Σωτήρης Βαξεβάνης
Υπάρχουν 239 παγκόσμιες μέρες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Απ’ αυτές, επιλέξαμε τις πιο τρελές που μας τράβηξαν την προσοχή και σας τις παρουσιάζουμε!
12/10: Παγκόσμια ημέρα αυγού
Με το δίκιο σας ίσως αναρωτιέστε γιατί θεσπίστηκε η συγκεκριμένη μέρα!
Τα μόνα πλάσματα που μπορεί να τη γιορτάζουν είναι οι κότες (και δεν αναφερόμαστε μόνο στα πουλερικά)! Οκ, κατανοητή η θρεπτική του σημασία. Αλλά να υπάρχει και ολόκληρη μέρα αφιερωμένη μας κάνει να πούμε: σιγά τ’ αυγά!
6/5: Παγκόσμια ημέρα κατά της δίαιτας
Στις 6 Μαΐου του 1992 μία γυναίκα που βαρέθηκε να καταπιέζει τις διατροφικές της ορέξεις αποφάσισε να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο.
Εκείνη την ημέρα η Mary Evans διοργάνωσε ένα πικνίκ στο Hyde Park του Λονδίνου με ιδιαιτέρως παχυντικά εδέσματα και κάλεσε τον κόσμο να της κάνει παρέα. Παράλληλα, ανέλυε σε περαστικούς το βαθμό και τους τρόπους όπου η σύγχρονη γυναίκα καταπιέζεται από πρότυπα, δημιουργώντας τελικά έτσι μια ομάδα ατόμων που ήθελαν να νιώθουν περήφανοι για τα παραπανίσια κιλά τους, όπως και εκείνη! Μετά από λίγο καιρό ο σύλλογος που ίδρυσε η Evans αποφάσισε, κάθε 6 Μαΐου να είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της δίαιτας. Δυστυχώς, ορισμένες φορές πέφτει Δευτέρα…
6/5: Παγκόσμια ημέρα γέλιου
Το γέλιο πολλοί αγάπησαν. Τον γελοίο ουδείς!
Η σύγχρονη επιστήμη αποδέχεται την ευεργετική επίδραση του γέλιου στον άνθρωπο, σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Ο πρωτότυπος αυτός εορτασμός γίνεται ως εξής: Όλοι όσοι νιώθουν την ανάγκη να την γιορτάσουν συγκεντρώνονται σε αίθουσες συνεδρίων ή σε εξωτερικούς χώρους και γελάνε ακατάπαυστα ομαδικά, δίχως λόγο! Σίγουρα πρόκειται για μία από τις πλέον γελοίες παγκόσμιες ημέρες η οποία είναι για γέλια, αλλά και για κλάματα!
Στις 16/11 γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα ανεκτικότητας. Τώρα, το κατά πόσο χαρμόσυνη είναι η γιορτή για ορισμένους, θα σας γελάσουμε!
19/11: Παγκόσμια ημέρα δημόσιας τουαλέτας
Ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές τον χρόνο. Περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα!
Η ημέρα καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας και σκοπός της είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμα του σε ένα κόσμο με καλύτερες τουαλέτες. Το ξέρατε πως οι γυναίκες χρειάζονται 3 φορές μεγαλύτερη τουαλέτα απ’ ότι οι άνδρες;
16/11: Παγκόσμια ημέρα ανεκτικότητας
Θεσπίστηκε από την Ε.Ε. για να προάγει την ανεκτικότητα μεταξύ κρατών και πολιτών.
Η ημέρα αυτή είναι κατά του ρατσισμού που υποδηλώνει έλλειψη ανοχής στις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου. Τις «ρομαντικές» ημέρες των 00’s οι «διαφορές» μας τελείωναν στις «ανοχές» μεταξύ γαμπρού – πεθεράς και άλλων τέτοιων καθημερινών «προβλημάτων». Στα 10’s όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά…
7/4: Παγκόσμια ημέρα μαξιλαροπόλεμου
Ξεκίνησε δειλά το 2008 μέσω διαδικτύου και πλέον διεξάγεται σε περισσότερες από 130 πόλεις του κόσμου!
Εκτός από την εκτόνωση που προσφέρει, απαιτεί από τον κάθε συμμετέχοντα την καταβολή ενός χρηματικού ποσού, το οποίο διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όχι, δεν είναι αναγκαία η προσέλευση με πιτζάμες…
14/3: Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας
Ξεκίνησε το 2002 από τον Αμερικανό ραδιοφωνικό παραγωγό Τομ Μπέρτσι.
Είναι η ανδρική εκδοχή του Αγίου Βαλεντίνου (γι’ αυτό και γιορτάζεται ένα μήνα μετά). Εκείνη την ημέρα, οι γυναίκες προσφέρουν στον καλό τους μια καλοψημένη μπριζόλα και στη συνέχεια… Μπυρούλα; Δεν έχει μπυρούλα;
Αν στις καθιερωμένες γιορτές λέμε χρόνια πολλά, τότε στην παγκόσμια ημέρα οργασμού (8/8) τι ευχόμαστε; Χρόνια οργασμικά;
8/8: Παγκόσμια ημέρα οργασμού
Μέγα ζήτημα που απασχολεί πολλές γενιές ανθρώπων και έχει δικαίως θέση στη λίστα των παγκόσμιων ημερών!
Πρωτογιορτάστηκε το 1998, με πρωτοβουλία του Αμερικανού εικαστικού καλλιτέχνη και ακτιβιστή του σεξ, Άλεξ Χίρκα. Ο αμφίφυλος Χίρκα πιστεύει ότι ήταν αναγκαία η καθιέρωση μιας ημέρας, όπου θα αποθεώνονται, ο οργασμός που αποτελεί το ανώτατο στάδιο σεξουαλικότητας, και οι χαρές του σώματος. Ως παγκόσμια μέρα καθιερώθηκε από τον ίδιο η 8η Αυγούστου, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, μόνο επειδή είναι μια καλοκαιρινή μέρα και δεν υπάρχει άλλη γιορτή αυτήν την ημερομηνία. Ελπίζουμε τα στοιχεία να σας «ικανοποίησαν»…
21/3: Παγκόσμια ημέρα ύπνου
Την Άνοιξη τα πλάσματα της φύσης ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκη. Οι άνθρωποι όμως αποφάσισαν να αφιερώσουν μία ολόκληρη μέρα της στον ύπνο!
Στις 21 Μαρτίου λοιπόν όλοι οι αργόσχολοι και τεμπέληδες μπορούν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στο αγαπημένο τους «σπορ», δηλαδή στον ύπνο. Η συγκεκριμένη ημέρα θα πρότεινα να ορισθεί ως πανελλήνια γιορτή μιας και σύμφωνα με μία γρήγορη έρευνα που κάναμε στο φιλικό μας περιβάλλον, οι Έλληνες θα πρέπει να έρχονται πρώτοι στη διάλυση ξυπνητηριών που τους χαλούν τον πρωινό ύπνο. Το καλύτερο όλων είναι πως όλα τα παραπάνω γίνονται με τις ευλογίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος θέσπισε τη συγκεκριμένη ημέρα.
Στις 21/3 είναι η παγκόσμια ημέρα ύπνου. Φήμες αναφέρουν πως καθ’ όλη τη διάρκεια της, οι εκ’ φύσεως υπναράδες σπάνε ξυπνητήρια…
20/4: Παγκόσμια ημέρα κατά του θορύβου
Στις 20 Απριλίου γιορτάζεται παγκοσμίως η «άκρα του τάφου σιωπή».
Διεθνείς οργανώσεις υγείας, ομάδες ακτιβιστών, οικολόγοι, γιατροί και ψυχολόγοι συγκεντρώνονται και διαμαρτύρονται για την ηχορύπανση. Ο θόρυβος, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο, τόσο ψυχικές όσο και σωματικές. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο θόρυβο των αυτοκινήτων, των διάφορων μηχανών και γενικότερα σ’ οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στο να κλειδαμπαρώνεται στην ηχομονωμένη κρεβατοκάμαρά του φορώντας ωτοασπίδες. Ελπίζω οι τσιρίδες κατά τη διάρκεια του sex να μη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της ηχορύπανσης.
6/10: Παγκόσμια ημέρα αντί-Nόμπελ
Πρόκειται για ένα θεσμό που ήδη μετράει 21 χρόνια ζωής και είναι πλέον αρκετά γνωστός.
Την ημέρα εκείνη «τρελοί» επιστήμονες απ’ όλη την υφήλιο συγκεντρώνονται και παρουσιάζουν τις τρελές εφευρέσεις τους που πρέπει εκτός απ’ το να προκαλούν γέλιο να είναι και χρηστικές. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, ένα ξυπνητήρι με ρόδες το οποίο βραβεύτηκε πριν έξι χρόνια! Μόλις «χτυπήσει» ενεργοποιούνται οι ρόδες του, πέφτει στο πάτωμα και αναγκάζει τον υπναρά να σηκωθεί από το κρεβάτι του για να το κυνηγήσει!
Της παγκόσμιας μέρας το κάγκελο!
Μετρήσαμε 239 παγκόσμιες ημέρες! Οι περισσότερες από αυτές έχουν απόλυτα λογικές βάσεις, αλλά δεν λείπουν και αυτές που τις στερούνται! Ο μήνας που έχει τις λιγότερες είναι ο Ιανουάριος (μόλις τέσσερις) και τις περισσότερες ο Οκτώβριος (41!).
Βλέποντας τον κατάλογο με τις παγκόσμιες μέρες, μας γεννήθηκαν κάποιες απορίες. Όπως, την παγκόσμια ημέρα ιθαγενών (9/8) γιορτάζουν οι Παπούα; Η παγκόσμια ημέρα ιδιοκτησίας (10/12) είναι αφιερωμένη στις τράπεζες, την τρόϊκα και το Δ.Ν.Τ.; Για ποιό λόγο υπάρχουν 14 διαφορετικές ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον; Μία δεν αρκεί; Την παγκόσμια ημέρα design (27/6) ποιος τη σχεδίασε και για ποιό λόγο δεν γιορτάζεται στην Ελλάδα; Την παγκόσμια ημέρα τουρισμού (27/9) γιορτάζουν και τα «καμάκια»; Την παγκόσμια ημέρα χαιρετισμού (21/11) συγκεντρώνονται αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα και τη γιορτάζουν με μούντζες; Την παγκόσμια ημέρα τυποποίησης (14/10) γιορτάζουν οι λάτρεις του σελοφάν; Γιατί υπάρχουν 11 παγκόσμιες ημέρες σχετικά με την υγεία και καμία για το δικαίωμα στη δωρεάν υγεία; Την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς (9/12) γιορτάζει το ελληνικό κράτος; Την παγκόσμια ημέρα τηλεπικοινωνιών (17/5) γιορτάζουν οι κεραίες και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας; Τέλος, ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: Απ’ όλες τις σημαντικές ημερομηνίες παγκόσμιων ημερών, αυτή που δεν ξεχνάμε ποτέ να γιορτάσουμε στην Ελλάδα, είναι ο Άγιος Βαλεντίνος…