Θάνος Τζήμερος
Ο εργοδότης στην Ελλάδα θεωρείται χρηματοδότης των πάντων και μάλιστα με τις ευλογίες των ψήφων του.
Ο Άρης Κ., εργολάβος μηχανικός, ανέλαβε να ανακαινίσει ένα κτήριο τον Αύγουστο.
Γνωστές οι δυσκολίες των εργασιών του Αυγούστου: οι περισσότεροι τεχνίτες είναι σε διακοπές, κι αν βρεις κάποιους εύκαιρους για μερικές μέρες, θα λείπουν τις υπόλοιπες. Έτσι τα συνεργεία σχηματίζονται πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον και πρέπει να είσαι από πάνω για να μην γίνει καμμιά στραβή, ενώ κάθε πρωί έχεις την αγωνία μήπως κάποιος δεν εμφανιστεί και «κρεμάσει» όλη τη δουλειά. Ο Άρης Κ., όμως, ήταν νεαρός μηχανικός, ορεξάτος και άνεργος για μήνες. Την κυνήγησε τη δουλειά και την πήρε. Χαλάλι και οι διακοπές που θα έχανε.
Για την ανακαίνιση απασχόλησε συνολικά 50 διαφορετικά άτομα, εργατοτεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων από 1-3 μέρες τον καθένα. Με συνολικό κόστος μισθοδοσίας 3.000 ευρώ περίπου. Αυτά είχε υπολογίσει στην προσφορά, μέσα και οι ασφαλιστικές εισφορές, φρόντισε και του ήρθαν ακριβώς. Μέχρι που του τηλεφωνάει ο λογιστής του: «χρειαζόμαστε άλλα 1000 ευρώ!». «Γιατί;», απόρησε ο Άρης Κ. Και ο λογιστής τού εξήγησε.
Από το 2011, λοιπόν, μέσα στην κρίση, οι φιλάνθρωπες κυβερνήσεις με τα λεφτά των άλλων, σκέφθηκαν τις ήδη βαρειές εργοδοτικές εισφορές να τις κάνουν βαρύτερες, προσθέτοντας 20 ευρώ ανά εργαζόμενο, τα οποία πηγαίνουν σε ένα ειδικό ταμείο (Ειδικός Λογαριασμός Παιδικών Κατασκηνώσεων – Ε.Λ.Π.Κ.) που χρηματοδοτεί καλοκαιρινές διακοπές παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων ή άνεργων. Θα μπορούσε να πει κάποιος «ε, ένα 20άρικο είναι, δεν χάθηκε κι ο κόσμος – μέσα σε μια χρονιά, ας προστεθεί στη μισθοδοσία κι αυτό». Όντως, δεν κλείνει για 20 ευρώ ένας εργοδότης, ωστόσο επιβαρύνεται με έναν ακόμη φόρο, πέρα από το τέλος επιτηδεύματος, την εισφορά αλληλεγγύης και τη συνδρομή στο ΤΣΜΕΔΕ που πλήρωνε ο Άρης Κ., είχε δεν είχε πελατεία. Έλα όμως που το 20άρικο δεν υπολογίζεται στο σύνολο του έτους! Όταν ο Άρης Κ. έμαθε από τον λογιστή πώς υπολογίζεται τού έπεσε το ακουστικό από τα χέρια.
Το σοφό λοιπόν κράτος, δια χειρός ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσε το μέτρο και δια χειρός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που το διατήρησαν, όρισε τα εξής: το 20άρικο εισπράττεται τον μήνα Αύγουστο, και ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το πληρώνει για κάθε εργαζόμενο που απασχόλησε με εξαρτημένη εργασία τον Αύγουστο, έστω και για μία μέρα! Αν ένας μπογιατζής δουλέψει τον Αύγουστο από 1 μέρα σε 22 εργοδότες, ο καθένας από αυτούς θα πρέπει να πληρώσει από ένα 20άρικο, ο ΕΦΚΑ δηλαδή θα εισπράξει, για το ίδιο πρόσωπο, 440 ευρώ! Το δίκαιο, το οποίο το καταλαβαίνει και παιδί Δημοτικού, θα ήταν να επιμερίζεται το 20άρικο μέσα στον χρόνο. Κάθε ημερομίσθιο δηλαδή να επιβαρύνεται με 10 λεπτά του ευρώ περίπου αν θεωρήσουμε ότι οι μέρες εργασίας σε ένα έτος είναι χοντρικά 200. Όμως, όχι! Ούτε καν μέσα στον Αύγουστο δεν επιμερίζει ο νόμος, το 20άρικο. Τον πήρες τον ηλεκτρολόγο για μια μέρα; Πληρώνεις μεροκάματο + ασφάλιση + εισφορά ΟΑΕΔ + εισφορά Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) + εισφορά Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ) + 20 ευρώ! Αυτό ορίζει το Γενικό Έγγραφο του ΕΦΚΑ Δ. ΕΙΣΦ. Μ. / 484 / 1051957 / 2018. Έτσι τα 50 άτομα που απασχόλησε ο Άρης Κ. είχαν πρόσθετη επιβάρυνση, μόνο για τις κατασκηνώσεις, 1000 ευρώ, τα οποία φυσικά τον «έβαλαν μέσα» διότι έφαγαν όλη την αμοιβή του από την εργασία και έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του τη διαφορά.
Ρώτησε έναν παλιότερο συνάδελφο. Του απάντησε:
Καλά μ…ς είσαι που τους δήλωσες όλους; Δηλώνεις δύο άτομα και τους άλλους τους πληρώνεις με μαύρα, αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις με όλους αυτούς τους γαμωφόρους.
Κι άμα έρθει η επιθεώρηση;
Το ρισκάρεις. Πέφτει σύρμα κι οι αδήλωτοι εξαφανίζονται. Κρύβονται, πηδάν από το παράθυρο ή ξέρω γω φοράν τα κανονικά ρούχα και το παίζουν επισκέπτες – υποψήφιοι αγοραστές. Ή πλευρίζεις τον ελεγκτή, του χώνεις ένα κατοστάρικο και φεύγει. Έχει πέσει και το ύψος του λαδώματος πια!
Κι αν μου βάλει πρόστιμο; Είναι 10.550 ανά αδήλωτο εργαζόμενο!
Σιγά το πρόβλημα! Πας στο δικαστήριο και το βγάζει παράνομο.
Το πρόστιμο που έβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας; Πώς είναι δυνατόν να είναι παράνομο;
Να εδώ είναι η απόφαση!
Και του έδειξε στο κινητό, την απόφαση 153 / 2016 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας που ακύρωσε το συγκεκριμένο πρόστιμο ως παράνομο! Το σκεπτικό της απόφασης έλεγε ότι δεν υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη στον νόμο 3996 / 2011 για την έκδοση της απόφασης 27397 / 122 / 19.8.2013 του υπουργού Εργασίας. Δηλαδή, ο νόμος του 2011 καθόριζε το ύψος των προστίμων, αλλά δεν εξουσιοδότησε κανέναν κρατικό λειτουργό για να τα επιβάλλει! Άρα η απόφαση του 2013 ήταν αυθαίρετη. Ωραίο, ε;
Βέβαια, όπως κάθε κρατική πατέντα που σου παίρνει τα λεφτά δήθεν για καλό σκοπό, κι εδώ δεν καταλήγουν όλα τα λεφτά στις κατασκηνώσεις. Παρακρατείται το 3% για λειτουργικά έξοδα του… ειδικού λογαριασμού! Επιπλέον, το ΙΚΑ παρακρατεί ποσοστό 1% για… έξοδα βεβαιώσεως και εισπράξεως!
Και αναρωτιέσαι: κανένας αρμόδιος, βουλευτής, υπουργός, νομικός σύμβουλος του κράτους, κανένας από τους 2.500 παρατρεχάμενους μετακλητούς των υπουργείων δεν σκέφτηκε το παράλογο τού να πληρώνεις 20 ευρώ εισφορά για μία μέρα εργασίας; Κανένας δεν πρότεινε την αναλογική πληρωμή του 20άρικου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους; Πάνω απ’ όλα, κανένας δεν έθιξε το παράλογο του να πληρώνει ο Άρης Κ. από την άδεια τσέπη του τις διακοπές των παιδιών ενός φερόμενου ως άνεργου ο οποίος μπορεί να έχει βαρβάτο εισόδημα δουλεύοντας με μαύρα αλλά στα χαρτιά να φαίνεται ότι έκανε κάτω από 50 μεροκάματα τον χρόνο;
Οι κοινωνικές παροχές της Πολιτείας, που συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχουν (διαφωνώ με την έκταση και τα κριτήρια – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), δεν είναι δυνατόν να φορτώνονται σε συγκεκριμένες πλάτες και μάλιστα με τέτοιον άδικο και εξοντωτικό τρόπο. Θα πρέπει να τις αναλαμβάνει ο προϋπολογισμός. Διότι ο εργοδότης στην Ελλάδα θεωρείται ο χρηματοδότης των πάντων, η αγελάδα από την οποία παίρνουμε και γάλα και μπιφτέκια. Ο εργοδότης πρέπει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά μόλις τις δημιουργήσει τον ξεσκίζουμε στη φορολογία και τις εισφορές. Χρειάζεται έσοδα το κράτος, αλλά το μακρύ του χέρι χώνεται τόσο βαθειά στην τσέπη σου και τόσο ληστρικά, που ωθεί όλο το σύστημα να δουλεύει με μαύρα. Διότι ο μπογιατζής που δουλεύει με μαύρα, γλυτώνει τον εργολάβο από το 20άρικο για τις κατασκηνώσεις και ταυτόχρονα δικαιούται δωρεάν κατασκηνώσεις για τα παιδιά του διότι επισήμως εμφανίζεται ως άνεργος! Άσε που μπορεί να παίρνει και επίδομα ανεργίας, που δεν θέλει να χάσει.
Δεν γίνεται έτσι, σύντροφοι, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν γίνεται έτσι, ψηφοφόροι. Δεν ξέρω τι ψήφισε ο Άρης Κ., ξέρω όμως πολλούς ανθρώπους της παραγωγικής οικονομίας που ψηφίζουν τα κόμματα του κρατισμού, και περιμένουν από παιδιά του κομματικού σωλήνα που δεν δούλεψαν «στην πιάτσα» ούτε μια μέρα στη ζωή τους, να ρυθμίσουν με ηλίθιους, αναπτυξιοκτόνους νόμους μια αγορά που δεν ξέρουν, ούτε μπορούν να κατανοήσουν. Έτσι, θα καταλήξουμε όλοι κατασκηνωτές, σύντροφοι. Χειμώνα – καλοκαίρι. Και χωρίς τη βοήθεια του Ε.Λ.Π.Κ.