Διοργανώσαμε debate µε τους αρµόδιους φορείς στη Χαλκίδα ώστε να βρεθεί λύση στο ηθικό ζήτηµα της συµπεριφοράς μας προς τα ζώα.
Πρόλογος
Η προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, είναι ζήτηµα «κοινωνικού πολιτισµού». Η Χαλκίδα έχει «µείνει πίσω» στο συγκεκριµένο πρόβληµα. Όσο για τις λύσεις, θα πρέπει να δοθούν άµεσα!
Μέσω της συζήτησης που διοργανώσαµε, θέσαµε επί τάπητος όλα τα προβλήµατα που αφορούν τα αδέσποτα, χωρίς καιροσκοπισµούς και µικροπολιτικά συµφέροντα, αλλά µε πλήρη αντικειµενικότητα και επίγνωση της (σοβαρής) κατάστασης. Εκπρόσωπος από την πλευρά του Δήµου ήταν ο κ. Γιώργος Βοσκός, Αντιδήµαρχος σε θέµατα υγείας και ποιότητας ζωής. Τη Νοµαρχία Ευβοίας εκπροσώπησαν ο κ. Σταµάτης Καπελέρης, Αντινοµάρχης και ο κ. Νίκος Κεκεµπάνος, προϊστάµενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Ο φιλοζωικός σύλλογος της Χαλκίδας «Καταφύγιο» εκπροσωπήθηκε από 4 µέλη του: τις κυρίες Ζωή Χαϊνά, Λίνα Μαρµαρά, Κατερίνα Καραφωτιά και Βάσω Τίγκα. Η συζήτηση διεξάχθηκε µε πολιτισµένο τρόπο, γεγονός που µας δίνει ελπίδες ότι µετά από αυτή την ανταλλαγή θέσεων και απόψεων, ίσως καταφέραµε να ταρακουνήσουµε τα «λιµνάζοντα νερά» της απραξίας και των «άδειων» πολιτικών υποσχέσεων!
Ο Αντινοµάρχης Σταµάτης Καπελέρης δήλωσε πως η Νοµαρχία βοηθάει στην επίλυση του προβλήµατος, αν και δεν έχει καµία νοµική υποχρέωση να το κάνει.
Τα θύματα της απραξίας
Η προστασία των αδέσποτων σκυλιών έχει καταντήσει τα τελευταία χρόνια θέµα-taboo: συζητείται µόνο προεκλογικά!
Μετεκλογικά, όλοι ξεχνούν τις βαρύγδουπες υποσχέσεις τους. Ρωτήσαµε τον κύριο Βοσκό αν πρόκειται για αδιαφορία από την πλευρά του Δήµου, ή συµβαίνει κάτι άλλο, που δεν το γνωρίζουµε. Για παράδειγµα, το υπό κατασκευή κυνοκοµείο στο Π.Ε.Ι. Δοκού καταρρέει και επιπλέον το κονδύλιο της επιχορήγησης για τη λειτουργία του δε χρησιµοποιήθηκε ποτέ από την προηγούµενη δηµοτική αρχή. Αποτέλεσµα; Στην ουσία «πετάξαµε» στα σκουπίδια 120.000 ευρώ που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για την περισυλλογή και περίθαλψη των αδέσποτων! Ο κ. Βοσκός µας διαβεβαίωσε ότι «γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να µην ξαναχαθεί άλλη επιχορήγηση». Όσο για τη χρόνια δηµοτική απραξία, ο εκπρόσωπος του Δήµου µας είπε πως «δε σκοντάξαµε στη γνώση, απλώς το θέµα είναι οικονοµικό. Παραλάβαµε στο Π.Ε.Ι. ένα ηµιτελές έργο. Κάναµε ενέργειες µε την αρωγή της Νοµαρχίας και στα πλαίσια των κινήσεών µας έγινε κάποια δηµοπρασία. Όµως δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Γι’ αυτό ο Δήµος θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση του έργου ολοκλήρωσης του κυνοκοµείου». Σε αυτό το σηµείο, ο κ. Καπελέρης δήλωσε ότι «αν και η Νοµαρχία δεν έχει νοµική υποχρέωση να ασχοληθεί µε την περισυλλογή, στείρωση και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, παρόλα αυτά υπάρχει µια ευαισθησία από την πλευρά του Νοµάρχη. Γι’ αυτό είµαστε αρωγοί της δηµοτικής προσπάθειας σχετικά µε τη λειτουργία του µελλοντικού κυνοκοµείου». Αυτό σηµαίνει ότι προς το παρόν, θα λειτουργήσει ο συγκεκριµένος χώρος στο Π.Ε.Ι., µέχρι να βρεθεί ένας νέος, που θα πληρεί καλύτερες προδιαγραφές. Φυσικά αναρωτιόµαστε αν στην προκείµενη περίπτωση ισχύσει το ελληνικό ρητό «ουδέν µονιµότερον του (κακοφτιαγµένου) προσωρινού»…
Ο εκπρόσωπος της κτηνιατρικής διεύθυνσης της Νοµαρχίας Νίκος Κεκεµπάνος, είπε πως οι κτηνίατροι της Νοµαρχίας δεν έχουν την αρµοδιότητα της περίθαλψης και της στείρωσης των αδέσποτων, επειδή ο νόµος δίνει αυτή την αρµοδιότητα στους ιδιώτες κτηνιάτρους.
Αβοήθητος σύλλογος
Ο φιλοζωικός σύλλογος της Χαλκίδας που λειτουργεί από το 1996, διαµαρτύρεται πως ο Δήµος τον αντιµετωπίζει µε αδιαφορία.
Η κ. Λίνα Μαρµαρά έθεσε την εξής απορία: «Αντί να φτιάξει ο Δήµος ένα νέο κυνοκοµείο, που δε γνωρίζουµε αν θα στελεχωθεί ικανοποιητικά, µήπως θα πρέπει να δοθούν τα χρήµατα στον ήδη υπάρχοντα χώρο που λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια και γνωρίζει τις ανάγκες των αδέσποτων;». Σ’ αυτό το σηµείο, παρενέβη ο Σταµάτης Καπελέρης, λέγοντας; «Κάναµε πρόταση να πάει κάποιος µηχανικός στις εγκαταστάσεις του φιλοζωικού συλλόγου, για να δει το χώρο. Όµως δεν µπορέσαµε να κάνουµε κάτι, καθώς το Καταφύγιο δεν έχει την απαραίτητη οικοδοµική άδεια. Θα πρέπει πρώτα να λυθεί τυπικά το νοµικό πρόβληµα ίδρυσης του Συλλόγου και κατόπιν θα µπορέσουµε να σας βοήθησουµε». Τα µέλη απάντησαν πως το καταστατικό έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο, ενώ είπαν ότι θα εξετάσουν τα τυχόν νοµικά ζητήµατα. Όµως ο Σύλλογος έχει παράπονα και από τους κτηνιάτρους.
Ο Αντιδήµαρχος Γιώργος Βοσκός είπε ότι βρίσκει διαρκώς αντιδράσεις στις προσπάθειές του για την επίλυση του µακροχρόνιου προβλήµατος.
«Αόρατοι» κτηνίατροι
Ο σύλλογος θεωρεί πως οι κτηνίατροι της Χαλκίδας τον αντιµετωπίζουν «πελατειακά».
Με λίγα λόγια, ο σύλλογος καταγγέλει πως τόσο η τιµή της στείρωσης των ζώων που ζητούν οι κτηνίατροι, όσο και η «αδιαφορία» τους απέναντι στο έργο της φιλοζωικής, φέρνουν εµπόδια στο έργο του Καταφύγιου. Όµως, πριν κατηγορήσει κανείς τους κτηνιάτρους για αδιαφορία, θα πρέπει πρώτα να καταλάβει γιατί οι συγκεκριµένοι επαγγελµατίες συµπεριφέρονται µ’ αυτό τον τρόπο. Έτσι λοιπόν, το πρόβληµα ξεκίνησε από το Δήµο, ο οποίος από το 2004 χρωστάει χρήµατα στους κτηνιάτρους που είχαν στειρώσει αρκετά ζώα. Με άλλα λόγια, οι ιδιώτες κτηνίατροι έχασαν την εµπιστοσύνη τους απέναντι στο Δήµο Χαλκιδέων. Η έλλειψη εµπιστοσύνης επηρέασε και τις σχέσεις µεταξύ του ιδιωτικού συλλόγου προστασίας ζώων και των γιατρών! Οι κυρίες Τίγκα και Χαϊνά, µας είπαν: «Αρχικά, όλοι οι κτηνίταροι ήταν µέλη µας. Με το πέρασµα του χρόνου αποµακρύνθηκαν. Τα πάντα πλέον τα κάνουν επί πληρωµή. Δεν πληρώνουν καν τη συνδροµή τους, σαν µέλη του Συλλόγου µας»! Για να είµαστε δίκαιοι απέναντι στους κτηνιάτρους, θέτουµε την εξής απορία: δεν είναι λογικό, οι κτηνίατροι να έχουν αποστασιοποιηθεί γενικώς από το θέµα των αδέσποτων, καθώς ο Δήµος τους χρωστάει χρήµατα εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια;
Από αριστερά, οι εκπρόσωποι της φιλοζωικής εταιρείας κυρίες Κατερίνα Καραφωτιά (ταµίας), Λίνα Μαρµαρά (γραµµατέας), Βάσω Τίγκα (αντιπρόεδρος) και Ζωή Χαϊνά (µέλος). Από το 1996 προσπαθούν να σώσουν τα αδέσποτα της πόλης µας. Αποτέλεσµα; Αν δε βρεθεί µια ολοκληρωµένη λύση από τη πλευρά των τοπικών αρµόδιων, τα 200 σκυλιά που βρίσκονται στο Καταφύγιο, θα υπερδιπλασιστούν!
Ιδιώτες δολοφόνοι
Θέσαµε στον εκπρόσωπο του Δήµου, µια «ενοχλητική» ερώτηση. Όχι φυσικά για τον ίδιο, αλλά λόγω του αντικειµένου της!
Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι κάποιος από το Δήµο, αυτοβούλως και εντελώς ανεπίσηµα, εξοντώνει τα αδέσποτα ζώα µε φόλες. Φυσικά δεν εννοοούµε πως ο Δήµος παρακολουθεί «διακριτικά» αυτή τη βαρβαρότητα ή ότι βρίσκεται «πίσω» από αυτήν. Απλώς µεταφέραµε αυτό που συζητείται από «κύκλους» φιλόζωων.
Ο κ. Βοσκός ήταν κατηγορηµατικός και δεν είχαµε κανένα λόγο να µην τον πιστέψουµε: «Ο Δήµαρχος, από την αρχή της θητείας του έδωσε µια δυνατή και πάγια εντολή: µακριά από αυτή την ακραία και βάναυση λύση»! Ο εκπρόσωπος του Δήµου συνέχισε λέγοντας ότι λαµβάνει ανώνυµα τηλεφωνήµατα από κάποιους κατοίκους της Χαλκίδας, οι οποίοι τον απειλούν, λέγοντας: «Αφού δεν κάνετε κάτι εσείς, τότε ξέρουµε τι θα κάνουµε». Η παραπάνω ανατριχιαστική απειλή σηµαίνει σε… απλά ελληνικά: «Θα συνεχίσουµε να πετάµε φόλες στα αδέσποτα σκυλιά, µέχρι να βρείτε µια λύση». Όσο για τις απειλές τους, πραγµατοποιούνται καθηµερινά! Ο αντιδήµαρχος κ. Βοσκός, είπε µε χιούµορ µια µεγάλη αλήθεια: «Τόσοι πολλοί σκοτώνουν τα ζώα. Δε χρειάζονται τη βοήθεια του Δήµου»… Ανώνυµα τηλεφωνήµατα λαµβάνει επίσης, το µέλος της φιλοζωικής Ζωή Χαϊνά: «Πολλές φορές απειλούν λέγοντας: ξέρω εγώ τι θα κάνω».
Οι τηλεφωνικές απειλές ορισµένων αγνώστων προς τον Δήµο Χαλκιδέων και τον φιλοζωικό σύλλογο, γίνονται πράξη: οι φόλες είναι το «φονικό όπλο» τους κατά των αδέσποτων.
Έλλειψη ενημέρωσης
Γιατί κάποιοι κάτοικοι αντιµετωπίζουν τα αδέσποτα σαν µια ενοχλητική απειλή;
Ο Αντινοµάρχης Σταµάτης Καπελέρης µας εξήγησε το βασικό λόγο: «Ο κόσµος δεν ξέρει τι συµβαίνει µε το πρόβληµα των αδέσποτων. Νοµίζει πως ο ρόλος των τοπικών φορέων είναι να τα µαζέψει σε µια µεριά, για να µη φαίνονται! Ο Χαλκιδέος πρέπει να µάθει να ζει µε τα ζώα». Δεν µπορούµε παρά να συµφωνήσουµε µαζί του, καθώς το νοµικό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριµένο: τα αδέσποτα συλλέγονται σε ένα σηµείο, στειρώνονται και τέλος επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Με λίγα λόγια επιστρέφουν στην πόλη. Η κ. Μαρµαρά είπε σχετικά: «Πάνω απ’ όλα, ο Χαλκιδέος θα πρέπει να µάθει να µην πετάει το σκυλί του στο δρόµο». Όσο για την κ. Κατερίνα Καραφωτιά, ανέφερε ότι «πρόκειται καθαρά για θέµα πολιτισµού». Ο προϊστάµενος της Νοµαρχίας κ. Νίκος Κεκεµπάνος δήλωσε πως «σύµφωνα µε το νόµο, οι Δήµοι και οι Κοινότητες έχουν την υποχρέωση να περισυλλέξουν τα ζώα». Συµφωνήσαµε απόλυτα µαζί του. Όµως όταν ο Δήµος αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα οικονοµικά βάρη του παρελθόντος, ο ιδιωτικός σύλλογος προστασίας ζώων δεν µπορεί να συνεχίσει να πληρώνει από την τσέπη του και η έλλειψη ενηµέρωσης των Χαλκιδέων είναι παράδειγµα προς… αποφυγή, τότε τι µπορεί να γίνει; Έτσι, επανερχόµαστε στο ζήτηµα των κενών υποσχέσεων…
Ανώνυµα τηλεφωνήµατα λαµβάνει η φιλοζωική εταιρεία: «Πολλές φορές απειλούν λέγοντας “ξέρω εγώ τι θα κάνω”…».
Η Κατερίνα Καραφωτιά, υπενθύµισε µια δηµοτική υπόσχεση, ότι δηλαδή «το 2007 θα είναι η χρονιά των αδέσποτων». Σχολιάσαµε λέγοντας ότι το 2007 δεν έχει τελειώσει! Με αυτό τον τρόπο «µεταφέραµε» στους καλεσµένους µας (που είπαν τις απόψεις τους µέσα στην αίθουσα του δηµοτικού συµβουλίου), την εξής πρόταση: Μπορεί σήµερα να δεσµευτεί ο Δήµος, αλλά και ο Σύλλογος, ότι θα πάρουν ο καθένας από την πλευρά του κάποια µέτρα, για να απεγκλωβιστούµε από την αδράνεια; Ο Αντιδήµαρχος δήλωσε πως θα µεταφέρει στο επόµενο Δηµοτικό Συµβούλιο µια πρόταση: από τους δηµοτικούς φόρους, 20 λεπτά του ευρώ να δίνονται για το «ευ ζην» των αδέσποτων. Τέλος ο Σύλλογος υποσχέθηκε πως θα λύσει σύντοµα κάποια ενδεχόµενα νοµικά κωλύµατα, ώστε η Νοµαρχία να µπορέσει να προσφέρει την οικονοµική αρωγή της. Το µόνο σίγουρο είναι ότι δεν µπορούµε πλέον να παραµείνουµε στην απραξία!
Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι κάποιος από το Δήµο, αυτοβούλως και εντελώς ανεπίσηµα, εξοντώνει τα αδέσποτα ζώα µε φόλες.