Βάγιας Κατσός – Hair / makeup artist: Αναστασία Ρουσοδήμου
Η Μαρία Ίσσαρη μπήκε στη χρονομηχανή του Square για να κάνει ένα ταξίδι στην εποχή όπου η αθωότητα συναντούσε τον αισθησιασμό.
Η Μαρία Ίσσαρη κατάγεται και μένει μόνιμα στο Αλιβέρι Ευβοίας. Είναι 19 χρονών και πηγαίνει στο ΕΠΑΛ, με κατεύθυνση τη γεωπονία. Παράλληλα, δουλεύει barwoman σε beach bar της περιοχής της.
– Θα ήθελες να ζεις τις δεκαετίες 40-50 που μεσουρανούσαν τα pin-up;
– Ναι! Τότε τα πάντα ήταν πιο απλά και οι άντρες ήταν διαχυτικοί. Σήμερα «κολλάνε»! Δεν φλερτάρουν, φοβούνται! Αυτή η ισότητα έχει ευνουχίσει τους άντρες!
– Εσένα σε φλερτάρουν;
– Δεν έχω παράπονο! Μου αρέσει εξάλλου, αρκεί να μην είναι πιεστικός ή χυδαίος!
– Έχεις τέτοια εμπειρία;
– Ναι, με έναν πενηντάρη εφοριακό! Ήρθε και μου είπε στεγνά «σου δίνω όσα θες για μια βραδιά»! Τον έβρισα, νευρίασε και έσπαγε τασάκια εν ώρα εργασίας μου!
– Έχεις σχέση;
– Ναι, εδώ και έναν μήνα. Είναι 27 χρονών. Γενικά, μου αρέσουν οι μεγαλύτεροι γιατί ξέρουν τι θέλουν!
«Αν ερωτευόμουν, θα έκανα σχέση με έναν παντρεμένο»
– Εσύ, ξέρεις τι θέλεις;
– Ναι. Σεβασμό, ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Α! Και να έχει χιούμορ!
– Κάτι που δεν θέλεις;
– Δεν αποκλείω τίποτα!
– Ακόμη και το να κάνεις σχέση με έναν παντρεμένο;
– Αν ερωτευόμουν, ναι.
– Πλούσιος και άσχημος ή φτωχός και όμορφος;
– Το δεύτερο! Γενικά, προτιμώ τους ψυχικά όμορφους ανθρώπους.
– Ερωτικά, πώς θέλεις έναν άντρα;
– Γενικά μου αρέσουν οι ασυνήθιστες καταστάσεις, όπως το να κάνω έρωτα σε δημόσιους χώρους. Με τον πρώην μου δεν ζούσα όπως ήθελα και βαρέθηκα! Για πρώτη φορά έκανα έρωτα σε αμάξι στα 15 μου. Μάλλον μου έμεινε από τότε το συνήθειο στα extreme!
«Από έναν άντρα ζητάω σεβασμό, ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Α! Και να έχει χιούμορ!»
Ποιά είναι η ιστορία των «pin-up girls»;
Στις φωτογραφίες του cover girl του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας, τα μόνα που είναι αληθινά είναι το πρόσωπο, το μαλλί και το κορμί της Μαρίας Ίσσαρη!
Tην ενθέσαμε με τη βοήθεια της σημερινής τεχνολογίας και με πολλή υπομονή σε κάποιες κλασικές εικόνες με «pin-up girls» των δεκαετιών 40-50, αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής στην εξαιρετική αυτή pop τέχνη.
Ποιά ήταν όμως τα «pin-up»; Ο όρος πρωτοεμφανίζεται το 1941. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος εικονογράφησης χρησιμοποιούνταν από το 1890! Ουσιαστικά, ήταν εικόνες ζωγραφικής (illustration) λαϊκής κατανάλωσης, με μεγάλη απήχηση στο ανδρικό κοινό, που προορίζονταν να καρφιτσωθούν (pinned-up) σε έναν τοίχο. Δεν υπήρχε φαντάρος κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου που να μην έχει μία τέτοια!
«Γενικά, μου αρέσουν οι μεγαλύτεροι γιατί ξέρουν τι θέλουν!»
Pin-up εικόνες μπορούσε κάποιος να βρεί σε περιοδικά ή εφημερίδες. Επίσης, σε καρτ – ποστάλ ή σε ημερολόγια τα οποία προορίζονταν να «καρφιτσωθούν» ούτως ή άλλως! Στα 50’s βγήκαν και οι πρώτες αφίσες τους σε μαζική παραγωγή με μεγάλη εμπορική επιτυχία!
Τα εικονιζόμενα κορίτσια ήταν πρότυπα γοητείας και αισθησιασμού. Τα sex symbols της εποχής τους! Άλλες φορές ήταν άσημα «μανεκέν» και άλλες, διάσημες ηθοποιοί. Ένα από τα πιο δημοφιλή ήταν η Betty Grable.
Κάποτε, τα αγόρια έκρυβαν αυτές τις εικόνες στα εφηβικά τους δωμάτια. Σήμερα, τα «pin-up girls» αποπνέουν μια ρομαντική αθωότητα…
«Γενικά μου αρέσουν οι ασυνήθιστες καταστάσεις, όπως το να κάνω έρωτα σε δημόσιους χώρους»