Αν κάτι µπορεί να πάει στραβά στη Χαλκίδα, θα πάει. Αυτός κι άλλοι 27 -τροποποιηµένοι για την περίσταση- νόµοι του Μέρφυ, που αποδεικνύουν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή το παράλογο είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Μερφολογίες
Κοντά 40 χρόνια πέρασαν από τότε που πρωτοεµφανίστηκε µια καινούργια θεωρία των… πάντων, υπό την κωδική ονοµασία «Μερφολογία». Κατόπιν παρουσιάστηκε υπό µορφή βιβλίου µε τον τίτλο «Ο Νόµος του Μέρφυ».
Πολλοί στην αρχή κατηγόρησαν τη φιλοσοφία του Μέρφυ ως υπερβολικά αρνητική, απαισιόδοξη, ακόµα και πικρόχολη. Παρόλα αυτά, απέκτησε εκατοµµύρια φανατικούς οπαδούς – αναγνώστες, καθώς είναι δύσκολο να απορρίψει κανείς τις ιδέες του, όσο… καταθληπτικές και αν φαίνονται. Το εν λόγω βιβλίο ασχολείται µε οτιδήποτε αφορά την παρανοϊκή καθηµερινότητά µας. Από τη λειτουργία των µηχανών που «κολλάνε» στην πιο ακατάλληλη ώρα µέχρι την ανεξήγητη επιτυχία των ανίκανων και των ηλιθίων στην πολιτική, στην οικονοµία, ακόµη και στο χώρο εργασίας! Ναι, αυτό το βιβλίο γράφτηκε ειδικά για σένα και για τον παράλογο κόσµο που σε περιβάλλει! Εµείς απλώς σου παρουσιάζουµε την καινούργια, βελτιωµένη έκδοση του Νόµου του Μέρφυ, όπως εκείνη λειτουργεί στη Χαλκίδα. Και µην ξεχνάς κάτι βασικό. Αν κάποια πράγµατα µπορούσαν να πάνε στραβά και δεν πήγαν, τελικά θα αποδειχτεί ότι θα ήταν προτιµότερο να είχαν πάει… στραβά! Παρ’ το κι έτσι. Ίσως νιώσεις καλύτερα.
Αν κάτι µπορεί να πάει στραβά, θα πάει.
Ο νόµος – κλειδί που… «ξεκλειδώνει» τους λόγους για τους οποίους η καθηµερινότητά σου βάλλεται από παντού! Από το σπίτι µέχρι τη δουλειά και από τις δηµόσιες υπηρεσίες µέχρι τη σχέση σου που περνάει κρίση… ταυτότητος, όλες οι εκφράσεις του παραλόγου συνωµοτούν… εναντίον σου, για να ρίξουν το ηθικό σου! Όµως ο… επιταχυντής πρωτονίων της γκαντεµιάς δεν είναι άλλος από τον κοινό βλάκα µε τον οποίο έρχεσαι σε καθηµερινή επαφή, είτε το θέλεις είτε όχι…
Είναι αδύνατον να προφυλάξεις κάτι από τη βλακεία, γιατί οι βλάκες είναι ικανότατοι.
Αρκεί να σταθείς στην ουρά κάποιας δηµόσιας υπηρεσίας ή ενός κρατικού οργανισµού, για να νιώσεις τα εγκεφαλικά κύτταρά σου να λιώνουν το ένα µετά το άλλο. Ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγµα είναι ο τύπου Ατλαντίδας καταποντισµός κάποιων µαγαζιών στην οδό Αγγελάτου, που είναι κάθετη στην Αβάντων. Έτσι λοιπόν, εν µέσω της φετινής πασχαλινής περιόδου, αρκετά µαγαζιά παρατήρησαν ότι οι τοίχοι των υπογείων τους είχαν µετατραπεί σε καταρράκτες του Νιαγάρα! Αµέσως κάλεσαν τη ΔΕΥΑΧ η οποία δε µπόρεσε να βρει λύση στο υδάτινο µυστήριο. Μετά από δύο ηµέρες ο… «ένοχος». αποκαλύφθηκε! Η ΔΕΗ έκανε έργα σε διπλανό δρόµο, έσπασε τους σωλήνες ύδρευσης και φυσικά ουδείς µπήκε στον κόπο να ειδοποιήσει τους τοπικούς φορείς. Αποτέλεσµα; Κατεστραµµένα και βρεγµένα ρούχα, ακυρωµένα ραντεβού και οικονοµική καταστροφή! Όταν οι καταστηµατάρχες απευθύνθηκαν σε δικηγόρους, εκείνοι τους απέτρεψαν να προχωρήσουν σε αγωγές κατά της ΔΕΗ, αφού, ναι µεν µπορεί να πληµµυρίσει τη Χαλκίδα, αλλά επιπλέον είναι ικανότατη στο να καλύψει νοµικά τη βλακεία!
Η Μητέρα Φύση είναι τσούλα.
Λυπούµαστε, αλλά η ύπαρξη της εν λόγω θηλυκής «αρετής» έχει αποδειχθεί… γεωλογικώς! Αρκεί να παρατηρήσουµε τα τρελά νερά του Ευρίπου! Είµαστε η µοναδική περιοχή του πλανήτη στην οποία δε µπορεί να προβλεφθεί µε απόλυτη ακρίβεια η 24ωρη πορεία τους. Όµως το ίδιο πρόβληµα αντιµετωπίζει και ο… αντρικός πληθυσµός µε τις Χαλκιδέες. Ο λόγος; Τη µια µέρα ξυπνάνε µε τη… µύτη στα σκέλια, αλλά την εποµένη θυµούνται τις «βασιλικές» καταβολές τους, δείχνοντάς του πόσο σνοµπ και ψυλοµύτες µπορούν να γίνουν. Πώς λέγεται αυτό σε απλά ελληνικά;
Η καταστροφή των πραγµάτων είναι ευθέως ανάλογη της αξίας τους.
Μια διαδροµή µε το αυτοκίνητο αρκεί για να σε πείσει ότι όλοι οι δρόµοι µε λακούβες οδηγούν όχι στη Ρώµη, αλλά στη Χαλκίδα! Φυσικά οι τοπικοί άρχοντες µπορούν να ρίξουν το φταίξιµο στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Εµείς απλώς ρίχνουµε το φταίξιµο στο χέρι µας, που δεν κοβόταν τη στιγµή που τους εκλέγαµε.
Όταν τα πράγµατα πάνε καλά, κάτι θα πάει στραβά.
And the winner is: Το Κυνοκοµείο Χαλκίδας! Με το που άνοιξε ο Δήµος θεώρησε ότι 30 σκυλιά προκάλεσαν traffic στο… χώρο. Την ίδια στιγµή, κάποιοι απειλούσαν το φιλοζωικό σύλλογο Χαλκίδας µε µηνύσεις αφού τα εκατοντάδες σκυλιά που είναι µαζεµένα εκεί ενοχλούν τον ύπνο τους. Με λίγα λόγια, εκεί που αρχίζουµε να πιστεύουµε ότι κάτι γίνεται για να βελτιώσουµε την εικόνα της πόλης, έρχεται η στιγµή που «αναιρούµε» τα αισιόδοξα… πιστεύω µας!
Ο καθένας έχει ένα σχέδιο που δεν εφαρµόζεται ποτέ.
Ή τουλάχιστον θα κάνει κάτι… αιώνες για να εφαρµοστεί. Όχι, δεν αναφερόµαστε στην κατασκευή διαστηµικού σταθµού που θα µας υποσχεθούν για το 2020 ορισµένοι υποψήφιοι! Υπάρχουν τόσα άλλα παραδείγµατα που αποδεικνύουν το εξής: Σχέδια υπάρχουν πολλά. Προχειρότητα όµως µία!
Ο πονόδοντος έχει την τάση να αρχίζει το Σαββατοκύριακο.
Ωχ! Μια σκέψη που µας παραπέµπει στο Νοσοκοµείο – παράδειγµα προς αποφυγή! Φέτος τον Ιούλιο ένας Χαλκιδέος επισκέφτηκε τα εξωτερικά ιατρεία, καθώς ένιωθε έντονο πόνο στην καρδιά. Η γιατρός κοιµόταν. Ήταν κουρασµένη. Οι νοσοκόµες αρνούνταν να διακόψουν το «διαλογισµό» τους. Όταν ο άνθρωπος διαµαρτυρήθηκε, µια υπάλληλος που βρισκόταν εκεί απάντησε ξεχνώντας την… έµφυτη ευγένειά της. Επίσης πριν από κάποια χρόνια µια 18χρονη κοπέλα αντιµετώπισε ένα γυναικολογικό πρόβληµα. Όταν η νοσοκόµα πιέστηκε από την κοπέλα για να… ξυπνήσει το γιατρό, εκείνος της είπε: «Άντε από εκεί! Κάνουν ό,τι κάνουν µε το γκόµενό τους και µετά έρχονται εδώ να τις κάνουµε… καλά!» Συγχαρητήρια! Σωστό, έγκυρο και πάνω απ’ όλα άψογο ιατρικό πόρισµα! Προτείνουµε να γραφτεί στην παγκόσµια ιατρική εγκυκλοπαίδεια.
Κάθε σύστηµα που στηρίζεται στην ανθρώπινη αξιοπιστία είναι… αναξιόπιστο.
Ας µην κρυβόµαστε πίσω από το δάχτυλό µας. Ζούµε, δουλεύουµε και διασκεδάζουµε στην ίδια πόλη. Κατά καιρούς νέες προτάσεις βλέπουν το φως της επικαιρότητας. Όµως µετά από λίγες εβδοµάδες ή µήνες, το όνειρο γίνεται εφιάλτης. Ας πάρουµε για παράδειγµα το άνοιγµα και το κλείσιµο – express κάποιων νυχτερινών µαγαζιών. Ποιος φταίει; Συνήθως υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι. Όχι ο Θεός της νύχτας!
Κάτι δουλεύει καλύτερα, αν το… βάλεις στην πρίζα.
Αυτό ισχύει τόσο για τα µηχανήµατα όσο και για τους ανθρώπους. Η κριτική σε κάνει καλύτερο. Όχι χειρότερο. Και σίγουρα διώχνει µαγικά την αλαζονεία από πάνω σου! Η κριτική είπαμε. Όχι το βρισίδι. Μη τα μπερδεύεις…
Ποτέ µην επαναλαµβάνεις ένα πείραµα που έχει πετύχει.
Αυτός ο νόµος του Μέρφυ αφορά στα λεγόµενα επαγγελµατικά… copy – paste. Δηλαδή τις αντιγραφές των συνταγών επιτυχίας κάποιων δηµιουργικών concepts. Βέβαια, αν αντιγράψεις το παστίτσιο της µαµάς σου, το αποτέλεσµα θα είναι γευστικό. Αν όµως «επαναλάβεις» (δηλαδή κοπιάρεις) µια, για παράδειγµα, εκδοτική επιτυχία, χωρίς να προσφέρεις νέες ιδέες, το αποτέλεσµα θα είναι απλώς… τραγελαφικό! Ονόµατα δε λέµε, δείχνουµε κατανόηση…
Η ανικανότητα είναι ευθέως ανάλογη της υψηλότερης θέσης στην ιεραρχία.
Το βιώνεις καθηµερινά στο χώρο εργασίας. Μπορεί ο προϊστάµενός σου να είναι εγκεφαλικά καµένος, παρόλα αυτά απολαµβάνει σαφώς καλύτερες οικονοµικές απολαβές. Για να µην αναφερθούµε στην πιθανότητα που υπάρχει να κλέψει µια δική σου πρωτότυπη ιδέα και να την παρουσιάσει ως… πνευµατικό του τέκνο. Τι κάνεις σ’ αυτή την περίπτωση; Ψάχνεσαι. Μέχρι να γίνεις εσύ ο προϊστάµενος και να κάνεις τα ίδια στον υφιστάµενό σου. Τραγικό, ε; Αλλά ανθρώπινο.
Σκέψου πριν ενεργήσεις. Δεν είναι δικά σου τα λεφτά.
Ο απόλυτα επίκαιρος πολιτικός και διαχειριστικός νόµος της εποχής µας! Αυτό δε σηµαίνει απαραιτήτως και a priori ότι οι πολιτικοί κλέβουν. Καλό είναι να µη γενικεύουµε τα προβλήµατα. Όµως, αν µη τι άλλο, αδυνατούν να διοχετεύουν τα κονδύλια εκεί που πρέπει. Αποτέλεσµα; Κάποια στιγµή το ταµείο είναι… µείον και έρχεται ένας ηγέτης που απλώς θα πει «Δυστυχώς, επτωχεύσαµε». Με λίγα λόγια, στα τοπικά μας, η δηµοτική οικονοµική δυσπραγία είναι αποτέλεσµα χρόνιων, συσσωρευµένων, λανθασµένων οικονοµικών κινήσεων και σίγουρα δε φταίει η παρούσα δηµοτική αρχή για τη σηµερινή κατάσταση. Ωστόσο, αν οι προκάτοχοί σου έκαναν λάθη, δεν πρέπει να επαναλαµβάνεις τα ίδια!
Για να πάρεις ένα δάνειο, θα πρέπει πρώτα να αποδείξεις ότι δεν το χρειάζεσαι.
Το παράδειγμα που ακολουθεί ίσχυε τις «καλές μέρες», καθώς σήμερα απλά… δεν υπάρχουν τράπεζες. Τότε λοιπόν έκανες µια βόλτα σε κάποια τράπεζα της πόλης. Έμπαινες µέσα και ζήταγες το διευθυντή. Αν του έλεγες ότι χρειάζεσαι 10.000 ευρώ για να δηµιουργήσεις µια δική σου επιχείρηση, θα απαιτούσε χίλια δύο γραφειοκρατικά χαρτιά. Αν όµως έλεγες τη µαγική φράση «Καληµέρα, ήρθα για διακοποδάνειο», θα σου έβγαζε καρφί τρεις κάρτες που θα πληρώνεις για µια ζωή! Γι’ αυτό άλλωστε στη Χαλκίδα (αλλά και παντού στην υπόλοιπη Ελλάδα) οι απλήρωτες δόσεις έχουν ξεπεράσει σε ύψος τον… πύργο του Άιφελ. Μέχρι που έγιναν τα νοικοκυριά ο πύργος της Πίζας και κατέρευσαν…
Κάθε φορά που θες να χτυπήσεις ξύλο, βλέπεις ότι ο κόσµος είναι φτιαγµένος από αλουµίνιο, πλαστικό και τούβλα.
Και µάλιστα σε κάποιες (έστω ελάχιστες) περιπτώσεις τα τούβλα είναι αυτά που κτίζουν τις πολυκατοικίες – κιτς της Χαλκίδας. Όχι, το… οίκηµα που κτίστηκε δίπλα σου πήρε νόµιµη άδεια οικοδοµής. Όµως ουδέποτε πήρε την άδεια καλού γούστου. Αποτέλεσµα; Η Χαλκίδα µετατράπηκε γλυκά και τρυφερά σε… τερατούπολη!
Όσο πιο µακριά βρίσκεσαι από τα γεγονότα, τόσο πιο εύκολα πιστεύεις τα πρωτοσέλιδα.
Ο συγκεκριµένος νόµος ισχύει για το σύνολο του τύπου, έντυπου ή ηλεκτρονικού. Κάποιες φορές οι ιστορίες και τα γεγονότα φτιάχνονται µε τέτοιο τρόπο, ώστε να θυµίζουν ταινία θρίλερ. Τι µπορείς να κάνεις; Διάβασε, δες, άκου και κατόπιν αµφισβήτησε. Ίσως έτσι τα τοπικά media καλυτερεύσουν.
Οι µισθοί είναι αντιστρόφως ανάλογοι της δυσκολίας του έργου
Το ότι κερδίζεις 700 ευρώ το µήνα, αφορά εσένα µόνο. Όχι τον εργοδότη σου. Οπότε από µόνος/η θα πρέπει να σκεφτείς πώς θα πληρώσεις ενοίκιο, ρεύµα, νερό, φαγητό, ένδυση και διασκέδαση. Εκτός κι αν έχεις µπάρµπα στο… Μαντούδι που θα σου δίνει ένα δεύτερο µισθό. Αν όµως εργάζεσαι σε δηµόσια υπηρεσία, τα πράγµατα είναι σαφώς καλύτερα. Θα έχεις τον άπλετο χρόνο για πλέξιµο, µανικιούρ, πεντικιούρ, διαβάζοντας Square.gr µε την ησυχία σου. Πάντως οι καλές µπίζνες γίνονται εκεί που ο πολίτης έχει να «αντιµετωπίσει» το δηµόσιο. Θα δώσουµε ένα παράδειγµα γράφοντάς το όσο γίνεται… διακριτικότερα, αλλά υπό µορφή ερώτησης. Εσύ πόσα έδωσες για να πάρεις το δίπλωµα οδήγησης;
Το µυστικό της επιτυχίας είναι η ειλικρίνεια. Μόνο µία φορά µπορείς να προσποιηθείς ότι έχεις πετύχει.
Θα προσπαθήσουµε να δώσουµε ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα αλλά όσο γίνεται πιο ευγενικά. Έτσι λοιπόν ήρθε η κατάλληλη ώρα για να πούµε πως δεν είναι δυνατόν να ανοίγεις ένα µαγαζί, να αποτυγχάνει παταγωδώς, κατόπιν να χρωστάς σε όλη τη Χαλκίδα και στο τέλος να ανοίγεις ένα νέο µαγαζί, µε την ελπίδα ότι έτσι θα πληρώσεις τα σπασµένα του προηγούµενου! Άσε που δεν υπάρχει περίπτωση να τα πληρώσεις. Απλώς θα συσσωρεύσεις τα χρέη και θα χάσεις την επιχειρηµατική σου αξιοπιστία.
Η οµορφιά µπορεί να είναι µόνο επιφανειακή. Αλλά η ασχήµια έχει… βάθος
Αφιερωµένο εξαιρετικά σε όσες (µοντέλα ή µη) δηλώνουν χωρίς να σκάνε από τα γέλια λέγοντας: «Δεν κοιτάζω την εξωτερική οµορφιά, αλλά τον πλούσιο εσωτερικό του κόσµο». Εκτός κι αν εννοούν τον «κόσµο» που κρύβει µέσα από τα ρούχα του…
Η ανάγκη είναι η µητέρα των άσχηµων σεξουαλικών συντρόφων.
Ο εν λόγω νόµος του Μέρφυ συνδέεται άµεσα µε τον προηγούµενο. Πόσες φορές έχεις δει στο club µια όµορφη γυναίκα, µε σύντροφο – ζόµπι, που µοιάζει σαν πρωταγωνιστής ταινίας τρόµου του Romero; Πολλές, ε; Κι εµείς! Φυσικά η εξήγηση είναι απλή. Εσύ µπορεί να είσαι φοιτητής ή ένας απλός δηµόσιος υπάλληλος. Το ζόµπι όµως οδηγεί Mercedes κι ας µοιάζει το µαλλί του µε το ανθρωπάκι των παιδικών παιχνιδιών Lego! Τι κάνεις όταν «φας» πόρτα; Τίποτα. Γελάς ειρωνικά και φεύγεις µε το «κεφάλι» ψηλά. Στην κυριολεξία!
Αυτό που έχεις βάλει στο µάτι, θα σου το πάρει ο µπροστινός σου.
Ένα άκρως µεταφυσικό φαινόµενο που βιώνεις καθηµερινά, από τη στάση των taxi ως το τελευταίο κοµµάτι τυρόπιτας στο φούρνο της γειτονιάς σου. Όµως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο, από το να κλέψει κάποιος το σκοτεινό αντικείµενο του πόθου σου. Δηλαδή τη γκόµενα ή το γκόµενο. Εκεί σηκώνεις το κεφάλι προς τον ουρανό και Του λες: «Πλάκα µου κάνεις…»
Ακόµη και το νερό έχει απαίσια γεύση, όταν το πίνεις µε εντολή… γιατρού
Και οι «γιατροί» στην προκειµένη περίπτωση δεν είναι άλλοι από τους τοπικούς ηθικολόγους που έχουν αναλάβει το ρόλο της Ελένης Λουκά της Χαλκίδας. Όµως, όπου ακούς για πολλή ηθική… κράτα και ένα µεγάλο καλάθι µε δονητές, µαστίγια και οτιδήποτε άλλο µπορεί να προσθέσει ένταση στην… «ηθική» τους! Ο ηθικολόγος της πόλης βρίσκεται παντού και παίρνει διαφορετικές µορφές. Θα τον βρεις στις δηλώσεις που κάνει στον τοπικό τύπο, θα τον ακούσεις να κατηγορεί το Square χαρακτηρίζοντάς το «τσοντοπεριοδικό» και θα τον δεις πρώτο πρώτο στον Εσπερινό. Το βράδυ µεταµορφώνεται σε πεταλούδα της νύχτας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για ορισµένα κορίτσια των λεγόµενων καλών οικογενειών που, όταν βρίσκονται στη Χαλκίδα είναι Μικρές Κυρίες. Όταν όµως κατεβαίνουν στην Αθήνα, γίνονται «Μεγάλες…».
Όλοι λένε ψέµατα, αλλά αυτό δεν έχει σηµασία, αφού κανείς δεν ακούει.
Τα βραδινά επαγγελµατικά meetings δίνουν και παίρνουν. Το ίδιο και τα κερατώµατα, που είτε δίνεις είτε… παίρνεις. Είναι κοινό µυστικό ότι τα εξώγαµα της πόλης µας είναι τόσα πολλά, όσα είναι και τα… αστέρια στον ουρανό. Μην πτοείσαι. Εξάλλου, όλοι είµαστε παιδιά ενός… κατώτερου Θεού.
Ποτέ µην ενθουσιάζεσαι από τη φωνή του άλλου στο τηλέφωνο.
Αν χθες γνώρισες µέσω chat µια αιθέρια ύπαρξη ή τον άντρα µε το θεληµατικό πηγούνι, ζήτα του/της να σου στείλει µε mms µια φωτό προσώπου. Για το φλέγον αυτό ζήτηµα έχουµε µιλήσει µε πολλούς λάτρεις του ηλεκτρονικού φλερτ. Στην αρχή ενθουσιάζονται σε σηµείο να ερωτεύονται µια φωνή, ή όσα γράφει το υποψήφιο αµόρε τους. Όµως αργά ή γρήγορα έρχεται η ώρα της αλήθειας. Συνήθως ή θα πέσεις πάνω σε -πώς να το πούµε- µπάζο ή, αν συνάψεις τελικώς σχέση, µετά από καιρό θα συνειδητοποιήσεις ότι έµπλεξες µε ψυχοπαθή. Ωστόσο υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αν πας στη «λαϊκή» µε τα µάτια δεµένα, θα πάρεις σάπια φρούτα.
Αν κοιτάξεις το πρόβληµά σου από κοντά, θα δεις ότι αποτελείς µέρος του προβλήµατος.
Την επόµενη φορά που θα καταραστείς τον πολιτικό, την κακιά σου µοίρα ή το φιλάργυρο συγγενή, σκέψου µήπως τελικώς έχεις ό,τι αξίζεις. Για παράδειγµα εκνευρίζεσαι µε τις πλαστικές καρέκλες που υπάρχουν στο Κάστρο της Κανήθου. Παρόλα αυτά, δε χάνεις ούτε µία παράσταση. Και µετά φταίει ο Δήµος! Το ίδιο ισχύει και στα προσωπικά µας ζητήµατα. Η φιλοσοφία του «Βαράτε µε κι ας κλαίω» δε µας κάνει καλύτερους. Μας µετρατρέπει απλώς σε µοιρολογήστρες. Με λίγα λόγια έχουµε τους δηµάρχους αλλά και τις ερωτικές σχέσεις που µας αξίζουν.Πάντως υπάρχει λύση για να ξεφύγουµε από το πρόβληµα. Να ξεπαρκάρουµε το διαστηµόπλοιό µας από το υπαίθριο parking και να παµε σε άλλο πλανήτη!
Οι άνθρωποι που λατρεύουν τα λουκάνικα και είναι νοµοταγείς δεν πρέπει ποτέ να δουν πώς φτιάχνονται.
Ισχύει το ίδιο για κάποιες τυρόπιτες (1,50 ευρώ για όσους ξέχασαν πόσο κοστίζουν στη Χαλκίδα), το έτοιµο φαγητό και οτιδήποτε άλλο δε φτιάχνεις εσύ στην κουζίνα σου. Συµβουλή: Γίνε χορτοφάγος.
Μην αφήσεις τους ανωτέρους σου να καταλάβουν ότι είσαι καλύτερος από αυτούς.
Είτε θα χάσεις τη δουλειά σου είτε θα χάσεις τον ύπνο σου µε το επαγγελµατικό σαµποτάζ που θα σου κάνουν. Σε αρκετές εταιρείες, όταν ένας «ανώτερος» δει ότι έχεις άποψη και άρα µπορείς να τον αµφισβητήσεις, απλώς σου καταρρακώνει το ηθικό. Υπάρχουν πολλά παραδείγµατα Χαλκιδέων που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν ύστερα από πίεση. Θέλει το αφεντικό να διώξει κάποιον, αλλά να µην τον αποζηµιώσει; Απλώς τον στέλνει στο πλησιέστερο… ψυχιατρείο. Ανθρώπινη συµπεριφορά, ε;
Κανενός η ζωή, η ελευθερία ή η περιουσία δεν είναι ασφαλής όταν η Βουλή συνεδριάζει.
Ενίοτε και το δηµοτικό συµβούλιο που συνεδριάζει για να αυξήσει αλόγιστα τα δηµοτικά τέλη. Σιγά µη σκεφτεί ότι έχεις αφήσει απλήρωτες τρεις δόσεις δανείου…
Last, but not least:
Αν κάποια πράγµατα µπορούσαν να πάνε στραβά και τελικώς δεν πήγαν, θα αποδειχθεί ότι θα ήταν καλύτερα να είχαν πάει… στραβά! Πρόκειται για τον πιο παράξενο συµπαντικό νόµο, που ταιριάζει απόλυτα στη Χαλκίδα. Αν κλαίγεσαι ότι τα νυχτερινά µαγαζιά πάσχουν από… οµοιογένεια και τελικώς ανοίξει δίπλα σου ένα… εναλλακτικό, θα κλαις διπλά. Ο λόγος; Δε θα κλείνεις µάτι τις νύχτες από το θόρυβο! Κι αν διαµαρτυρηθείς στους αρµόδιους, εκείνοι θα κοιτάζουν το ταβάνι σφυρίζοντας αδιάφορα. Επίσης, αν θεωρείς ότι δεν υπάρχει µεγαλύτερη αρετή από το να υποστηρίζεις ελεύθερα τις απόψεις σου δηµοσίως, ξανασκέψου το. Ίσως δεν πρόκειται για µια µεγάλη αρετή, αλλά για ένα ανεπανόρθωτο λάθος. Ο λόγος; Θα γίνεις ο κακός στου χωριού του Αστερίξ και όλοι θα σε βρίζουν. Και αυτό, επειδή υπέπεσες στην αµαρτία που δεν ήταν άλλη από το να αναφέρεις τα κακώς κείµενα. Όµως το χειρότερο είναι να φανείς ειλικρινής στη σχέση σου µετά από το κέρατο. Στην προκειµένη περίπτωση η αλήθεια δε σώζει αλλά σε κάνει… ρόµπα!