Πάνω από 180 άτομα συμμετείχαν στην πρώτη οργανωμένη ξενάγηση που διοργάνωσε το «Square History» στη Σχολή Πεζικού Χαλκίδας.
Φωτογραφίες: Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Σχολής Πεζικού Χαλκίδας.
Πάνω από 180 άτομα απόλαυσαν την προηγούμενη Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στις 11 το πρωί, μια μοναδική και πρωτότυπη ξενάγηση σε ένα χώρο της Χαλκίδας με μεγάλη ιστορική αξία, που παραμένει όμως άγνωστος στους πολίτες και τους επισκέπτες της: Στις μεσαιωνικές οχυρώσεις που βρίσκονται εντός της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας (συντομογραφικά Σ.Π.Χ.).
Ήταν μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Βάγια Κατσού, διαχειριστή του Square.gr και της ομάδας «Φίλοι Ιστορίας Χαλκίδας» στο Facebook, που υλοποιήθηκε με την αμέριστη συμπαράσταση του διοικητή της Σ.Π.Χ., Υποστράτηγου Ιωάννη Σουρβά, ώστε οι Χαλκιδαίοι να γνωρίσουν τη γωνιά της Σχολής όπου βρίσκονται τα μοναδικά σήμερα σωζόμενα υπολείμματα του τείχους και της τάφρου της πόλης. Επίσης, με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης, ο κόσμος περιηγήθηκε και γνώρισε το Πολεμικό Μουσείο και την Αίθουσα Τιμών του στρατοπέδου.
Ακολουθεί αναλυτικό φωτορεπορτάζ.
Η ξενάγηση ξεκίνησε στις 11.15. Ο Βάγιας Κατσός (πρώτος από δεξιά), σε ρόλο ξεναγού, ανέφερε τη στιγμή που ο κόσμος περνούσε μπροστά από τα κτήρια της Σχολής Πεζικού πως αυτά χτίστηκαν στα 1909 – 1912.
Τη ξενάγηση εκτός από ενήλικες παρακολούθησαν και παιδιά από τρία σχολεία της Χαλκίδας:
1) 35 παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Νέας Λαμψάκου, με συνοδούς το δάσκαλο Χαράλαμπο Ζερβουδάκη και το γυμναστή Παναγιώτη Δέδε.
2) 46 παιδιά από το 20ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, με συνοδούς τους δασκάλους Αγγελική Κορώνη, Παναγούλη Σκαφίδα, Ευαγγελία Τσότρα και Τάσο Τσακάλη και τη γυμνάστρια Σοφία Χονδρογιάννη.
3) 18 παιδιά από το 2ο Λύκειο Χαλκίδας, με συνοδό τη καθηγήτρια Γεωργία Κοντοπούλου.
Ο κόσμος εισέρχεται στο χώρο της μεσαιωνικής τάφρου, ώστε να ξεκινήσει η ξενάγηση στον εκεί ιστορικό χώρο.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας (συντομογραφικά Εφ.Α.Ε.), μέσω της νέας προϊσταμένης της υπηρεσίας Δρ. Αγγελικής Σίμωσι, ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στο αίτημα παραχώρησης αρχαιολόγου ξεναγού για το χώρο των μεσαιωνικών οχυρώσεων.
Το ρόλο αυτό επιτέλεσε άψογα ο Δρ. Δημήτρης Χριστοδούλου, Προϊστάμενος στο τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφ.Α.Ε.
Μόλις ο κόσμος κάθισε στις εξέδρες που βρίσκονται εντός της τάφρου, ο Δρ. Δημήτρης Χριστοδούλου ξεκίνησε το ταξίδι του στην ιστορία των οχυρώσεων της Χαλκίδας. Από πλευράς Σ.Π.Χ. μοιράστηκαν νερά σε όλους καθώς και κρουασάν στα παιδιά.
Ο Δρ. Δημήτρης Χριστοδούλου κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σε μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι άκουγαν σιωπηλά όλα όσα έλεγε.
Το ιστορικό ταξίδι του Δρ. Δημήτρη Χριστοδούλου περιελάμβανε πληροφορίες για τη Χαλκίδα των κλασικών χρόνων, τη μεταφορά της πόλης δυτικότερα τον 7ο αιώνα, εκεί όπου χτίστηκε η καστροπολιτεία του Νεγροπόντε, τη Λατινική κυριαρχία, τα Οθωμανικά χρόνια, έως και την απελευθέρωση της πόλης το 1833.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι πληροφορίες που ακούστηκαν για το χώρο των οχυρώσεων εντός της Σ.Π.Χ.
Αμέσως μετά τη ξενάγηση του Δρ. Δημήτρη Χριστοδούλου ανέλαβε το τιμόνι της ξενάγησης ο διοργανωτής της βόλτας στη Σ.Π.Χ., Βάγιας Κατσός.
Ο διαχειριστής του Square.gr και της ομάδας «Φίλοι Ιστορίας Χαλκίδας» βάγιας Κατσός αναφέρθηκε στις ιστορικές ιδιαιτερότητες του χώρου και τη σημασία που έχει σήμερα η ανάδειξη καθώς και το άνοιγμα του στους πολίτες, μέσω διεκδίκησης του χώρου από το δήμο Χαλκιδέων.
Μόλις τελείωσε η ξενάγηση στις μεσαιωνικές οχυρώσεις της Σ.Π.Χ., μικροί και μεγάλοι κατευθύνθηκαν στο Στρατιωτικό Μουσείο της Σ.Π.Χ. Εκεί είδαν πολεμικές σημαίες διαφόρων Μονάδων Πεζικού, φωτογραφικό υλικό από πολέμους της Ελλάδας, στολές αξιωματικών και άλλα.
Στις δύο αίθουσες του Μουσείου εκτίθεται βαρύς και ελαφρύς οπλισμός Πεζικού διαφόρων κρατών που χρησιμοποιήθηκαν από τους Έλληνες στους διαφόρους αγώνες του έθνους ή είναι λάφυρα του ελληνικού στρατού, κατασκευής από το ήμισυ του 18ου αιώνα έως και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τελευταία στάση στην περιήγηση της Σχολής ήταν η Αίθουσα Τιμών της.
Στην Αίθουσα Τιμών ο ταγματάρχης κ. Ράνιος επιτέλεσε το ρόλο του ξεναγού
Στην Αίθουσα Τιμών βρίσκονται οι αυθεντικές σημαίες που υψώθηκαν στους πολέμους της Ελλάδας.
Αναφορικά με τις μεσαιωνικές οχυρώσεις στη Σχολή Πεζικού διαβάστε τα σχετικά άρθρα:
1) «Η σκοτεινή πλευρά του μουσείου»
2) «Ένα «μερεμέτι» ζητάει ανάδειξη (μέρος 1ο)»