Θάνος Τζήμερος
Θ. Τζήμερος: Σύνταγμα στο όνομα της Αγ. Τριάδος είναι προσβολή στην ίδια τη θρησκεία.
Η «μεταρρυθμιστική» ΝΔ επιμένει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ να είναι στο όνομα της Αγ. Τριάδας. Είμαστε παγκόσμια πρωτοτυπία – στον Δυτικό κόσμο.
Οι πολιτικάντηδες της Δεξιάς διαδίδουν πως απάλειψη του θρησκεύματος από το Σύνταγμα θα σημάνει και αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία. Τερατώδες ψέμα! Να υποθέσω πως δεν έχουν δει ποτέ τις σημαίες της Μεγ. Βρετανίας, της Δανίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, που έχουν σταυρό αλλά έχουν ουδέτερο θρησκευτικώς Σύνταγμα; Η Ισπανία και η Ιταλία που δεν έχουν σταυρό στη σημαία τους είναι τα κράτη με την πιο δυνατή θρησκευτική παράδοση.
Η παράδοση ενός έθνους δεν αποτυπώνεται στο εικαστικό της σημαίας. Ούτε και είναι άρθρο του Συντάγματος. Η παράδοση είναι αυτή που είναι. Όμως το τι πιστεύει ο καθένας είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑ. Δεν είναι κάτι που αφορά το συνταγματικό και το νομικό μας πλαίσιο. Στα κοσμικά κράτη όλου του κόσμου (από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γαλλία) μια χαρά συνυπάρχουν η παράδοση και το αστικό κράτος. Το ΣΥΝΤΑΓΜΑ δεν θα πρέπει να έχει καμμία αναφορά σε καμμία θρησκεία. Όχι γιατί είναι εναντίον της θρησκείας. Αλλά διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Σύνταγμα στο όνομα της Αγ. Τριάδος είναι προσβολή στην ίδια τη θρησκεία.
Διαφωνώ με τον αντικληρικαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο τα μεγάλα ερωτήματα της Ύπαρξης παραμένουν αναπάντητα, όσο ο θάνατος είναι ο κοινός μας προορισμός, η θρησκεία δίνει παρηγοριά σ΄ αυτούς που την χρειάζονται. Και οι «πνευματικοί» ηγέτες μπορούν να παίξουν έναν χρήσιμο ρόλο. Αρκεί, βέβαια, να είναι πραγματικοί πνευματικοί ηγέτες και όχι πολιτικοί ή εμπορικοί – ή, ακόμα χειρότερα, κομματάρχες. Όμως διαφωνώ και με την υποκριτική λαϊκίστικη πολιτική της ΝΔ. Από τη μια διατείνεται ότι είναι φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό κόμμα κι από την άλλη χαϊδεύει το πιο οπισθοδρομικό εκλογικό ακροατήριο.
Είμαι κατά του Ισλάμ όχι διότι απειλεί τον Χριστιανισμό, αλλά διότι δεν συνάδει με το νομικό μας σύστημα, με τις αξίες του πολιτισμού μας, και με τα ατομικά δικαιώματα.
Είμαι κατά του να μισθοδοτούνται οι ιερείς από τον φορολογούμενο, διότι δεν έχει καμμιά υποχρέωση ο πολίτης να πληρώνει για τους θρησκευτικούς λειτουργούς ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ. Θα τους πληρώνουν οι πιστοί ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. Αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και να επιστραφούν στην Εκκλησία γαίες που πέρασαν στην ιδιοκτησία του κράτους, δεν έχω αντίρρηση. (Φυσικά θα ελέγξουμε τα χρυσόβουλα και τους τίτλους ιδιοκτησίας, διότι πολλοί από αυτούς είναι πλαστοί.) Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει η Εκκλησία να αφεθεί ελεύθερη να διαχειρίζεται τα του Οίκου της και το κράτος τα του δικού του Οίκου.
Είμαι κατά του θρησκευτικού όρκου, διότι δεν έχει καμμιά δουλειά ο Θεός να ανακατεύεται στο πώς θα κάνει τη δουλειά του ο Γιακουμάτος ή ο Σκουρλέτης.
Είμαι υπέρ της διδασκαλίας του μαθήματος της θρησκειολογίας στα σχολεία διότι οι μαθητές θα πρέπει να κατανοούν τα αίτια της θρησκευτικής πίστης, να γνωρίζουν την ιστορία της, να συγκρίνουν και να κρίνουν τις διαφορετικές εκφάνσεις της.
Είμαι κατά του μαθήματος των θρησκευτικών ως κατήχηση, διότι δεν είναι αυτή δουλειά του σχολείου.
Είμαι υπέρ τού να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα δημόσια και να στολίζονται φάτνες στις πλατείες διότι αυτό αποτελεί μέρος της παράδοσής μας.
Είμαι άθρησκος, αγνωστικιστής, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ Χριστούγεννα χωρίς φάτνη, μάγους και αστέρι, όπως δεν μπορώ να διανοηθώ Πρωτοχρονιά χωρίς Άη – Βασίλη και Πάσχα χωρίς Επιτάφιο. Για τον πιστό αυτά αποτελούν δόγμα, για μένα έθιμο. Με παγανιστικές ρίζες, αν το αναλύσουμε ιστορικά. Αλλά δεν με ενδιαφέρει να το αναλύσω. Με ενδιαφέρει να το βιώσω όπως εγώ θέλω και κανένας να μην με εμποδίσει σε αυτό. Δεν είναι έθιμό μας τα αιματηρά μαστιγώματα της Ασούρα και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ. Όπως στα Ζαγοροχώρια δεν μπορείς να χτίσεις μια παγόδα, με τον ίδιο τρόπο σε ένα λαό που έχει συγκεκριμένα έθιμα εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν μπορείς να τα απαγορεύσεις ούτε να επιβάλεις με το στανιό άλλα.
Όμως, πρέπει επιτέλους να το συνειδητοποιήσουμε: σε ένα σύγχρονο κράτος, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Φαντάζομαι αναγνωρίζετε ποιανού άποψη είναι αυτή, ε; Ας ελπίσουμε, ο Θεός που (ισχυρίζονται ότι) πιστεύουν, να φωτίσει τους πολιτικούς ώστε να τον απεμπλέξουν από τις μικροκομματικές τους διαμάχες.