Βάγιας Κατσός
Το 1ο αναπτυξιακό συνέδριο του δήμου Xαλκιδέων ήταν μια αποτυχημένη προεκλογική φιέστα του δημάρχου, κ. Χρήστου Παγώνη, που -αν και θα έπρεπε- δεν θα βρει συνέχεια, εκτός και αν τα επόμενα χρόνια αλλάξει πλήρως μορφή.
«Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων. Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με ένα ακροατήριο που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον του μέχρι αργά το βράδυ, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων το Σάββατο 13 Απριλίου 2019[1]» με ενημέρωσε πρωί – πρωί το δελτίο τύπου που απέστειλε μαζικά το γραφείο του δημάρχου, κ. Χρήστου Παγώνη.
Πάμε να δούμε όμως: Ήταν έτσι;
1) Η συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Παλίρροια φιλοξένησε καταξιωμένους ομιλητές, οι οποίοι όμως είχαν μηδενική εμπειρία και γνώση των αναγκών της Χαλκίδας. Κάτι που όχι μόνο φαινόταν, αλλά παραδέχονταν και οι ίδιοι. Ως αποτέλεσμα, ακούστηκαν μόνο ευχές και γενικόλογες τοποθετήσεις, τύπου «θα δούμε τι θα κάνουμε στη Χαλκίδα…» και «η Χαλκίδα μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά», τις οποίες είτε βρίσκεις κάνοντας ένα απλό «γκουγλάρισμα», ή απλά αντιλαμβάνεσαι, χωρίς απαραίτητα να στις υποδείξει κάποιος. Δεν ακούστηκαν δηλαδή συγκεκριμένες προτάσεις προς υλοποίηση ή και προβληματισμό, ή νέες καινοτόμες ιδέες για την πόλη, που θα δικαιολογούσαν απόλυτα τον χαρακτήρα του συνεδρίου. Προσωπικά αυτό περίμενα και αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να το παρακολουθήσω. Όχι για να δω μια ανούσια προεκλογική φιέστα χωρίς νόημα και το κυριότερο χωρίς παραγόμενο αποτέλεσμα.
2) Οι τρεις θεματικές ενότητες ήταν μεγάλες σε διάρκεια, με αποτέλεσμα να κουραστεί το κοινό και σταδιακά να αποχωρήσει. Έτσι, στην τελευταία, όταν ανέβηκαν στο πάνελ κάποιοι επιχειρηματίες της περιοχής μας, ώστε να μιλήσει ο καθένας ξεχωριστά για το δικό του success story και τα χρήσιμα διδάγματα του, είχαν παραμείνει ελάχιστοι θεατές στην αίθουσα! Κρίμα φυσικά, καθώς η τρίτη ενότητα ήταν αυτή με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αυτό γιατί, εκτός από την εντοπιότητα του θέματος, ήταν και οι ίδιοι οι ομιλητές ενδιαφέροντες.
3) Το συνέδριο διοργανώθηκε από το δήμο Χαλκιδέων. Ως τέτοιο, λογικά θα έπρεπε να τιμηθεί με την παρουσία του συνόλου των βουλευτών του νομού, του περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη, από όλους τους υποψηφίους δημάρχους και συμβούλους στις φετινές εκλογές, επιχειρηματίες, κτλ. Με ένα τέτοιο θέμα δηλαδή, λογικά η αίθουσα του Παλίρροια δεν θα έπρεπε να χωράει τον κόσμο, καθώς η ανάπτυξη είναι και το κύριο ζητούμενο της εποχής μας. Αντί αυτών όμως, έγινε το ακριβώς αντίθετο: Στην αίθουσα ήταν παρόντες μόνον οι άνθρωποι του δημάρχου (οι καλοί, οι κακοί και οι… εκβιαστές), με εξαίρεση ελάχιστους προβληματισμένους πολίτες που έκριναν πως θα είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν το πρώτο αυτό αναπτυξιακό συνέδριο για την πόλη τους – μένοντας φυσικά απογοητευμένοι στο τέλος.
4) Στην αίθουσα επικρατούσε οχλαγωγία κατά τη διάρκεια των ομιλιών, από υποψήφιους του κ. Παγώνη οι οποίοι, αντί να ακούνε όσα λέγονταν, προτιμούσαν να μοιράζουν χαμόγελα, ευχές και κάρτες, με αποτέλεσμα να ακούγονται με δυσκολία οι ομιλητές. Ούτε καν τα προσχήματα δεν κράτησαν αρκετοί, ώστε να φανεί πως βρίσκονταν εκεί από πραγματικό ενδιαφέρον και όχι για το κυνήγι της ψήφου. Πραγματικά η συμπεριφορά τους σε έκανε να αναρωτιέσαι: Αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν αποφάσεις για την καθημερινότητα και το μέλλον της Χαλκίδας;..
5) Στα ενδιαφέροντα σημεία του συνεδρίου (εκτός της τρίτης ενότητας, όπου μίλησαν οι συμπολίτες μας επιχειρηματίες), καθώς «έδιναν είδηση», ήταν:
Α) Η αναφορά του δημάρχου πως «είναι κατάρα το να υλοποιούμε έργα μέσα σε τέσσερα χρόνια», υπονοώντας πως καλό θα ήταν να τον ψηφίζουμε ισόβια, ώστε να μας αποδείξει με τον χρόνο πόσο καλός δήμαρχος είναι.
Β) Οι αναφορές του προέδρου του ΟΛΝΕ, κ. Ανδρέα Παπανδρέου, για τη δημιουργία νέας μαρίνας 300 θέσεων δίπλα από τον σταθμό του ΟΣΕ και την αντικατάσταση της «παλαιάς» γέφυρας με νέα (στα δύο αυτά ζητήματα πρωταρχικού ενδιαφέροντος για τη Χαλκίδα θα αναφερθώ εκτενώς σε άλλη δημοσίευση). Επίσης, η μοναδική θετική είδηση που ακούστηκε, υπό τη μορφή δέσμευσης που αναμένουμε την υλοποίηση της: Η παραχώρηση κάποιων παραλιών από τον ΟΛΝΕ στο δήμο Χαλκιδέων.
Γ) Θετική και σημαντική ήταν η αναφορά περί ανάγκης διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της Χαλκίδας (χωρίς όμως δυστυχώς να ακουστούν συγκεκριμένες προτάσεις), κάτι με το οποίο φυσικά συμφωνώ και προσωπικά. Π.χ., σε αυτό το πλαίσιο κινείται η πρόταση μου περί ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου εντός και εκτός της Σχολής Πεζικού. Δείτε την εδώ.
6) Οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις του κοινού ήταν λίγες και μικρής διάρκειας. Αν δεν ήταν δε αρεστές στο πάνελ και σε συγκεκριμένα άτομα, ήταν κατά πολύ μικρότερης διάρκειας.
7) Εφόσον το συνέδριο είχε ως θέμα την ανάπτυξη, πιο λογικό θα ήταν να βλέπαμε την υλοποίηση του πριν πέντε χρόνια, όταν ξεκινούσε η δημαρχία του κ. Παγώνη και όχι κατά τη διάρκεια των ημερών όπου κρίνεται η επανεκλογή του. Θα ήταν δε χρήσιμο ανά χρονιά να κρίνονται οι στόχοι που επετεύχθησαν από τον δήμο μας και να τίθενται οι επόμενοι, προς ενημέρωση του κοινού. Επίσης, να ακούγονται συγκεκριμένες προτάσεις, προβληματισμοί, ιδέες, που να αφορούν αποκλειστικά την περιοχή μας και όχι γενικά παραδείγματα και ευχές, τα οποία και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά και όχι ως κύριες ομιλίες. Τέλος, οι εισηγητές να κρίνονται και να επιλέγονται με βάση την επάρκεια τους στη γνώση των προβλημάτων και των αναγκών της περιοχής μας, σε συνδυασμό φυσικά με τις υπόλοιπες «περγαμηνές» που τους συνοδεύουν, ώστε να μπορούν να προτείνουν συγκεκριμένα πράγματα και όχι όμορφες στα αυτάκια μας αερολογίες. Εύχομαι και ελπίζω το δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο, όποτε και αν αυτό διοργανωθεί ξανά, να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Αν τα διαθέτει, τότε σίγουρα θα μπορεί να είναι ένα χρήσιμο για την ανάπτυξη της πόλης μας εργαλείο. Και όχι άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.
Παραπομπές
[1] Διαβάστε παρακάτω αυτούσιο το Δ.Τ., όπως εστάλει σήμερα στα ΜΜΕ:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
Χαλκίδα 15/4/2019
Α/Α Δ.Τ.: 71
Προς: Τοπικά & Περιφερειακά ΜΜΕ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με ένα ακροατήριο που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον του μέχρι αργά το βράδυ, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων το Σάββατο 13 Απριλίου 2019.
Διακεκριμένοι ομιλητές σκιαγράφησαν με τις εισηγήσεις τους αλλά και τις ανοιχτές συζητήσεις που ακολούθησαν, σημαντικά σημεία ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου για το Δήμο Χαλκιδέων για την επόμενη δεκαετία στους τρεις θεματικούς άξονες που εστίασε το ενδιαφέρον του το συνέδριο: Την αστική & περιαστική τουριστική ανάπτυξη, την βιώσιμη αστική ανάπτυξη & τις έξυπνες τεχνολογίες πόλεων καθώς και την υποστήριξη της εξωστρεφούς τοπικής επιχειρηματικότητας. Μέσα από διεθνή παραδείγματα, βέλτιστες πρακτικές και μελέτες περίπτωσης αναλύθηκαν τα σημεία εκείνα που μπορεί ο Δήμος Χαλκιδέων να στηρίξει την αναπτυξιακή του πορεία σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, βασιζόμενος στη σημαντική προσπάθεια που έχει συντελεστεί προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια.
Στη θεματική της τουριστικής ανάπτυξης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προοπτικές ένταξης του Δήμου Χαλκιδέων στον χάρτη της Κρουαζιέρας, στη ανάγκη επένδυσης σε τουριστικές υποδομές καθώς και στην εστίαση στο πολιτιστικό, αθλητικό και γαστρονομικό τουρισμό. Η τεράστια και γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας μπορεί με τις κατάλληλες συνέργειες και ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό να αυξήσουν σημαντικά την τουριστική κίνηση με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.
Στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και των έξυπνων τεχνολογιών πόλεων συζητήθηκε η σημαντική προσπάθεια που έχει συντελεστεί από το Δήμο Χαλκιδέων τόσο σχετικά με το ευρύ φάσμα αστικών αναπλάσεων που υλοποιούνται όσο και στα ολοκληρωμένα σχέδια και τις μελέτες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η αξιοποίηση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από τα μέχρι σήμερα υλοποιημένα έργα «Έξυπνης Πόλης», δίνει στη Χαλκίδα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες πόλεις, προκειμένου να σχεδιάσει και επεκτείνει τεχνολογίες υποδομής που θα βελτιώσουν την λειτουργικότητα της πόλης και τις υπηρεσίες που προσφέρει σε δημότες και επισκέπτες.
Τέλος, η συζήτηση για τη νέα εξωστρεφή τοπική επιχειρηματικότητα που συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης, ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας του «brand Εύβοια» και διασύνδεσης του με τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα ενώ αναφέρθηκε και η ιδέα της δημιουργίας ενός αμιγούς «ευβοϊκού πρωινού» που θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα ξενοδοχεία και καταλύματα του νομού. Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην σημαντική αναπτυξιακή συμβολή και στο ευρύ πλέγμα συνεργειών που θα αναπτύξει με την βιομηχανία και τις τοπικές επιχειρήσεις η λειτουργία του ερευνητικού κέντρου της «Τεχνόπολης του Ευρίπου».
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, τόνισε ότι είναι υπαρξιακή για τον τόπο μας η ανάγκη να φέρουμε στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος μας τις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου να μην ξαναβρεθεί ποτέ στο σημείο που βρέθηκε μερικά χρόνια πριν, με την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας μας. Τέλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η σημαντική αυτή πρωτοβουλία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια θεσμοθετώντας το αναπτυξιακό συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων ως ένα ανοιχτό βήμα γόνιμου διαλόγου για τις προοπτικές του τόπου μας.
Οι ομιλητές που συμμετείχαν στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων ήταν:
Μιχάλης Λάμπρου, Γενικός Διευθυντής Majestic International Cruises.
Δρ. Γιώργος Σκούρτης, Καθηγητής Τουριστικού Marketing, BCA.
Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου.
Γιώργος Ξηραδάκης, Πρόεδρος Propeller Club Πειραιά, Ναυτιλιακός Οικονομολόγος, Πλοίαρχος Ε.Ν.
Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer Δήμου Αθηναίων.
Δρ. Ιωάννης Σολδάτος, Διδάκτωρ Ε.Μ.Π., Επ. Καθ. ΑΙΤ, Ερευνητής University of Glasgow & συντονιστής Πανευρωπαϊκού Cluster «IERC» για Internet of Things.
Δημήτρης Βολουδάκης, Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Ερευνητής στην Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
Νικόλαος Μυλωνάς, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ.
Γιάννης Καρυπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Stayia Farm.
Βασίλης Ρουμπής, Διευθύνων Σύμβουλος Bfresh.
Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, τ. στέλεχος Enterprise Greece, Αντιπρόεδρος Κοινότητας Διαλόγου «Σύνθεσις».
Γραφείο Τύπου Δήμου Χαλκιδέων.