Γεώργιος Δαδίνος MD
Ένας στους δυο ενήλικες υποφέρει. Δες εδώ όλα τα μυστικά για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Λίγα λόγια για την ασθένεια.
Η οσφυαλγία ή πιο απλά „πόνος στη μέση” αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες που θα οδηγήσουν έναν ασθενή στην πόρτα του ορθοπαιδικού για αναζήτηση θεραπείας.
Ο πόνος είναι πολλές φορές οξύς και έντονος, ξεκινά από τη μέση και απλώνεται σε διάφορα σημεία του σώματος, προκαλώντας αντανακλάσεις κυρίως στα κάτω άκρα, ενώ μερικές φορές συνοδεύεται με μούδιασμα στα πόδια μέχρι και τα δάχτυλα. Η σοβαρότητα και η θεραπεία των πόνων αυτών διαφοροποιείται ανάλογα με την αιτία, τη συχνότητα και την ένταση των ενοχλήσεων.
Ορισμός ασθένειας
Αναλύοντας αρχικά το χαρακτήρα του πόνου στη μέση, αυτός περιγράφεται ως οξύς, διαξυφιστικός, με αντανακλάσεις σε κάποιο γειτονικό σημείο του σώματος.
Είναι πόνος που έρχεται και φεύγει, το πρωί είναι ήπιος ενώ στη διάρκεια της μέρας οξύνεται. Η οσφυαλγία συναντάται στο 50% του συνολικού πληθυσμού ενώ πάνω από το 80% των ενηλίκων θα παραπονεθεί για πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται τον ιατρό τους μετά από 3 έως και 4 εβδομάδες, όπου ο πόνος δεν έχει υποχωρήσει.
Αίτια
Τα αίτια διαφέρουν σε κάθε περίπτωση και αυτός είναι ο λόγος που ο πόνος εμφανίζεται με τόσα διαφορετικά πρόσωπα.
Ένα από τα συνηθέστερα αίτια της οσφυαλγίας είναι τα καλοήθη μυοσκελετικά προβλήματα, όπως είναι η σπονδυλαρθρίτιδα. Άλλα αίτια είναι η οστεοπόρωση, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, η στένωση του νωτιαίου μυελού αλλά και οι μεταστάσεις καρκίνου, τα οστεοπορωτικά ή και μετατραυματικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης και πολλά άλλα. Σε αυτό το σημείο θα τονίσω τη σημασία της σαφούς περιγραφής του πόνου, της έντασης, των αντανακλάσεων των ενοχλήσεων και της συχνότητας προκειμένου να μπορέσει ο ιατρός σας να καταλήξει στη σωστή διάγνωση.
Διάγνωση
Υπάρχουν στις μέρες μας πολλές απεικονιστηκές μέθοδοι που μας βοηθάνε να “διαβάσουμε” τη σπονδυλική στήλη, ξεκινώντας με την πιο απλή και γρήγορη μέθοδο που είναι η ακτινογραφία.
Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς οτι στην ακτινογραφία μπορούν να απεικονιστούν συγκεκριμένες δομές, όπως είναι το οστικό κομμάτι, τα κόκκαλα της σπονδυλικής στήλης, ενώ άλλες πιο μαλακές αλλά εξίσου σημαντικές δομές, όπως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και σύνδεσμοι, δεν απεικονίζονται. Σε αυτό μας βοηθάει η μαγνητική τομογραφία, μία εξέταση η οποία δεν έχει καμία βλαβερή ακτινοβολία και με τη βοήθεια αυτής ο ιατρός σας μπορεί να προσεγγίσει ακόμη καλύτερα την αιτία του πόνου. Στην ιατρική “φαρέτρα” θα βάλουμε και την αξονική τομογραφία, όπου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι εξίσου σημαντική, αν και λόγω ακτινοβολίας γίνεται προσπάθεια να αποφεύγεται. Σημαντικό χώρο στη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία του πόνου μέσης αποτελεί και η εξέταση της στατικής του σώματος. Αλλοιώσεις των ποδιών, οπως πλατυποδία, οδηγούν στη λάθος κατανομή του βάρους με αποτέλεσμα να υπερφορτίζονται συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες της πλάτης κάτι που οδηγεί σε χρόνιους πόνους μέσης.
Θεραπεία
Η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινάει μαζί με τη διαγνωστική πορεία.
Μια σωστή παυσίπονη θεραπεία, η οποία θα σας δώσει τη δυνατότητα να κινείστε ελεύθερα είναι το πιο σημαντικό βήμα στην οξεία φάση. Αυτό μπορεί να γίνει με μια ποικιλία φαρμάκων, τα οποία με βάση πιθανές αλλεργίες ή στομαχικές ευαισθησίες θα πρέπει να ρυθμιστούν από τον ιατρό σας. Παρασπονδύλιες εγχύσεις, επισκληρίδιες εγχύσεις, βελονισμός, βδελλοθεραπεία αποτελούν επίσης μερικές από τις θεραπευτικές δυνατότητες. Φυσιοθεραπεία, πελματογράφημα και εφαρμογή ορθοπαιδικών πάτων οδηγούν πολλές φορές στην ύφεση των ενοχλήσεων, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια, ενώ όταν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι επαρκής, τότε και μόνο θα πρέπει να προβαίνουμε στη χειρουργική θεραπεία.
Συμπερασματικά
Οι πόνοι στη μέση αποτελούν πολλές φορές τον καθημερινό μας αντίπαλο σε πολλές δραστηριότητες.
Όταν διαπιστώνετε οτι ο πόνος επιμένει ή οξύνεται σε διάστημα μερικών ημερών, απευθυνθείτε στον ιατρό σας για μια έγκαιρη θεραπεία. Και να θυμάστε οτι το σώμα σας, και κυρίως η σπονδυλική στήλη, αποτελεί το σημείο που φορτίζεται σε κάθε βήμα, σε κάθε άσκηση, σε κάθε ενέργεια που εκτελούμε. Γι΄αυτό όταν παραπονείται, να την εισακούμε, ώστε να μας κρατάει όρθιους στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητάς μας.