Πάνος Παπαδάκης
Ποιος δε θα ήθελε ν’ ανακαλύψει τον άγνωστο κόσμο που μας περιβάλλει; Μ’ αυτόν τον τρόπο, η τηλεπάθεια -όπως και τόσες άλλες ανεξερεύνητες ιδιότητες του ανθρώπινου εγκέφαλου- δε θα είναι πλέον μια «ομιχλώδης» ιδέα! Θα μετεξελιχθεί σε σκληρή πραγματικότητα. Μέχρι τότε, μάλλον θα πρέπει να… αναμείνουμε στο «τηλεπαθητικό» ακουστικό μας!
Τηλεπάθεια: ένα από τα μεγαλύτερα εγκεφαλικά μυστήρια μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων της διπλανής μας πόρτας.
Μια καθημερινή πραγματικότητα
Τα τηλεπαθητικά φαινόμενα δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο όσων έχουν «ιδιαίτερες» ψυχικές δυνάμεις!
Καθημερινοί άνθρωποι της «διπλανής πόρτας», τα βιώνουν διαρκώς, ακόμη κι αν δεν δίνουν την ανάλογη προσοχή ή αξία στο συγκεκριμένο φαινόμενο! Για να επιβεβαιώσουμε ευθύς εξαρχής την ύπαρξη της τηλεπάθειας, αναρωτηθείτε για λίγο: πόσες φορές έχετε σκεφτεί ένα δικό σας άνθρωπο και μετά από τρία δευτερόλεπτα σας τηλεφώνησε, ή τον συναντήσατε «εντελώς… τυχαία» στο δρόμο; Όμως τα παραδείγματα δε σταματούν εδώ!
Ψυχικές… «κλοπές»
Μπορεί μια απλή εμπειρία ψυχικού συντονισμού, να σε οδηγήσει στην αίθουσα του… δικαστηρίου;
Για παράδειγμα, σκεφτείτε δυο συναδέλφους που δουλεύουν στο ίδιο γραφείο. Ένας από τους δυο, θα πάρει προαγωγή στη δουλειά. Όμως υπό μια προϋπόθεση: να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο concept στον προϊστάμενό τους. Η στιγμή έρχεται για να παρουσιάσουν τις ιδέες τους. Όταν ανακαλύπτουν ξαφνικά πως και οι δυο, είχαν την ίδια ακριβώς ιδέα! Σε μια παρόμοια υπόθεση… εργασίας, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε πως κάποιος από τους δυο έκλεψε τις ιδέες του άλλου. Όχι απαραίτητα, καθώς δεν είναι διόλου απίθανο να «συντονίστηκε» ψυχικά ο ένας με τον άλλο!
Με λίγα λόγια, βίωσαν ταυτόχρονα μια τηλεπαθητική εμπειρία. Όμως έχει ενδιαφέρον να ερευνήσουμε πώς εκφράζεται ο ψυχικός συντονισμός. Μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινή μας ζωή; Και το σπουδαιότερο: υπάρχει περίπτωση ν’ αποβεί επικίνδυνος;
«Σ’ είχα στο νου μου!»
Η τηλεπάθεια είναι κυρίως, οικογενειακή… «υπόθεση»! Ένας σημαντικός αριθμός ψυχιάτρων, ψυχαναλυτών και θεραπευτών – δηλαδή η πιο σκεπτικιστική ομάδα ειδικών – παραδέχεται ευθέως, πως υπάρχει ένας ανεξήγητος ψυχικός δεσμός μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού.
Μήπως θα μπορούσαμε να ονομάσουμε το συγκεκριμένο «δεσμό», τηλεπάθεια; Θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε την άποψη της ψυχολογίας, για έναν επιπλέον λόγο: πρόκειται για μια επιστήμη που είναι «εκ φύσεως» σκεπτικιστική. Άρα, όταν κάποιοι εκπρόσωποί της παραδέχονται ανοιχτά την ύπαρξη της τηλεπάθειας, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την όποια δυσπιστία μας!
Έτσι λοιπον, ο δρ. Ντομινίκ Ποϊβέ, ένας από τους πιο καταξιωμένους ψυχιάτρους στο Παρίσι, έχει σαφή άποψη για το ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πράγματι τηλεπαθητική «επικοινωνία», ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Μάλιστα, το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο… έντονο, ανάμεσα στη μητέρα και στο γιο. Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για ψυχικό… «Οιδιπόδειο σύμπλεγμα»!
Πώς εκδηλώνεται η τηλεπάθεια «εξ’ αίματος»;
Η Μαρία Π., μια 55χρονη αισθητικός με καταγωγή από τη Χαλκίδα, είχε πριν από είκοσι σχεδόν χρόνια μια μοναδική εμπειρία:
«Βρισκόμουν στη Φρανκφούρτη για δειγματισμό προϊόντων, όταν ξαφνικά ένιωσα να χάνω την επαφή με την πραγματικότητα. Δεν ένιωσα μόνο, αλλά κυριολεκτικά “είδα” το γιο μου, να γλιστράει από μια πισίνα όπου έπαιζε και να τραυματίζεται σοβαρά στο πρόσωπο και στην πλάτη. Μόλις τελείωσε αυτό το αλλόκοτο όραμα που είχα, τηλεφώνησα στον άντρα μου! Εκείνος όμως με καθησύχασε λέγοντας: τι τρέλες είναι αυτές που λες;».
Η ιστορία θα τελείωνε εδώ, αν -με την επιστροφή της στην Ελλάδα- δεν μάθαινε ότι το παιδί της είχε τραυματιστεί! Όμως επιπλέον, το ατύχημα έγινε εκείνη ακριβώς τη στιγμή που η μητέρα «οραματίστηκε» το γεγονός! Η ίδια, μας είπε: «Μου το απέκρυψαν μέχρι να επιστρέψω, για να μη με πιάσει πανικός εκείνη τη στιγμή ». Ένα πράγμα είναι σίγουρο: εκείνο το βράδυ, η Μαρία Π. συντονίστηκε με το παιδί της, βλέποντας το ατύχημά του… live!
Είναι σχεδόν σίγουρο πως, ενώ ο ομφάλιος λώρος κόβεται όταν γεννιόμαστε, υπάρχει ένας άλλος, αόρατος «λώρος» που μας ενώνει με τη μητέρα μας. Δεν είναι λίγες οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες, πολλές μητέρες δήλωσαν ότι έχουν αισθανθεί πως ένιωσαν τα ίδια τους τα παιδιά! Το ίδιο ακριβώς ισχύει όσον αφορά τον ψυχικό δεσμό που ενώνει τους δίδυμους αδερφούς. Όμως, μήπως τελικά, κατά κά ποιον τρόπο είμαστε όλοι ενωμένοι μεταξύ μας, μ’ έναν ιδιότυπο παγκόσμιο, εξωκοσμικό, «δεσμό»;
Ψυχικός «ομφάλιος λώρος»
Πρώτος ο Carl Jung, μίλησε για έναν παράξενο δεσμό που μας «συνδέει» με όλους τους ανθρώπους! Ο όρος του «συλλογικού υποσυνείδητου» χρησιμοποιείται από την αναλυτική ψυχολογία.
Ο Καρλ Γιούνγκ πίστευε ότι υπάρχει μια «αποθήκη» εμπειριών, στην οποία όλοι μπορούμε να έχουμε «πρόσβαση»! Μέσα σ’ αυτήν την αόρατη «αποθήκη», υπάρχουν άπειρα αρχέτυπα, όνειρα, κοινή συλλογική μνήμη, ακόμη και συλλογικά όνειρα! Για παράδειγμα, φανταστείτε την ανθρωπότητα σαν ένα σπίτι, στο υπόγειο του οποίου βρίσκονται –αντί για παλιά αντικείμενα ή βιβλία- όλα τα συναισθήματα που προαναφέραμε! Όταν μπαίνουμε σ’ αυτόν το «χώρο», παίρνουμε (κατά μια έννοια) αυτό που έχουμε ανάγκη.
Η μυστική «δίοδος» που οδηγεί στο συλλογικό υποσυνείδητο, ίσως να είναι τα όνειρά μας. Δηλαδή ο απόλυτος και χωρίς περιορισμούς χώρος της φαντασίας! Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που οι ψυχαναλυτές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα όνειρα που βλέπουν οι ασθενείς τους. Έτσι, δε θα μας έκανε εντύπωση, αν ακόμη και οι διάφορες μόδες και τάσεις κάθε εποχής, θεωρηθούν κάποτε ότι δεν είναι, παρά… εκφράσεις του συλλογικού υποσυνείδητου! Μήπως τελικά αντλούμε τις ιδέες και τις εμπνεύσεις μας, μέσα απ’ αυτήν την αόρατη αποθήκη;
Είναι σχεδόν σίγουρο πως, ενώ ο ομφάλιος λώρος κόβεται όταν γεννιόμαστε, υπάρχει ένας άλλος, αόρατος «λώρος» που μας ενώνει με τη μητέρα μας. Δεν είναι λίγες οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες, πολλές μητέρες δήλωσαν ότι έχουν αισθανθεί πως ένιωσαν τα ίδια τους τα παιδιά!
Μυστηριώδης «ενδοσυνεννόηση»
Όλοι μας έχουμε ορισμένα κοινά συναισθήματα και κάποιες παρόμοιες απόψεις, όνειρα ή και ιδέες, που πηγάζουν από μία και μοναδική πηγή: το συλλογικό ανθρώπινο υποσυνείδητο.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, ίσως μπορεί να εξηγηθεί γιατί -για παράδειγμα- δυο σεναριογράφοι, μπορούν να γράψουν ένα σχεδόν ιδιο σενάριο, αν και δεν είχαν «συνεννοηθεί» μεταξύ τους! Δεν έγινε κάποια… κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας! Απλώς, συντονίστηκαν με το συλλογικό υποσυνείδητο, παίρνοντας -ταυτόχρονα άθελά τους- την ίδια ιδέα που βρισκόταν μέσα στην «αποθήκη ιδεών»! Σας έχει συμβεί να πείτε «Το ίδιο σκέφτηκα να κάνω! Πώς γνώριζε ο άλλος τα σχέδιά μου;» Τώρα, ξέρετε πως! Όλοι μας παίρνουμε ιδέες από μία συγκεκριμένη… ψυχική «βάση δεδομένων»! Όμως τίθεται αυτόματα ένα εύλογο ερώτημα: πώς αντλούμε πληροφορίες από μια πηγή που δεν υπάρχει σε υλική μορφή;
«Σ’ έχω φακελωμένο»
Αν δε σας «εμπνέει» η ψυχολογική εξήγηση του φαινομένου, δεν έχετε παρά ν’ ανακαλύψετε τα «Ακασικά αρχεία»!
Στα σανσκριτικά, Akasha σημαίνει διάστημα, ουρανός ή αιθέρας. Η ίδια η λέξη «δηλώνει» τον τόπο όπου βρίσκονται «θαμμένα», δηλαδή σ’ ένα μη υλικό πεδίο! Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα «ακασικά αρχεία» περιλαμβάνουν ολόκληρη τη «μυστική» γνώση. Όποιος πετύχει τον ψυχικό συντονισμό μαζί τους, τότε θα έχει βρει το «κλειδί» της έμπνευσης, αλλά και της προσωπικής επιτυχίας.
Η Χριστίνα Λ. είναι μεταφράστρια, μένει μόνιμα στη Χαλκίδα και μας έδωσε κάποιες περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον ψυχικό συντονισμό. Η Χριστίνα είναι μια γυναίκα επιτυχημένη, σε βαθμό… «κακουργήματος»! Μας άφησε την εντύπωση, ότι δε γίνεται να σκεφτεί κάτι και να μην το πραγματοποιήσει. Από πού όμως αντλεί την ψυχική της ιδιαιτερότητα; Η ίδια μας είπε: «Για μένα, οι επιτυχίες στη ζωή δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει, είναι να μπορώ να επικοινωνώ με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται αυτά, χωρίς καν να τους τηλεφωνήσω. Αυτή είναι για μένα η πραγματική ευτυχία και επιτυχία στη ζωή»! Επειδή η Χριστίνα Λ. δεν τα έχει «χαμένα», δεν μπορούσαμε παρά να ακούσουμε προσεκτικά, τα όσα μας εξιστόρησε…
«Δεν έχω σήμα…»
Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τους άλλους, χωρίς να σηκώσει το ακουστικό του τηλεφώνου; Ερευνώντας το φαινόμενο του «συντονισμού» και τους «πρωταγωνιστές» του, οι απορίες μας άρχισαν να λύνονται μία μία!
Κυρίως δε, όταν η Χριστίνα Λ., ξεκίνησε να μας απαριθμεί τους τρόπους για να τον πετύχουμε: «Ο ψυχικός συντονισμός μοιάζει με την επιλογή μιας ραδιοσυχνότητας. Για παράδειγμα, θέλουμε ν’ ακούσουμε τον αγαπημένο μας σταθμό. Τι κάνουμε; Ψάχνουμε να βρούμε τη συχνότητα από την οποία εκπέμπει. Με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να αναζητήσουμε την ψυχική συχνότητα με την οποία θέλουμε να συντονιστούμε. Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα είναι πρώτον, να είμαστε χαλαροί και δεκτικοί. Δεύτερον, να πιστέψουμε σ’ αυτό που θέλουμε να πετύχουμε».
Της ζητήσαμε ένα «χειροπιαστό» παράδειγμα και μας απάντησε: «Δεν υπάρχουν με την έννοια που τα ζητάτε, αν ήταν έτσι κάτι τέτοιο θα είχε λύσει τα χέρια της επιστήμης. Αλλά, στο παρελθόν έχουν ακουστεί ιστορίες όπως αυτή όπου μία μητέρα σήκωσε με τα χέρια της ολόκληρο φορτηγό, για να σώσει το παιδί της που είχε εγκλωβιστεί κάτω απ’ αυτό. Από πού άντλησε τη φυσική δύναμη για να το κάνει; Μήπως χάρη στις ατελείωτες ώρες που περνούσε στο… γυμναστήριο; Όχι, φυσικά! Απλώς, πίστεψε ότι μπορεί να το πετύχει. Το ίδιο λοιπόν ίσως ισχύει για το ψυχικό συντονισμό: πίστεψε και θα έχεις… καθαρό σήμα!»
Καταστροφικές σκέψεις
Όμως ο ψυχικός συντονισμός μπορεί να επιφέρει ακόμη και ανεπιθύμητα ή αρνητικά αποτελέσματα! Αν και η τηλεπάθεια είναι εκ φύσεως ακίνδυνη, βρήκαμε μια μαρτυρία που επιβεβαιώνει το ρητό: «Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις»!
Ο 35χρονος Γιώργος Μ. γεννήθηκε στη Χαλκίδα και τα τελευταία 15 χρόνια ζει στον Καναδά. Ξεκίνησε την καριέρα του ως νομικός σύμβουλος στο Τορόντο. Κάποια στιγμή στη ζωή του, «μετέτρεψε» το πάθος του για την όπερα σε… επάγγελμα!
Η εμπειρία που μας διηγήθηκε, μας έβαλε σε σκέψεις: πώς είναι δυνατόν, η ψυχική επικοινωνία με κάποιον άνθρωπο, να φέρει αρνητικά αποτελέσματα σ’ εκείνον που την βιώνει; Η ιστορία του Γιώργου, ξεκίνησε κάπως έτσι: «Ήταν Σάββατο μεσημέρι, μόλις είχα τελειώσει από τις πρόβες και καθάριζα την κουζίνα. Μπορεί να σου φανεί αστείο, αλλά όλα ξεκίνησαν από ένα σπασμένο… Pyrex»! Όταν ο Γιώργος άρχισε να περιγράφει την… αρνητικά «συντονισμένη» εμπειρία του, αναρωτηθήκαμε πού θα βρίσκαμε χώρο στο περιοδικό, για ν’ αναφέρουμε όλες τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες των λεγόμενών του.
Το όριο ανάμεσα στην τηλεπάθεια και στην παράνοια, είναι μια πολύ λεπτή γραμμή. Εύκολα μπορεί να μεταπηδήσει κανείς από το αληθινό, στο φανταστικό. Με λίγα λόγια, υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο «βλέπω» και στο «φαντάζομαι πως βλέπω κάτι». Και στη μεν πρώτη περίπτωση, ο άνθρωπος απολαμβάνει τις ψυχικές δυνάμεις του. Ενώ στη δεύτερη, απολαμβάνει τη φροντίδα των… ειδικών!
Ανοιχτή εγχείρηση εγκεφάλου
Όταν στην καταγραφή παράξενων γεγονότων, υπάρχουν μάρτυρες που επιβεβαιώνουν την ιστορία, τότε ο δημοσιογραφικός μας σκεπτικισμός παραμερίζεται…
Ο Γιώργος Μ., μας είπε σχετικά με την εμπειρία που είχε: «Τη στιγμή που τακτοποιούσα κάτι πράγματα στην κουζίνα, παρατηρώ ένα άθικτο Pyrex να κόβεται στα δυο, έτσι, στα καλά καθούμενα. Δεν είχε υπερθερμανθεί, ούτε είχε υποστεί κάποια αλλοίωση. Ακριβώς εκείνη την στιγμή, αρχίζω να «βλέπω» στην κυριολεξία, την εξής εικόνα: η καλύτερή μου φίλη που επίσης ζούσε στο Τορόντο, βρισκόταν πάνω σ’ ένα χειρουργικό τραπέζι. Μετά απ’ αυτή τη σκηνή, είδα τους γονείς της να κλαίνε αγκαλιασμένοι!».
Επειδή οι εικόνες που «είδε» τον αναστάτωσαν, τηλεφώνησε αμέσως στους γονείς της κοπέλας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν -κλαίγοντας- το γεγονός! Πράγματι, εκείνη τη στιγμή, η κόρη τους υφίστατο ανοιχτή εγχείρηση εγκεφάλου! «Το σοκ ήταν απερίγραπτο. Η φίλη μου χρειάστηκε άμεση, ξαφνική επέμβαση. Στις 1.30μμ «είδα» τη σκηνή. Ακριβώς την ίδια ώρα δηλαδή όπου οι γιατροί της έκαναν την επέμβαση»…
Πληρώνοντας το «αντίτιμο»
Κάποιες φορές, ίσως είναι προτιμότερη η άγνοια, από τη γνώση… Τι του έμεινε από αυτή την εμπειρία; «Μόνο καλό δε μου έκανε!», είπε ο Γιώργος.
Όταν τον ρωτήσαμε τι ακριβώς ένιωθε, μας εξήγησε με γλαφυρότητα: «Αισθάνθηκα ότι ναι μεν έβλεπα τη σκηνή να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μου, αλλά ότι παράλληλα ήμουν ανήμπορος να κάνω κάτι απ’ την πλευρά μου για να τη σώσω. Τι κατάλαβα που είδα το τέλος της; Την έφερε πίσω στη ζωή η τηλεπάθεια που είχα μαζί της; Όχι. Το μόνο που μου προκάλεσε, ήταν να παίρνω αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά μέχρι σήμερα».
Στην περίπτωση του Γιώργου Μ., συνέβησαν ταυτόχρονα δυο γεγονότα: το ένα υλοποιήθηκε μπροστά στα μάτια του (το συμβολικό ράγισμα ενός γυάλινου αντικειμένου). Το δεύτερο ήταν η τηλεπαθητική επαφή που είχε με ένα αγαπημένο του πρόσωπο. Σύμφωνα μ’ ένα γνωμικό, «ποτέ δε σηκώνουμε περισσότερο βάρος από αυτό που μπορούν ν’ αντέξουν οι ώμοι μας». Παρόλα αυτά, είχε μια εμπειρία την οποία, ούτε ήθελε να γνωρίσει, αλλά ούτε ήταν ψυχολογικά έτοιμος να την αποδεχτεί.
Αυτήν την εποχή, συνεχίζει να επισκέπτεται το θεραπευτή του, έτσι ώστε να αποδεχτεί δύο γεγονότα: τόσο το θάνατο της φίλης του, όσο και το γεγονός ότι τα πάντα «διαδραματίστηκαν» μπροστά στα… μάτια του! Για τον Γιώργο Μ., το φαινόμενο του συντονισμού ήταν απλώς… ανεπιθύμητο!
«Ασπίδα» προστασίας
Η τηλεπάθεια είναι χρήσιμη. Όμως η κατάχρησή της, είναι πιθανό να αποβεί καταστροφική! Οτιδήποτε χρησιμοποιείται σε… υπερβολικές «ποσότητες», δεν μπορεί παρά να βλάψει τον ανθρώπινο νου.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια πολύπλοκη μηχανή. Και όπως κάθε μηχανή, έτσι και αυτός, πρέπει να «αποσυνδέεται». Μ’ άλλα λόγια, θα ήταν αδύνατο -αν όχι επικίνδυνο- ένας άνθρωπος να είναι διαρκώς «συντονισμένος» με τους άλλους! Η υπερβολική λήψη «ψυχικών» δεδομένων (όπως η τηλεπάθεια και η διαίσθηση) θα μπορούσε να στείλει τον ψυχικό «δέκτη», κατευθείαν στον ψυχίατρο!
Συντονισμένες «υπερβολές»
Το πιο δύσκολο ζήτημα δεν είναι να αναπτύξεις τον ψυχικό συντονισμό, αλλά να μην τον αφήσεις ανεξέλεγκτο!
Το όριο ανάμεσα στην τηλεπάθεια και στην παράνοια, είναι μια πολύ λεπτή γραμμή. Εύκολα μπορεί να μεταπηδήσει κανείς από το αληθινό, στο φανταστικό. Με λίγα λόγια, υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο «βλέπω» και στο «φαντάζομαι πως βλέπω κάτι». Και στη μεν πρώτη περίπτωση, ο άνθρωπος απολαμβάνει τις ψυχικές δυνάμεις του. Ενώ στη δεύτερη, απολαμβάνει τη φροντίδα των… ειδικών!
Έτσι λοιπόν, δε θα πρέπει να συγχέεται η ψύχωση με την τηλεπάθεια. Πώς μπορούμε να διαχωρίσουμε τα δυο; Μήπως υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας για να μη λαμβάνουμε συνεχώς «μηνύματα» και ανεξέλεγκτες ψυχικές πληροφορίες που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση; Υπάρχει! «Βγάζοντας» απλώς την τηλεπάθεια από την… «πρίζα»! Ή ακόμη, με το να διατηρούμε τις ισορροπίες.
Όπως λέει η 39χρονη Χριστίνα Λ., «Είμαστε 50% ύλη και 50% πνεύμα. Αν χαθεί αυτή η ισορροπία, χάσαμε το παιχνίδι! Αν δώσουμε περισσότερη σημασία στην ύλη, γινόμαστε υλιστές. Αν δώσουμε περισσότερη σημασία στο πνεύμα, κινδυνεύουμε να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα». Μάλλον τελικά, τα πάντα είναι θέμα σωστής… «δοσολογίας»!
Ομιχλώδεις ιδέες
Όταν δεν βλέπουμε κάτι, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ανύπαρκτο! Το 1939, ο Semyon Kirlian, με μια ειδική μέθοδο φωτογράφησης, αποτύπωσε την αύρα που περιβάλλει το ανθρώπινο σώμα.
Πριν διεξάγει τα πειράματά του, η ύπαρξη της αύρας ήταν αμφισβητήσιμη. Φυσικά, οι σκεπτικιστές δε σταμάτησαν να ειρωνεύονται τα πορίσματα της επιστημονικής ομάδας του. Όμως πλέον, υπάρχουν καταξιωμένοι ερευνητές που μελετούν την ύπαρξη της αύρας στα εργαστήρια!
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πως όσο η επιστήμη θα εξελίσσεται, τόσο περισσότερο θα επιβεβαιώνει -ως αληθή- μερικά από τα πολλά ανεξήγητα φαινόμενα που κατευθύνουν τη ζωή μας. Επιπλέον, ίσως ήρθε η στιγμή η ανθρωπότητα ν’ αρχίσει να αποδέχεται καταστάσεις όπως η τηλεπάθεια, ακόμη κι αν δεν μπορεί να τις εξηγήσει! Αρκεί φυσικά να είμαστε «κινούμενα ερωτηματικά»! Δηλαδή να μη δεχόμαστε τα πάντα, χωρίς έρευνα. Εξάλλου, ποιος δε θα ήθελε ν’ ανακαλύψει τον άγνωστο κόσμο που μας περιβάλλει; Μ’ αυτόν τον τρόπο, η τηλεπάθεια -όπως και τόσες άλλες ανεξερεύνητες ιδιότητες του ανθρώπινου εγκέφαλου- δε θα είναι πλέον μια «ομιχλώδης» ιδέα! Θα μετεξελιχθεί σε σκληρή πραγματικότητα. Μέχρι τότε, μάλλον θα πρέπει να… αναμείνουμε στο «τηλεπαθητικό» ακουστικό μας!