Τα κράτη όπου η φράση «ανθρωπιστική κρίση» βρίσκει την κυριολεξία της.
Το περιοδικό Foreign Policy δημοσίευσε την ετήσια κατάταξη των λιγότερο σταθερών χωρών του κόσμου. Μία λίστα που είναι γνωστή ως Δείκτης Εύθραυστης Κατάστασης.
Η κατάταξη βασίζεται σε 12 μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, τον αριθμό των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη νομιμότητα του κράτους.
Δεν αποτελεί έκπληξη πως οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στη βάση της βαθμολογίας. Έκπληξη αποτελεί η Βόρεια Κορέα -μία από τις πιο κλειστές και καταπιεστικές χώρες του πλανήτη- καθώς απέφυγε την είσοδο στο top 25. Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 137, με την Κύπρο (112), την Τουρκία (93), την Αλβανία (123), τα Σκόπια (αναφορά ως «Macedonia», 116) και τη Βουλγαρία (133) να βρίσκονται σε χειρότερη από εμάς θέση.
Ακολουθούν οι 25 πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου, την χρονιά του 2014.
Λιβερία, φωτογραφία Corinne Dufka – Reuters.
-
Λιβερία (ισοπαλία)
Η Λιβερία, μια μικρή χώρα κατά μήκος των δυτικών ακτών της Αφρικής, έγινε λιγότερο εύθραυστη μέσα στο προηγούμενο έτος, κάτι που οφείλεται στην αργή μετάβαση προς τη δημοκρατία και την ανασυγκρότηση των υποδομών της. Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα προσφύγων και εκτοπισμένου πληθυσμού, εξαιτίας του 14χρονου ανελέητου εμφύλιου πόλεμου που έληξε το 2003.
Μιανμάρ. Φωτογραφία, Minzayar Minzayar – Reuters.
-
Μιανμάρ (ισοπαλία)
Η χώρα βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία και έπεσε δύο θέσεις στο δείκτη μέσα στο προηγούμενο έτος. Συγκαταλέγεται στις χειρότερες χώρες παραπόνων για μειονοτικές ομάδες καθώς η εθνοτική ομάδα της μουσουλμανικής Ροχίνγκια (Rohingya) ζει υπό εξαιρετικά καταπιεστικές συνθήκες. Η Κυβέρνηση της Μιανμάρ αντιμετωπίζει επίσης κρίση νομιμότητας μετά από δεκαετίες στρατιωτικής διακυβέρνησης, προσπαθώντας σήμερα να μεταβεί προς ένα πιο ανοικτό κοινοβουλευτικό σύστημα.
Ερυθραία. Φωτογραφία Reuters.
-
Ερυθραία
Η Ερυθραία, μια μικρή χώρα στο Κέρας της Αφρικής, έπεσε δύο θέσεις μέσα στο προηγούμενο έτος. Βρίσκεται σε δικτατορικό καθεστώς από την ημέρα όπου απελευθερώθηκε από την Αιθιοπία το 1993. Έχει δεκτεί πολλά ψηφίσματα διαμαρτυρίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος και πάμπολλες οικονομικές κυρώσεις λόγω της στήριξης της κυβέρνησης σε ένοπλες ομάδες που δρουν στην περιοχή.
Ουγκάντα. Φωτογραφία Reuters.
-
Ουγκάντα
Η διασπασμένη ελίτ της πολύπαθης αυτής Αφρικανική χώρας είναι υπεύθυνη για τη χαμηλή βαθμολογία της, μαζί με τη δημογραφική καταπίεση, τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς. Αρκετές ομάδες επαναστατικών κινημάτων στο εσωτερικό της χώρας επιδιώκουν να ρίξουν τον Πρόεδρο Μουσεβένι (Yoweri Museveni), ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1986. Η πιο γνωστή από αυτές τις ομάδες είναι ο Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου, με επικεφαλής τον πολέμαρχο Γιόζεφ Κόνι (Joseph Kony).
Μπουρούντι. Φωτογραφία Darrin Zammit Lupi – Reuters.
-
Μπουρούντι
Παρόλο που η χώρα ανέβηκε μία θέση από τη προηγούμενη χρονιά, εξακολουθεί να μαστίζεται από πολλά προβλήματα. Πάνω από 48.000 πρόσφυγες από το Μπουρούντι ζουν στην Τανζανία, ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας 140.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν εσωτερικά λόγω του μακροχρόνιου εμφύλιου πολέμου που τελείωσε το 2005. Λιγότερο από το 2% του πληθυσμού στο Μπουρούντι έχει ηλεκτρικό, ένας στους 15 ενήλικες έχει HIV ή AIDS, και μόνο τα μισά από τα παιδιά της χώρας πηγαίνουν σχολείο.
Αιθιοπία. Φωτογραφία, Siegfried Modola – Reuters.
-
Αιθιοπία (ισοπαλία)
Η Αιθιοπία αντιμετωπίζει σημαντικές δημογραφικές πιέσεις. 64% του πληθυσμού της είναι κάτω από την ηλικία των 25 και η χώρα έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο.
ΦΩΤΟ – Νίγηρας. Φωτογραφία, Joe Penney – Reuters.
-
Νίγηρας (ισοπαλία)
Όταν κάθε γυναίκα γεννά επτά παιδιά κατά μέσο όρο σε αυτή τη χωρά της Δυτικής Αφρικής, είναι λογικό να αντιμετωπίζει ακραίες δημογραφικές πιέσεις. 68% του πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών, και η χώρα έχει το έβδομο υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο. Ο Νίγηρας αντιμετωπίζει επίσης παρατεταμένη πολιτική αστάθεια λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα με Λιβύη, Μάλι και Νιγηρία. Τέλος, η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ κατάφερε να πλήξει με επιτυχία το εσωτερικό του Νίγηρα τα τελευταία χρόνια.
Κένυα. Ένας υποστηρικτής της συνασπισμένης αντιπολίτευσης (ΚΕΑΑ) για μεταρρυθμίσεις και Δημοκρατία στην Κένυα αιμορραγεί από τραύμα στο κεφάλι, μετά από συμπλοκή με την αστυνομία κατά τη διάρκεια του «Saba Saba Day». Φωτογραφία, Noor Khamis – Reuters.
-
Κένυα
Η Κένυα αντιμετωπίζει ακραίες δημογραφικές πιέσεις. Φιλοξενεί πάνω από 400.000 πρόσφυγες από τη Σομαλία και δεκάδες χιλιάδες άλλους από το Νότιο Σουδάν, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα. Υπάρχουν επίσης πάνω από 400.000 άνθρωποι στους εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς και η ανεργία κυμαίνεται γύρω στο 40%. Τέλος, οι τρομοκράτες τζιχαντιστές της ομάδας Αλ Σαμπάαμπ δημιουργούν αυξανόμενες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα.
Νιγηρία. Κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης μία μητέρα φωνάζει μαζί με άλλους γονείς που έχουν κόρες που απήχθηκαν από το Κυβερνητικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τσιμπούκ (Chibok), την Τρίτη 29 του Απρίλη 2014, στην Αμπούτζα της Νιγηρίας. Δύο εβδομάδες μετά την εισβολή εξτρεμιστών ισλαμιστών στο απομακρυσμένο οικοτροφείο στη βορειοανατολική Νιγηρία, περισσότερα από 200 κορίτσια και νεαρές γυναίκες εξακολουθούσαν να αγνοούνται παρά την «καταδίωξη» από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μόνο μερικές δεκάδες κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους. Φωτογραφία Gbemiga Olamikan – AP.
-
Νιγηρία
Η Νιγηρία υποφέρει από άνιση οικονομική ανάπτυξη, διαφθορά, θρησκευτικές εντάσεις, τρομοκρατία από τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ (Boko Haram) και ένα βάναυσο και απείθαρχο μηχανισμό ασφαλείας. Περισσότερο από το 62% του πληθυσμού της Νιγηρίας ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Γουινέα Μπισάου. Reuters.
-
Γουινέα Μπισάου
Αυτό το μικρό κράτος της Δυτικής Αφρικής υποφέρει κάτω από την πολυδιασπασμένη ελίτ και την έλλειψη νομιμότητας στους πολιτικούς θεσμούς της. Το Σύνταγμα της χώρας ανεστάλη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 2012. Είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εξωτερική βοήθεια καθώς το 69% του πληθυσμού της ζει σε συνθήκες φτώχειας με το προσδόκιμο ζωής να αγγίζει μόνο τα 54 χρόνια.
Συρία. Μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επιθεωρεί κατεστραμμένα κτίρια στην πόλη Χόμ, στις 20 Σεπτεμβρίου, 2012. Φωτογραφία, Yazan Homsy – Reuters.
-
Συρία
Με τον εμφύλιο πόλεμο να μαίνεται πάνω από τρία χρόνια, έχοντας ως σήμερα σκοτώσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους, η κατάσταση στη Συρία φαίνεται μόνο να χειροτερεύει. Υπάρχουν πάνω από 4.500.000 εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας και πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες έξω από τα σύνορα της χώρας. Πήρε την κατώτερη βαθμολογία σε θέματα ασφάλειας. Στον πόλεμο έχουν χρησιμοποιηθεί αδιακρίτως χημικά όπλα και βόμβες – βαρέλια κατά του άμαχου πληθυσμού.
Ακτή Ελεφαντοστού. Φωτογραφία, Luc Gnago – Reuters.
-
Ακτή Ελεφαντοστού
Από το 1999, η χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής έχει γνωρίσει δύο εμφύλιους πολέμους και πολλαπλά πολιτικά αδιέξοδα. Στο έδαφος της υπάρχουν χιλιάδες κυανόκρανοι του ΟΗΕ αλλά και Γάλλοι στρατιώτες. Παίρνει χαμηλή βαθμολογία εξαιτίας της εξωτερικής παρέμβασης, της διασπασμένης ελίτ, και των προβλημάτων στις μειονότητες της.
Ιράκ. Φωτογραφία, Ahmed Saad – Reuters.
-
Ιράκ.
Από την στιγμή που οι Αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Ιράκ το 2011 η κατάσταση στην ασφάλεια της χώρας έχει κάνει βουτιά. Έντονος σεχταρισμός, σε συνδυασμό με μια στρατιωτική και άκρως δυσλειτουργική εσωτερική πολιτική, έχει οδηγήσει πάλι σε κρίσιμη κατάσταση τη χώρα.
Γουινέα. Φωτογραφία, Stringer – Reuters.
-
Γουινέα
Αν και διαθέτει φυσικό πλούτο, το κράτος δεν είναι σε θέση να τον αξιοποιήσει λόγω της πολιτικής αστάθειας και της αχαλίνωτης διαφθοράς. Μια σειρά από δικτατορίες και πραξικοπήματα έχουν φοβίσει τις ξένες επενδύσεις και η πολιτική κατάσταση παραμένει επικίνδυνα ρευστή.
Ζιμπάμπουε. Φωτογραφία, Philimon Bulawayo – Reuters.
-
Ζιμπάμπουε
Η χώρα βρίσκεται χαμηλά λόγω του πολωμένου και καταπιεστικού πολιτικού τοπίου της που εξασθενεί τη νομιμότητα του κράτους. Ο δικτάτορας Ρόμπερτ Μουγκάμπε (Robert Mugabe) είναι μοναδικός ηγεμόνας από το 1980. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μόνο 600 δολάρια ανά έτος.
Πακιστάν. Reuters.
-
Πακιστάν
Το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, όπως είναι οι περίπου 1.000.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι πληθυσμοί, εκ των οποίων οι 3.000.000 είναι Αφγανοί πρόσφυγες. Επίσης έχει ανεξέλεγκτο Ισλαμικό εξτρεμισμό, είναι άναρχο στρατιωτικά και σιγοβράζει από πολύ παλιά η συνοριακή διαφωνία με την Ινδία.
Αϊτή. Στρατιώτης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. AP.
-
Αϊτή
Η Αϊτή είναι η φτωχότερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο με το 80% του πληθυσμού της να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο σεισμός του 2010 κατέστρεψε τις υποδομές της και σκότωσε 250.000 ανθρώπους. Η ανάκτηση των δυνάμεων της επιβραδύνθηκε όταν το 2012 χτυπήθηκε και από δύο τυφώνες. Η χώρα αποτελεί σταυροδρόμι για το εμπόριο κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και αποτελεί σημαντική πηγή και προορισμό για εμπορία ανθρώπων (trafficking).
Υεμένη. Νέοπροσληφθέντες στην Υεμένικη στρατιωτική αστυνομία συμμετέχουν σε ασκήσεις στο στρατώνα τους, στη Σανάα, στις 8 Ιανουαρίου 2014. Φωτογραφία, Khaled Abdullah – Reuters.
-
Υεμένη
Η Υεμένη είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, με το 45% του πληθυσμού της να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο βασίζεται στην Υεμένη και λειτουργεί σχετικά ελεύθερα στην έρημο της χώρας. Απ’ όλα τα κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατική οργάνωση, θεωρείται ως η πιο αφοσιωμένη. Η Υεμένη είναι επίσης σημαντική πηγή εμπορίας ανθρώπων.
Αφγανιστάν. Φωτογραφία, Angela Abbey – combat κάμερα των Καναδικών δυνάμεων.
-
Αφγανιστάν
Περισσότερο από μια δεκαετία, οι ξένες επεμβάσεις και οι προσπάθειες των ΗΠΑ για οικοδόμηση του έθνους έχουν πέσει στο κενό, καθώς το Αφγανιστάν μαστίζεται από την απειλή των Ταλιμπάν και της έλλειψης δημόσιων υπηρεσιών. Η ασφάλειας του κράτους λαμβάνει κατώτατη βαθμολογία.
Τσάντ. Φωτογραφία, Ben Curtis – AP.
-
Τσάντ
Με μόλις 49,44 χρόνια, το Τσαντ έχει το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο. Η έλλειψη υποδομών της χώρας επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τους 500.000 πρόσφυγες από το Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Σουδάν. AP
-
Σουδάν
Από το 2007, οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης και του ΟΗΕ αγωνίζονται για τη σταθεροποίηση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Νταρφούρ. Το 2013, 16 ειρηνευτές σκοτώθηκαν στη χώρα. Υπάρχουν σχεδόν 3 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων στο Σουδάν, και η αυταρχική κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για να σταματήσει τη ροή εμπορίας ανθρώπων.
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Φωτογραφία, Stringer – Reuters.
-
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Από το 1994 το Κονγκό βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και αντιμετωπίζει μαζική εισροή προσφύγων από τη Ρουάντα και το Μπουρούντι. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται με τις συγκρούσεις κάθε χρόνο στη χώρα, και ο μέσος πολίτης βγάζει μόνο $ 400 το χρόνο. 71% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ένα αγόρι στα οδοφράγματα κάνει χειρονομίες προς τα γαλλικά στρατεύματα. Φωτογραφία, Goran Tomasevic – Reuters.
-
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Η χώρα έπεσε έξι θέσεις από την τελευταία καταμέτρηση μετά από μια σειρά πραξικοπημάτων και εθνο – θρησκευτικών διαμαχών στο εσωτερικό της χώρας. Σε απάντηση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε ομόφωνα να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις από φόβο ότι η βία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενοκτονία. Πήρε χαμηλό σκορ για τους εκτοπισθέντες και σχεδόν το χειρότερο σκορ για την ασφαλεία και την εξωτερική παρέμβαση.
Σομαλία. Κυβερνητικοί στρατιώτες από το τμήμα 21 περιπολούν γύρω από το προσωρινό στρατόπεδο τους στο Ντουσάμπαρεμπ, στις 17 Μάρτη του 2014, καθώς προετοίμαζαν μια επίθεση κατά των Αλ Σαμπάαμπ μαχητών. Φωτογραφία, Feisal Omar – Reuters.
-
Σομαλία
Η Σομαλία βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου και βρισκόταν χωρίς λειτουργούσα κυβέρνηση από το 1991 ως το 2013. Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στη Σομαλία εκτιμάται σε ελαφρώς πάνω από το 10%, και το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι μόλις 51,58 χρόνια. Είναι η χειρότερη χώρα για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς.
Νότιο Σουδάν. Αντάρτης στο Νότιο Σουδάν. Φωτογραφία, Goran Tomasevic – Reuters.
-
Νότιο Σουδάν
Το νεώτερο έθνος στον κόσμο βρίσκεται επίσης και στην πιο εύθραυστη κατάσταση. Η εσωτερική σύγκρουση συνεχίζεται αμείωτη από την ανεξαρτησία της, το 2011, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται από το 2013. Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα πεδία των μαχών και επιπλέον 250.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.