Νίκος Πάνου
Βάγιας Κατσός
Το Πάνθεον των Μεγάλων Αντρών και Γυναικών της Χαλκίδας σε 10 πορτρέτα. Φωτογραφίες: Βάγιας Κατσός.
Οι φωτογραφίες και οι συνεντεύξεις δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό Square, τεύχος 35, το Δεκέμβριο του 2009
Ναυτικός Όµιλος Χαλκίδας
Αθλητικός σύλλογος
Αν έπρεπε να επιλέξουµε ένα χαρακτηριστικό της πόλης που την κάνει µοναδική, τότε χωρίς δεύτερη σκέψη θα επιλέγαµε τα διάσηµα «τρελά νερά» της. Και καλύτερος «πρεσβευτής» τους είναι, αναµφίβολα ο Ναυτικός όµιλος Χαλκίδας.
Το 2009, ανάµεσα σε 30 σωµατεία, ο Ν.Ο.Χ αναδείχθηκε στην κατηγορία του σλάλοµ πρωταθλητής και κυπελλούχος Ελλάδος, µε διαφορά από τους αντιπάλους του, συνεχίζοντας τη σειρά επιτυχιών που έχει τα τελευταία πέντε χρόνια! Επίσης, 10 από τους 80 αθλητές του συµµετέχουν στην Εθνική Ελλάδος. Ο 19χρονος πανελληνιονίκης Γιάννης Μαντάς είναι ένας από αυτούς. Διακρίθηκε στο canoe, στην κατηγορία του σλάλοµ, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για την προολυµπιακή οµάδα. Ο Ν.Ο.Χ δεν επιδοτείται από το κράτος. Τα έξοδα του ανέρχονται στο ποσό των €30.000 ετησίως και δεν καλύπτονται από το µικρό µερίδιο που του παρέχει το Λιµενικό ταµείο. Τα παιδιά που κάνουν πρωταθλητισµό αναγκάζονται να αγοράσουν µόνοι τα σκάφη τους. Σήµερα, όλοι τους, ονειρεύονται ένα σύγχρονο κωπηλατοδρόµιο και καλύτερες εγκαταστάσεις. Κάτι που για να γίνει, σίγουρα έχουν ακόµα πολύ κουπί να τραβήξουν!
Ο Πανελληνιονίκης Αλέξανδρος Καπέλος. Φωτογραφία: Β. Κατσός.
Αλέξανδρος Καπέλος
Πανελληνιονίκης στα 400 µέτρα µετ’ εµποδίων
Η ικανότητα να ξεπερνάς τα εµπόδια είναι σπουδαίο προνόµιο. Για τον 18χρονο Αλέξανδρο Καπέλο, είναι κάτι παραπάνω από τρόπος ζωής! Τα τελευταία έξι χρόνια συστηµατικής δουλειάς, του χάρισαν επάξια φέτος την είσοδό του στην εθνική οµάδα στίβου.
Το 2009 είναι δίχως αµφιβολία η χρονιά του! Στο πανελλήνιο πρωτάθληµα παίδων τερµάτισε δεύτερος, αλλά ήταν πρώτος ανάµεσα στους Έλληνες διαγωνιζόµενους. Στη συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου τερµάτισε πρώτος στην κατηγορία 4×400 και το όνειρό του να τρέξει µε τα χρώµατα της εθνικής Ελλάδος είναι πλέον πραγµατικότητα. Η καθηµερινότητα του συνδυάζει σχολείο, φροντιστήριο, προετοιµασία για τις πανελλήνιες και προπονήσεις. Ένα δύσκολο πρόγραµµα αναµφίβολα, άλλα, όπως µας είπε, δεν µπορεί να φανταστεί τον εαυτό του κλεισµένο στο σπίτι, χωρίς να κατέβει στο στίβο. Κι όταν το λέει, τα µάτια του λάµπουν. Είναι ευγνώµων για τους γονείς του και την προπονήτρια του Βενετία Χατζηιωάννου. Μετά από κάθε επιτυχία του σκέφτεται: «Μπορώ και πιο γρήγορα, µπορώ και πιο ψηλά». Κι έχει δίκιο. Γιατί όταν βάζεις στόχο το φεγγάρι, το λιγότερο που µπορεί να σου συµβεί, είναι να βρεθείς κάπου ανάµεσα στ’ αστέρια…
Ο πρώην βουλευτής Ν. Ευβοίας Συμεών Κεδίκογλου. Φωτογραφία: Β. Κατσός.
Συµεών Κεδίκογλου
Βουλευτής Ευβοίας
Ως γιατρός, η ανάγκη της προσφοράς µέσα του είναι πηγαία και ειλικρινής. Ως γραµµατέας στον τοµέα των µορφωτικών υποθέσεων, οι προτεραιότητες του είναι η παιδεία, ο πολιτισµός και η τουριστική ανάπτυξη. Ως µέλος στην επιτροπή ευρωπαιϊκών υποθέσεων οραµατίζεται ένα καλύτερο µέλλον.
Η εκλογή του το 2009 µε 21.000 ψήφους τον έβαλε στο πάνθεον των αγαπηµένων βουλευτών του νοµού Ευβοίας. «Για µένα η φετινή επιτυχία, είναι ένας σταθµός στην καριέρα µου. Ταυτόχρονα όµως και µία καινούρια αφετηρία». Σήµερα, στα 36 του χρόνια είναι ανάµεσα στους πέντε νεότερους πολιτικούς της Βουλής, µε πλούσιο ωστόσο βιογραφικό, τόσο στον τοµέα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων όσο και στην επιµέλεια των δικαιωµάτων των ασθενών. Τα θέµατα των υποδοµών και της υγείας στην «παραµεληµένη», όπως υποστηρίζει, Εύβοια, είναι το πρώτο του µέληµα. Υποστηρίζει ακόµα πως είναι έτοιµος να κάνει θυσίες σε προσωπικό επίπεδο, «Γιατί, θέλω να βλέπω στα µάτια του κόσµου ότι ανταποκρίνοµαι σε ό,τι περιµένουν από εµένα». Λογικό. Όταν έχεις απέναντί σου ένα νέο κι ακόµα άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο, οι προσδοκίες είναι υψηλές. Μένει µόνο ο χρόνος να τις δικαιώσει…
Η Ευαγγελία Αγγελίδου. Φωτογραφία: Β. Κατσός.
Ευαγγελία Αγγελίδου
Σωµατείο Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer και συγγενών διαταραχών Χαλκίδας
Ο πολιτισµός ενός λαού φαίνεται από το πώς φροντίζει τα παιδιά και τους γέροντές του. Με αυτό το moto και επηρεασµένη από την 83 χρονη µητέρα που πάσχει από τη νόσο Alzheimer, η Ευαγγελία Αγγελίδου παρακολούθησε φέτος την Άνοιξη το Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης και αποφάσισε να ιδρύσει το Σωµατείο.
Το Σεπτέµβριο του 2009, στα πλαίσια της παγκόσµιας ηµέρας Alzheimer, διοργάνωσε στο δηµοτικό θέατρο Παπαδηµητρίου µια επιτυχηµένη εκδήλωση µε εξειδικευµένους εισηγητές απ’ όλη την Ελλάδα. Οι ανάγκες όµως µιας µη κερδοσκοπικής οργάνωσης είναι µεγάλες. Για το µέλλον η κα. Αγγελίδου ονειρεύεται τη δηµιουργία ενός Πρότυπου Κέντρου Ηµέρας, το οποίο θα ενηµερώνει και θα περιθάλπτει. Ακόµα χώρος δεν υπάρχει. Ελπίζει όµως να βρεθεί σύντοµα για να φιλοξενήσει τους εθελοντές γιατρούς. Αυτό που ήδη είναι γεγονός είναι πως το Σωµατείο έγινε µέλος στη Βουλή της κοινωνίας των πολιτών. Γιατί, «Πρέπει να καταλάβουµε ότι οι ηλικιωµένοι χρειάζονται την παρέα και την αγάπη µας. Η λύπη µας δε βοηθάει…»
Ο Γιάννης Σπανός. Φωτογραφία: Β. Κατσός.
Γιάννης Σπανός
Πρώην Δήµαρχος Χαλκιδέων
«Όταν είσαι Δήµαρχος, παντρεύεσαι την πόλη, ξεχνάς την ζωή σου. Γιατί αλλιώς, η προσφορά δεν είναι ολοκληρωτική». Ήταν συνολικά 14 χρόνια δήµαρχος.
Εκλέχτηκε πρώτη φορά το 1974. Το 1985 έκανε ένα µικρό διάλειµµα στα βουλευτικά έδρανα. Επανεκλέχθηκε δήµαρχος το 1994. Έφυγε οριστικά από το µέγαρο Κότσικα το 1998. Αλλά όχι από τις καρδιές µας. Σήµερα, δίκαια θεωρείται ο πιό πετυχηµένος δήµαρχος που έχει γνωρίσει η πόλη. Τα έργα που άφησε, πολλά: Το κλειστό γυµναστήριο Κανήθου, το θέατρο Παπαδηµητρίου που αρχικά ήταν παγοπίστα, το Εργαστήρι Τέχνης, το πάρκο του λαού… «Η δηµαρχία απαιτεί τόλµη. Κάτι που απουσιάζει στις µέρες µας. Αν ήµουν δήµαρχος θα είχα γκρεµίσει την παλιά αγορά. Δε θα περίµενα να µου πουν το συµφέρον της πόλης». Το 1980 είχε πει ότι θα φάει δηµόσια ένα κιλό άσφαλτο αν γίνει ο δρόµος Χαλκίδας – Αιδηψού µέσα σε τέσσερα χρόνια. Το στοίχηµα, δυστυχώς για εµάς, το κέρδισε, ακόµα περιµένουµε το έργο. Σήµερα, στα 71 του χρόνια, µε µάτια βουρκωµένα εξοµολογείται πως του λείπει η δηµαρχία, γιατί η φλόγα καίει ακόµα µέσα του. Εµείς πάλι, ευχόµαστε στο µέλλον να παρουσιαστούν και άλλοι Σπανοί, για να καλύψουν το κενό που άφησε…
Ο Γκίκας Σελέκος. Φωτογραφία: Β. Κατσός.
Γκίκας Σελέκος
Τραγουδιστής
Η αφετηρία του 22χρονου Χαλκιδέου Γκίκα Σελέκου ήταν το Μέγαρο Μουσικής. Εκεί διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Μουσικό Διαγωνισµό, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση σε ηλικία 18 ετών.
Σήµερα σπουδάζει ηλεκτρολογία στο ΤΕΙ Χαλκίδας κι έχοντας επτά χρόνια µουσικών σπουδών σε σολφέζ και µπουζούκι προετοιµάζει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, µε ποπ και ροκ τραγούδια. Την επιµέλεια του δίσκου έχει αναλάβει ο Νεκτάριος Μπήτρος ο οποίος έχει συνεργαστεί µε τον Σταµάτη Γονίδη, το Θέµη Αδαµαντίδη και το Νίκο Οικονοµόπουλο. Δεν είναι τυχαίο ότι την κυκλοφορία του δίσκου διεκδικούν τρεις µεγάλες εταιρείες µεταξύ των οποίων η Minos, η Virus και η Legend. Εξοµολογείται ότι οφείλει πολλά στον πατέρα του ο οποίος εκτελεί χρέη manager και εύχεται να κάνει τα όνειρα του πραγµατικότητα. Το ταξίδι του µόλις ξεκίνησε…
Το συγκρότημα «Clairvoyant». Φωτογραφία: Β. Κατσός.
«Clairvoyant»
Συγκρότηµα Power Metal
Ψαχνά Ευβοίας, 1989. Μια αφίσα των Scorpions είναι κολληµένη πρόχειρα σε ένα εφηβικό δωµάτιο. Δύο παιδιά, ο Βαγγέλης και ο αδελφός του Γιώργος, την κοιτούν και ονειροπολούν: «Φαντάζεσαι; Μια µέρα να παίζουµε µαζί τους;».
Είκοσι χρόνια αργότερα, το όνειρο τους πραγµατοποιήθηκε. Το καλοκαίρι οι «Clairvoyant» (διορατικοί) ήταν support band στη συναυλία των «Scorpions» στη Μυτιλήνη και έπαιξαν µπροστά σε 10.000 κόσµο. Επιστέγασµα της επιτυχίας τους, όταν ο manager των «Scorpions» τους συνεχάρη για το µοναδικό τους performance on stage. Το συγκρότηµα αποτελείται από τους Ψαχνιώτες Βαγγέλη και Γιώργο Κεραµιδά, που παίζουν κιθάρα και drums αντίστοιχα, τους συντοπίτες τους Γιάννη Σταθόπουλο στη δεύτερη φωνή και Χρήστο Καλαβρή στο µπάσο, τον Χαλκιδέο Κυριάκο Κατσιαδράµη στην ηλεκτρική κιθάρα και τον Αθηναίο τραγουδιστή Βασίλη «Colin» Κόντο. Το νέο τους δεύτερο album µε τίτλο «Time’s Crime» κυκλοφόρησε αυτές τις µέρες. Το video clip του οµώνυµου single, καθώς και το «Rocking Hard» παίζουν ήδη στο ελληνικό MTV. Σύντοµα, ξαναµπαίνουν στο studio για το τρίτο τους cd, που θα κυκλοφορήσει το 2010.
Η Ιωάννα Πηλιχού.
Ιωάννα Πηλιχού
Ηθοποιός
«Θέατρο, τηλεόραση ή κινηµατογράφος; Το καθένα προσφέρει διαφορετικές δυνατότητες για να εξελιχθεί ένας ηθοποιός. Το καλύτερο είναι ο συνδυασµός τους» Κάτι που έκανε φέτος η Ιωάννα Πηλιχού από το Αλιβέρι, η οποία αρχικά έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό υποδυόµενη την Εύα στο σήριαλ του Mega «Ευτυχισµένοι µαζί».
Αυτή την περίοδο, ολοκλήρωσε τα γυρίσµατα για τις σειρές του ΑΝΤ1 «Ελεύθερος κι Ωραίος» και «Πόλεµος των Άστρων». Στο Θέατρο «Ήβη» αυτή τη σεζόν συνεργάζεται µε τους Τάσο Χαλκιά, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και Σαράντο Γεωγλέρη, στην κωµωδία «Τροµεροί Γονείς», του Πέτρου Φιλιππίδη. «Το θέατρο έχει άλλες απαιτήσεις από έναν ηθοποιό. Σχεδόν πάντα κάτι καινούριο γεννιέται την ώρα της παράστασης». Παράλληλα, έκανε το πρώτο της βήµα στον κινηµατογράφο συµµετέχοντας στην πολυαναµενόµενη «Νήσο» του Χρήστου Δήµα, µαζί µε ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών. Το 2009, ήταν µια παραγωγική χρονιά για την 29χρονη Ιωάννα. «Αισθάνοµαι τυχερή που έκανα όλα αυτά σε τόσο λίγο χρόνο. Ελπίζω να συνεχίσουν όλα να πηγαίνουν ευνοϊκά. Γιατί, εκτός από σκληρή δουλειά, χρειάζεται και η τύχη.» Δε θα δυσκολευτεί. Την έχει µε το µέρος της…
Η Νεφέλη Μοσχοβάκη. Φωτογραφία: Β. Κατσός.
Νεφέλη Μοσχοβάκη
Φοιτήτρια Ιατρικής
«Κάθε Κυριακή απόγευµα, έκανα τον απολογισµό της εβδοµάδας και πάντα ένιωθα ότι δεν είχα διαβάσει αρκετά…» µας εξοµολογήθηκε η 18χρονη Νεφέλη Μοσχοβάκη.
Περιγράφει τις πανελλήνιες εξετάσεις σα µια ψυχοφθόρα διαδικασία, κατά την οποία όµως πρέπει να παραµένεις ψύχραιµος. Έτσι πέτυχε την υψηλότερη βαθµολογία στην Εύβοια, µπαίνοντας στην Ιατρική Αθήνας µε βαθµό πρόσβασης 19,68. Με µητέρα καθηγήτρια Θεολογίας και πατέρα ακτινολόγο, έµαθε από νωρίς ότι το παν είναι οι σωστές βάσεις, η µεθοδικότητα και η µελέτη. Κι ενώ τα τελευταία έξι χρόνια ήταν σηµαιοφόρος στο σχολείο της, ποτέ δε φανταζόταν µια τόσο µεγάλη διάκριση. Σήµερα, απολαµβάνει τους καρπούς των κόπων της και ονειρεύεται να ασχοληθεί µε την ψυχολογία ή την ακτινολογία. Το νεαρό της ηλικίας της και η φετινή της επιτυχία θα δικαιολογούσαν έναν ενθουσιασµό, όµως παρ’ όλα αυτά εκείνη παραµένει προσγειωµένη. Όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης: «Η παιδεία και η ηθική χαρακτηρίζουν τον σπουδαίο άνθρωπο…»
Ο Γιώργος Ραχούτης. Φωτογραφία: Β. Κατσός.
Γιώργος Ραχούτης
Γλύπτης
Καλοκαίρι 2009. Στο Ube της Ιαπωνίας συρρέουν καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσµο για την επετειακή 23η Biennale Γλυπτικής. Τετρακόσιοι γλύπτες απ’ όλο τον πλανήτη φιλοδοξούν να κερδίσουν µια από τις είκοσι θέσεις της έκθεσης.
Κοινό και επιτροπή, επιλέγουν τελικά 15 Ιάπωνες, δύο Γερµανούς, µια Αµερικανίδα, µια Γαλλίδα κι έναν Έλληνα: Τον Χαλκιδέο Γιώργο Ραχούτη και το έργο του «Radiation». που εµπνεύστηκε από το Ναγκασάκι και τη Χιροσίµα. Οι Ιάπωνες συγκινήθηκαν από το γεγονός ότι ένας Έλληνας ευαισθητoποιήθηκε και έδωσε σχήµα σε ένα κοµµάτι της ιστορίας τους. Στη συνέχεια, η αρχική µακέτα από πλέξιγκλας και µέταλλο πήρε τις διαστάσεις που οραµατίστηκε ο δηµιουργός της και έγινε ένα υπερθέαµα ύψους τεσσάρων µέτρων και βάρους 800 κιλών. Μετά από δέκα ηµέρες σκληρής δουλειάς, κάτω από αντίξοες συνθήκες και µε τη βοήθεια Ιαπώνων µηχανικών και εθελοντών, η «Ακτινοβολία» πήρε τη θέση που της αξίζει ανάµεσα στα καλύτερα γλυπτά του κόσµου…