τα γεγονότα…» Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Γιώτας Π. η οποία εργαζόταν σε µια εκδοτική εταιρεία στην Αθήνα. Στα 18 της έφυγε από τη Χαλκίδα για να σπουδάσει στη Γαλλία και, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, έπιασε αµέσως δουλειά στη συγκεκριµένη εταιρεία. Τον πρώτο καιρό οι συνθήκες ήταν φαινοµενικά ιδανικές. Όµως ο προϊστάµενός της, ένας 70άρης κακότροπος και αλαζόνας άντρας, δεν την άφηνε σε… χλωρό κλαρί! «Ζητούσε να κάνω εξωφρενικά πράγµατα, είχε παράλογες απαιτήσεις και προσπαθούσε µε κάθε τρόπο να µειώσει και να ακυρώσει τη δουλειά µου», µας είπε η Γιώτα αναφερόµενη στον προσωπικό της βασανιστή. «Και σα να µην έφταναν όλα αυτά, µε κοίταζε µε ένα τρόπο που θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως σεξουαλική παρενόχληση. Αυτός ο τύπος είχε γεννηθεί για να καταστρέψει την καριέρα µου, αλλά και την ψυχολογία µου!» Μάταια η Γιώτα προσπαθούσε να βρει τρόπους για να προφυλαχτεί από το διάβολο που δε φορούσε Prada, αλλά σινιέ κοστούµια. «Μια νύχτα που έκανα τις συνηθισµένες υπερωρίες µου σκέφτηκα ότι, αν χρησιµοποιούσα το νου µου για να τον βλάψω, ίσως µε άφηνε στην ησυχία µου. Εστίασα λοιπόν το βλέµµα µου πάνω του. Όλο το µίσος και ο θυµός που είχα γι’ αυτόν πέρασε από τα µάτια µου στο… κεφάλι του!» Τότε ο άντρας άρχισε να κάνει σπασµωδικές κινήσεις, λέγοντάς της ότι θα έφευγε από το γραφείο νωρίτερα γιατί δεν αισθανόταν καλά. Όµως η ιστορία της Γιώτας δεν τελειώνει εδώ…
Το αλάτι της οργής
Όταν η µαγεία ενώνει τις δυνάµεις της µε το «µάτι»…
Η Γιώτα συνέχισε τη… τζιχάντ της κατά του αγενή διευθυντή. Παρόλα αυτά, ο 70χρονος «βρυκόλακας», όπως τον αποκαλούσε, δεν έλεγε να συνετιστεί. Ο πόλεµος εναντίον της συνεχιζόταν ακάθεκτος, το ίδιο και η ψυχική «µάχη» που έδινε η Γιώτα µε τον άντρα αυτό. «Συνέχισα να τον κοιτάζω έντονα στέλνοντάς του τις πιο αρνητικές σκέψεις µου.» Όµως δεν της αρκούσε αυτό. Ήθελε να τον κάνει να παραιτηθεί από τη δουλειά! Η Γιώτα ήταν σίγουρη ότι θα πετύχαινε τελικά τον «ιερό» σκοπό της. «Είχα ακούσει στο σπίτι ενός φιλικού ζευγαριού ότι το αλάτι µπορεί να χρησιµοποιηθεί για να διώξει το κακό. Εκείνο το απόγευµα έµαθα ότι, αν ρίξεις αλάτι πίσω από την πλάτη κάποιου αρνητικού ανθρώπου, τότε µετά από λίγο καιρό ο ανεπιθύµητος φεύγει και δεν τον ξαναβλέπεις µπροστά σου!» Η νεαρή γυναίκα ακολούθησε τις άνωθεν… οδηγίες, πήγε πίσω από την καρέκλα του θύµατός της, έριξε µια ελάχιστη ποσότητα αλατιού και κατόπιν έφυγε από το γραφείο του. «Ήταν πλέον θέµα χρόνου να δράσει ο συνδυασµός του ηθεληµένου µατιάσµατός µου µε το αλάτι», µας είπε η 25χρονη. Και πράγµατι οι «κόποι» της οποίας δεν πήγαν τελικώς χαµένοι. Μετά από τρεις εβδοµάδες ο γηραιός κύριος ενηµέρωσε την εταιρεία ότι σκόπευε να αποχωρήσει και µάλιστα αµέσως! Ουδέποτε εξήγησε τους λόγους. Πολύ απλά δεν αισθανόταν και τόσο… καλά. Το περιβάλλον τον έπνιγε. Η Γιώτα είχε πετύχει την ηρωική έξοδό του. Και χωρίς να ανοίξει µύτη. Το βλέµµα της ήταν αρκετό! Ηθικό δίδαγµα; Το µάτιασµα µπορεί να γίνει ηθεληµένα και σκόπιµα. Όµως τι γίνεται όταν κάποιος µατιάζει χωρίς να το θέλει, όπως συµβαίνει τις περισσότερες φορές;
Μάτιασμα με το… ζόρι!
Οι «µυηµένοι» στο χώρο της µεταφυσικής δηλώνουν ότι δεν υπάρχει πιο απρόβλεπτη δύναµη από εκείνη του υποσυνειδήτου…
Στην ιστορία της θρησκειολογίας υπάρχει ένα… gossip. Υποτίθεται λοιπόν ότι ο Πάπας ο 10ος είχε την ικανότητα να µατιάζει τους πιστούς, δίνοντάς τους τις… ευλογίες του! Έτσι λοιπόν, οι ευγενείς απέφευγαν τις κοινωνικές επαφές µε τον προκαθήµενο της Ρωµαιοκαθολικής Εκκλησίας. Τι ακριβώς συνέβαινε; Προφανώς ο εν λόγω Πάπας µπορούσε να «µατιάσει» τα πλήθη χωρίς φυσικά να το επιθυµεί! Δε γνωρίζουµε βέβαια αν του είχαν δώσει το παρατσούκλι του γκαντέµη, όπως αυτό χρησιµοποιείται για γνωστό επίτιµο πολιτικό µε πολυετή ιστορία. Όµως, ο αναµάρτητος, στην περίπτωσή µας εκείνος που µατιάζει, πρώτος το λίθο βαλέτω! Σε απλά ελληνικά, λέγεται ότι όλοι µας λίγο ή πολύ είµαστε εν δυνάµει ικανοί να µατιάσουµε. Φυσικά η δυνατότητα αυτή έχει και τη θετική της πλευρά, καθώς ο… δράστης δε µπορεί να πέσει ο ίδιος θύµα ενός κακού µατιού! Το ίδιο επίσης ισχύει για τους Σαββατογεννηµένους οι οποίοι µπορούν να σου κλείσουν πονηρά το… µάτι, ενώ εκείνοι παραµένουν ακλόνητοι! Μπορεί οι µύθοι και οι θρύλοι να µπλέκονται «γλυκά» µε τη θεωρία περί της δύναµης της σκέψης, ωστόσο η πραγµατικότητα και τα real life βιώµατα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι «κάτι υπάρχει εκεί έξω…».
Εξ αποστάσεως
Δεν υπάρχει µεγαλύτερη ατυχία από το να γίνεσαι άθελά σου… ανεπιθύµητος! Δε φταίει για όλα το γκαζόν, αλλά το… µάτι σου!
Η Βασιλική Ν. µετακόµισε λόγω σπουδών από τη Χαλκίδα στον Καναδά. Το δικηγορικό µέλλον της διαγραφόταν λαµπρό, µέχρι τη στιγµή που υποπτεύθηκε ότι µια ξαδέλφη της τη µάτιαζε… εξ αποστάσεως! Όµως ας πάρουµε τα πράγµατα από την αρχή έτσι ώστε να αποφύγουµε τις… παρεξηγήσεις. Αυτό που κάποιοι ονοµάζουν µάτι φαίνεται πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προβολή των σκέψεών µας σε κάποιον άνθρωπο ή ζώο. Αυτό σηµαίνει ότι η σκέψη έχει τη δική της ισχύ, όπως αποδείχθηκε από έρευνες αµερικανικών πανεπιστηµίων που διεξάγουν παραψυχολογικά πειράµατα. Φυσικά δεν έχει δηµιουργηθεί έδρα παραψυχολογίας τουλάχιστον για την ώρα. Ωστόσο αρκετοί πανεπιστηµιακοί ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τη δύναµη του νου και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Αν θεωρήσουµε τις παραπάνω πειραµατικές ανακαλύψεις αληθείς, τότε δε µας αποµένει να δεχτούµε ότι δε χρειάζεται να κοιτάξουµε κάποιον κατάµατα για να τον µατιάσουµε! Αρκεί να τον σκεφτούµε, όσα χιλιόµετρα µακριά κι αν βρίσκεται! Σε αυτο το συµπέρασµα κατέληξε 36χρονη Βασιλική Ν. η οποία µας είπε: «Κάθε φορά που µιλούσα µε την ξαδέλφη µου στο τηλέφωνο, γινόµουν κοµµάτια. Η Α. είχε τη συνήθεια να κλαίγεται, λέγοντάς µου πόσο τυχερή ήµουν που έκανα το όνειρό µου πραγµατικότητα. Δε σταµατούσε να µου υπενθυµίζει ότι είχα ένα τυχερό… αστέρι…». Όµως η Βασιλική δεν ήταν µόνο τυχερή, αλλά στην κυριολεξία… αξιοζήλευτη! «Ένιωθα τη ζήλια στα λόγια της. Αισθανόµουν ότι µε φθονούσε, ακόµη κι αν η ίδια η ξαδέλφη µου δεν το συνειδητοποιούσε. Υπήρχαν φορές που έλεγα στον εαυτό µου: “Δώσε τόπο στην οργή, δεν το κάνει επίτηδες”. Κατά κάποιο τρόπο, η ξαδέλφη µου «ρουφούσε» τη ζωτική µου ενέργεια. Μετά από κάθε τηλεφωνική επικοινωνία µας έπεφτα άρρωστη στο κρεβάτι… Είχε κάνει τη ζωή µου ζωντανή κόλαση, κι ας µην το γνώριζε η ίδια…»
Κοψ’ της το… μάτι!
Όχι, σε παρόµοιες περιπτώσεις δε θα του κόψεις το βήχα, αλλά το… µάτι. Πώς; Με το να µην έχεις καµία επικοινωνία µαζί του.
Η Βασιλική συζήτησε το πρόβληµα που αντιµετώπιζε µε τη µητέρα της. Στην αρχή δεν την πίστευε, όµως όταν κάποια τυχαία και ατυχή γεγονότα στάθηκαν αιτία για να βρεθεί η γυναίκα σε νοσοκοµείο του Τορόντο, η µητέρα της άρχισε να υποπτεύεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά µε την ξαδέρφη της Βασιλικής. Δε χρειαζόταν να πειστεί περισσότερο. Αυτή τη φορά η κόρη της κινδύνευε από κάτι άγνωστο. «Κάτι» που κορισµένοι το ονοµάζουν µάτι κι άλλοι αρνητική σκέψη. Η µητέρα της συναντήθηκε µε ένα περίεργο ζευγάρι από την Ερέτρια για το οποίο υπηρχε η φήµη ότι µπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περιπτώσεις ψυχικής «επίθεσης». Σύµφωνα µε τη Βασιλική, το ζευγάρι επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της. Η ξαδέλφη της ήταν η πραγµατική «αιτία» για τα ανεξήγητα σκαµπανεβάσµατα στην υγεία της κοπέλας. Όσο για τη «θεραπεία»; Απλώς δε θα έπρεπε να σηκώσει ξανά το τηλέφωνο για να µιλήσει στην ξαδέλφη της! «Λίγα χρόνια αργότερα συνάντησα τη συγγενή µου σε κάποιο κεντρικό καφέ της Αθήνας. Παρήγγειλα ένα χυµό που ποτέ δεν ήπια, καθώς ένιωθα το διεισδυτικό βλέµµα της να «µπαίνει» µέσα στην ψυχή µου. Αισθανόµουν να µου στέλνει ριπές αρνητικότητας, ζήλιας αλλά και θαυµασµού.» Ναι, η ξαδέλφη της τη θαύµαζε πολύ. Τόσο πολύ που την κατέστρεφε µε την αγάπη της…
Delivery… ξεμάτιασμα
Πόσες φορές έχετε ακούσει φίλους να λένε στο τηλέφωνο «Μαµά, ξεµάτιασέ µε!»; Όταν η µητέρα µετατρέπεται σε ασπίδα προστασίας…
«Πάλι µατιασµένος είσαι, αγόρι µου;», σχολίαζαν ειρωνικά οι φίλοι του το Γιώργο Κ., όταν τηλεφωνούσε στη µητέρα του κι ενίοτε στη γιαγιά του για να τον ξεµατιάσουν. «Στην αρχή δεν πολυπίστευα στο µάτι. Μέχρι που τα έφτιαξα µε µια κοπέλα και στην πορεία διαπίστωσα ότι ένας φίλος της µε ζήλευε αφόρητα.» Εκ πρώτης όψεως, η ιστορία του Γιώργου φαίνεται ανούσια, αφού δεν είναι παρά ένας από τους χιλιάδες άντρες που… φωνάζουν τη µαµά τους όταν θεωρούν ότι έχει πέσει κακό µάτι πάνω τους. Όµως η εµπειρία του ήταν πιο οδυνηρή απ’ όσο φαίνεται. Ο κολλητός της συντρόφου του είχε κολλήσει κυριολεκτικά πάνω τους και δεν τους άφηνε στην ησυχία τους. «Πάλι καλά που δε µας ζητούσε να είναι παρών την ώρα που κάναµε sex», µας είπε ο 23χρονος άντρας που χώρισε πρόσφατα. «Ο άνθρωπος ήταν ψυχοπαθής. Τηλεφωνούσε στη δικιά µου κάθε δύο ώρες σα να ήταν ο µπαµπάς της. Το πράγµα είχε φτάσει στο απροχώρητο. Κι όσο έβλεπα ότι εκείνη δεν αντιδρούσε, τόσο έβγαινα από τα ρούχα µου!» Όµως ο ανεπιθύµητος φίλος, εκτός από το χάρισµα που είχε να εκνευρίζει τους άλλους µε την παρουσία του, είχε µια ακόµη ιδιότητα.Μπορούσε να σε αρρωστήσει µόνο και µόνο µε την παρουσία του. «Πέρυσι ήταν η τελευταία φορά που τον συνάντησα. Με έκαιγε η περιέργεια να τον γνωρίσω καλύτερα για να καταλάβω τις προθέσεις τους. Ήταν απλώς εκνευριστικός ή κρυβόταν κάτι άλλο πίσω από τη συµπεριφορά του; Έτσι τον κάλεσα στο σπίτι µου για καφέ και κουβέντα.» Μια κουβέντα που κόπηκε στη µέση, αφού ο Γιώργος λιποθύµησε µέσα σε µισή ώρα από τη στιγµή που ο φίλος της συντρόφου του µπήκε στο διαµέρισµα. «Αυτός ο άνθρωπος ρούφαγε την ενέργειά µου. Με κοίταζε σαν τρελός. Κάθε κουβέντα που έβγαζε από το στόµα του «έµπαινε» στο κεφάλι µου. Ντρέποµαι που το λέω έτσι, αλλά αισθανόµουν ότι µε… βίαζε ψυχικά!» Το µάτιασµα δε διαφέρει από το βιασµό, αφού και στις δύο περιπτώσεις δέχεσαι µια επίθεση χωρίς να µπορείς να αντιδράσεις. Όµως µε µια διαφορά. Ότι στο µάτι µπορείς να αντισταθείς ή τουλάχιστον να αµυνθείς. Την επόµενη µέρα η µητέρα του Γιώργου πήρε τα… ηνία. «Δεν ξέρω πώς ακριβώς το κατορθώνει, αλλά το ξεµάτιασµά της µε σώζει την τελευταία στιγµή. Είναι να µην πιστεύει κανείς στο µάτιασµα;» Όταν το ζευγάρι χώρισε, τα προβλήµατα του Γιώργου εξαφανίστηκαν ως διά µαγείας! Ουδείς τον ενόχλησε έκτοτε, αλλά πάντως για καλό και για κακό τηλεφωνεί στη µητέρα του για να µην τον πιάνει το κακό µάτι!
Το βλέμμα του κακού
Τι µπορεί να συµβεί όταν ένας αντικειµενικά κακός άνθρωπος διαθέτει το βλέµµα που σκοτώνει;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνηθίζεται να λέγεται ότι το µάτιασµα γίνεται υποσυνείδητα και πολλές φορές… καλοπροαίρετα. Για παράδειγµα, µπορεί κάποιος να σου πει «είσαι κούκλα απόψε» και µετά από λίγο να κολλήσεις… πανούκλα! Δώσαµε ένα χιουµοριστικό παράδειγµα για να εξηγήσουµε πώς ο ενθουσιασµός και ο θαυµασµός των άλλων µπορεί να στραφεί εναντίον µας. Όµως τι γίνεται µε τους ανθρώπους που έχουν την κακία όχι δεύτερη, αλλά πρώτη τους «φύση»; Σύµφωνα µε τους ερευνητές αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγµή «αυτοδηλητηριάζονται» από την αρνητικότητά τους. Για να το εξηγήσουµε απλούστερα, ο Α στέλνει µια αρνητική σκέψη στον Β, η οποία ενδεχοµένως να τον επηρεάσει φυσικά και ψυχολογικά. Όµως κάποια στιγµή η αρνητική ενέργεια του Α στρέφεται κατά του ίδιου του ποµπού. Με λίγα λόγια, η αρνητικότητα επιστρέφει πίσω στον Α σα µπούµερανγκ! Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι στο συλλογικό υποσυνείδητο ο πραγµατικά άσχηµος άνθρωπος είναι κακός. Η σκέψη είναι ενέργεια και κάποια στιγµή επιστρέφει στον αποστολέα της. Όµως µέχρι να φτάσει η στιγµή του «µπούµερανγκ», το κακό µάτι χτυπάει αλύπητα…
Το μίσος στο μάτι της
Ένα βλέµµα, µια ιστορία µίσους κι ένα άγνωστο τέλος.
«Για να είµαι από την αρχή δίκαιη, οφείλω να παραδεχτώ ότι µισώ την πεθερά µου όσο δεν έχω µισήσει ποτέ άνθρωπο στη ζωή µου.» Η Γεωργία είναι 22 ετών και ασχολείται µε τον ευρύ τοµέα της οµορφιάς. Παντρεύτηκε πριν από 2 χρόνια τον αγαπηµένο της και µάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση της… πεθεράς της, η οποία θεωρούσε αυτό το γάµο αποτυχία, προτού καν τελεστεί! Σύµφωνα µε τη Γεωργία, «το πρόβληµα ξεκινάει από τον άντρα µου, ο οποίος δεν καταλαβαίνει ότι αυτή η γυναίκα θα µε στείλει στον τάφο. Μέσα σε τρία χρόνια έχω πάθει 4 αυτοκινητικά ατυχήµατα και έχω νοσηλευτεί 6 φορές λόγω διαφόρων γυναικολογικών προβληµάτων.». Θα µπορούσαµε να πούµε ότι πρόκειται για τυχαία συµβάντα, αν δε γνωρίζαµε την προϊστορία της Γεωργίας. Πριν παντρευτεί η λέξη νοσοκοµειακή περίθαλψη τής ήταν… άγνωστη. Ουδέποτε είχε αρρωστήσει, ούτε θα την άκουγες να διαµαρτύρεται για την υγεία της. Όµως πίσω από κάθε αποτέλεσµα κρύβεται µία αιτία. Στη συγκεκριµένη περίπτωση αιτία ήταν τα λόγια της πεθεράς της, λίγο πριν η Γεωργία παντρευτεί το γιο της πεθεράς «µε το βοδίσιο βλέµµα», όπως λέει η 22χρονη σύζυγος. «Ακόµη θυµάµαι τις λέξεις που άκουσα να λέει στο γιο της µια εβδοµάδα πριν παντρευτούµε: “Νύφη ξενύφη, πραγµατική χαρά θα πάρω όταν τα µαζέψει από το σπίτι µας!”» Μπορεί η συµπεριφορά της πεθεράς απέναντι στην όµορφη και εντυπωσιακή γυναίκα να µην άλλαξε δραµατικά, όµως ένα είναι σίγουρο. Ότι το βλέµµα της πεθεράς «µιλάει» περισσότερο από το στόµα της. «Στις πρώτες ανεξήγητες ατυχίες µου, πίστευα ότι µου είχε κάνει µάγια. Όµως η πεθερά µου δεν πιστεύει ούτε σε Θεό, αλλά ούτε και σε δαίµονες. Όταν όµως διαπίστωσα πώς µε κοιτούσε, εκεί κατάλαβα αµέσως τι παιζόταν. Πρόκειται για την απόλυτη µοχθηρία προσωποποιηµένη. Στο… 15ο ατύχηµα θα πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ σοβαρά…», µας είπε η Γεωργία µε το σαρκαστικό χιούµορ που τη χαρακτηρίζει. Δε γνωρίζει πώς να αντιδράσει ή να προστατευτεί από τη βλοσυρή µατιά της πεθεράς. Το µόνο που της δίνει «κουράγιο» είναι ότι ούτε η πεθερά της αισθάνεται καλά τώρα τελευταία. Είπαµε… «µπούµερανγκ».
«Αυτοεξυπηρέτηση!»
Αν δε βρεις κάποιον να σε µατιάσει, τότε µατιάσου µόνος σου!
Είτε θεωρήσουµε ότι πρόκειται για αυθυποβολή είτε για… αυτοµάτιασµα, µία είναι η πικρή αλήθεια. Συνήθως έχουµε την τάση να δραµατοποιούµε τα γεγονότα! Ουδείς αµφιβάλλει ότι σε πολλές περιπτώσεις η «µεταφορά» της αρνητικής ενέργειας από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο είναι πραγµατικότητα που δε µπορούµε να θεωρήσουµε ως επιστηµονική φαντασία. Ωστόσο, δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός από τον ίδιο τον εαυτό µας! Συµπεριφέρεται ύπουλα, υποκρίνεται ότι είναι… σύµµαχός µας και παράλληλα, µέρα µε τη µέρα, βγαίνει από µέσα µας σα νεογέννητο… alien. Ναι, το χειρότερο µάτι είναι το δικό µας! Πρόκειται για την αρνητικότητα, τη ζήλια, το θαυµασµό ή την αλαζονία µας, που κάποια στιγµή επιστρέφει πάνω µας. Πώς ο εαυτός µας δρα εναντίον µας; Συνήθως µε τις αρνητικές σκέψεις και τις εµµονές µας. Ο Π. µε καταγωγή από τη Ν. Αρτάκη ήταν γνωστός επιχειρηµατίας της Αθήνας, µέχρι λίγο πριν το 1999 που ήταν η χρονιά της οικονοµικής του καταστροφής. Όµως εκτός από γνωστός businessman ήταν και πασίγνωστος αλαζόνας.
Ανακοπή… «Ματιάς»
Οι ανταγωνιστές του τον θεωρούσαν στυγνό και άκαρδο. Όπου πήγαινε, διαφήµιζε τον εαυτό του περιγράφοντας τα… ηρωικά κατορθώµατά του, όπως για παράδειγµα την εξαγορά επιχειρήσεων.
Κάποια στιγµή ένας φίλος του τού ειπε: «Ακόµη και η κότα, όταν τρώει κοιτάζει µια το φαγητό της και µια τον ουρανό». Στην ουσία τον παρότρυνε να χαµηλώσει τους «τόνους» της έπαρσης από την οποία διακατέχονταν. Σύµφωνα µε ένα φίλο του «αυτός ο άνθρωπος θαύµαζε τον εαυτό του υπερβολικά! Ίσως αυτό να τον σκότωσε…». Ο εν λόγω επιχειρηµατίας ακούγεται ότι υπέστη ανακοπή καρδιάς κάτω από παράξενες, ερωτικής φύσεως συνθήκες. Μαζί του δεν «πήρε» τίποτα. Πέρα ίσως από τον «αυτοθαυµασµό» του, την αρνητικότητα απέναντι στους άλλους και το βλέµµα του που αποδείχθηκε τελικώς… θανάσιµο. Συµπέρασµα; Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι όσοι ξεπερνούν τα όρια της αυτοπεποίθησης, πέφτοντας στα τάρταρα της αλαζονίας, στην ουσία σκάβουν το λάκκο της προσωπικής επιτυχίας τους. Την επόµενη φορά που θα πεις στον εαυτό σου «Φτου σου, αγόρι µου/κορίτσι µου, είσαι Θεός/ά», πρόσεχε µη σε… µατιάσεις!
One more time, please!
Ας το επαναλάβουµε για µια ακόµη φορά. Φαίνεται ότι το µάτιασµα συνδέεται άµεσα µε τη σκέψη µας, αρνητική ή θετική. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλές θρησκοληψίες…
Eξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι από τη δεκαετία του 1960 µέχρι το 1980, οι δύο υπερδυνάµεις της εποχής, Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής και ΕΣΣΔ ξόδευαν τεράστια χρηµατικά ποσά σε πειράµατα παραψυχολογίας, για να διαπιστωθεί αν η σκέψη, το µάτι, ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονοµάσετε µπορεί να επηρεάσει κάποιον άνθρωπο θετικά ή αρνητικά. Επιπλέον, έψαχναν τρόπους για να προστατέψουν τους ηγέτες τους από «ψυχικές» επιθέσεις. Ίσως θυµάστε την ταινία της δεκαετίας του 70 µε τίτλο «Το βλέµµα της Μέδουσας» στην οποία ο Ρίτσαρντ Μπάρτον είχε τη δύναµη να διαλύσει ακόµη και τον καθεδρικό ναό του Λονδίνου, απλώς κοιτάζοντάς τον µέσα από την τηλεόραση. Όχι, δεν έχουµε το «µονοπώλιο» της θεωρίας σύµφωνα µε την οποία το βλέµµα µπορεί να προκαλέσει κακό. Ακόµη κι αν κάποιος είναι τυφλός, η σκέψη του δε χάνει την «όρασή» της. Εξάλλου δε χρειάζονται µάτια για να καταστρέψεις…
Oδηγίες προς… ματιασμένους
Μην το παιδεύεις. Σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται από τις δικές σου αντιστάσεις. Όµως µην ξεχνάς το βασικότερο κανόνα της ζωής: Δε µπορείς να ελέγξεις τα πάντα.
Γι’ αυτό χαλάρωσε και απόλαυσέ το! Εκτός κι αν σε κυνηγά το βλέµµα της Μέδουσας, που πέτρωνε τα θύµατά της µε την ακαταµάχητη και sexy µατιά της! Προφανώς επρόκειτο για την πρώτη περίπτωση γυναίκας που µάτιαζε! Ή απλώς ήταν ένας αρχέγονος συµβολισµός ανάµεσα σε πολλούς. Άλλοι ονοµάζουν «βαµπίρ» όσους έχουν τη δύναµη να µατιάζουν, αφού κατά µία έννοια απορροφούν την ενέργεια των άλλων. Όταν χάνεται η ενέργεια, το ανοσοποιητικό σύστηµα εξασθενεί και στην καλύτερη περίπτωση προκαλείται πονοκέφαλος! Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι η αποδραµατοποίηση των καταστάσεων και η αδιαφορία για το αρνητικό. Όταν το θηρίο παύει να τρέφεται, στο τέλος πεθαίνει Και το «µάτι» µοιάζει µε αδηφάγο θηρίο, έτοιµο να κατασπαράξει το θύµα του. Think positive σου λέει συνήθως ο κολλητός ή η κολλητή σου. Δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τη συµβουλή του. Πάντως µια χαρά σε βλέπω σήµερα. Φτου σου, να µη σε µατιάσω!