Το Πάνθεον των Μεγάλων Αντρών και Γυναικών της Χαλκίδας σε 12 πορτρέτα. Φωτογραφίες: Βάγιας Κατσός.
Δημήτρης Μυταράς
Ζωγράφος, Ακαδημαϊκός
Η 30η Ιουνίου 1934 έμεινε στην ιστορία ωs η «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών», ένα τραγικό γεγονός που συντελέστηκε στη ναζιστική Γερμανία. Την ίδια μέρα γεννήθηκε ο Δημήτρης Μυταράς. Εκείνη τη «Νύχτα των Μεγάλων Γεγονότων» η μοντέρνα ζωγραφική ενσαρκώθηκε στο σώμα ενός παιδιού από τη Χαλκίδα. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και το 1960 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει Σκηνογραφία στο Ecole Nationate des Arts Decoratifs. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ήταν ήδη γνωστός, καθώς είχε λάβει αμέτρητα βραβεία. Ανέλαβε το Τμήμα Εσωτερικού Χώρου στις Σχολές Δοξιάδη και το 1969 επέστρεψε, ως δάσκαλος πλέον, στη Σχολή Καλών Τεχνών.
«Πήρα πολλά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά αs μη μιλάμε γι αυτά, είναι βαρετό…», μας είπε ο δημιουργός που φημίζεται για την ατελείωτη λίστα εκθέσεων στις οποίες έλαβε μέρος, από τη Φλωρεντία μέχρι το Τόκιο. Την Άνοιξη του 2008 η πορεία του επισφραγίστηκε, καθώς εξελέγη παμψηφεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Μάλιστα δε, είναι ο πρώτος Ευβοιώτης που λαμβάνει τον τίτλο του «Αθανάτου». Όταν τον ρωτήσαμε από πού αντλεί την έμπνευσή του μας επανέλαβε τα λόγια του Picasso: «Δεν ευθύνομαι γι αυτά που κάνω. Η ζωγραφική με πάει όπου θέλει εκείνη.»
Και ο Δημήτρης Μυταράς πάει την τέχνη του στα πέρατα της γης…
Θανάσης Μπουραντάς – Πολιτικός, πρώην Νοµάρχης Ν. Ευβοίας
Θανάσης Μπουραντάς
Πολιτικός, πρώην Νοµάρχης Ν. Ευβοίας
Η πολιτική είναι υψηλή τέχνη και όχι ευκαιριακός καιροσκοπισµός ιδιοτελών ατόµων. Λαµβάνοντας υπόψη την παραπάνω αρχή, δε µπορούσαµε παρά να επιλέξουµε το Νοµάρχη Ευβοίας ως Πολιτικό της χρονιάς. Ο Θανάσης Μπουραντάς γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Ζάρακες. Η πρώτη πολιτική του «δράση» χρονολογείται από τότε που ήταν µαθητής, καθώς είχε την τάση να προστατεύει τους συνανθρώπους του από κάθε µορφής ανισότητα. «Με ενοχλεί η αδικία και αυτό ήταν το πρωταρχικό κίνητρο που µε οδήγησε να ασχοληθώ µε το συνδικαλισµό από τα χρόνια της δικτατορίας κι έπειτα», µας είπε ο πάντα χαµηλών τόνων πολιτικός άνδρας, που ηγείται της Νοµαρχίας Ευβοίας από το 1995 µέχρι σήµερα, µε ένα µικρό διάλειµµα 4 ετών. Όταν τον ρωτήσαµε ποια είναι κατά τη γνώµη του η πιο καθαρή και ευγενής έννοια της πολιτικής, µας είπε: «Αν δεν πιστεύει κάποιος στην πολιτική, καλύτερα να µην ασχοληθεί µαζί της. Και η πίστη δεν είναι άλλη από την προσφορά στον τόπο σου». Ο άνθρωπος που θέλησε µέσω της δράσης του να εξαλείψει την κοινωνική και οικονοµική αδικία έχει ένα όνειρο. Να αποκτήσει η Εύβοια τη θέση που της αξίζει…
Λάζαρος Καράγκος – Αθλητής – Πυγµάχος, Kick boxer
Λάζαρος Καράγκος
Αθλητής – Πυγµάχος, Kick boxer
Πιο ψηλά, αλλά κυρίως πιο… δυνατά. Αυτός είναι ο άγραφος νόµος του ρινγκ. Ο 23χρονος πρωταθλητής πυγµαχίας και kick boxing Λάζαρος Καράγκος γαλουχήθηκε και µεγαλουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειές του, αλλά και στην απεριόριστη βοήθεια του µέντορα και προπονητή του, Τάσου Τσάλλα. Ο Λάζαρος δεν επιτρέπει σε κανένα να του κλέψει τη δόξα. Παλεύει για να κερδίσει και όχι για να προσπαθήσει να κερδίσει. Σε πανελλήνιο επίπεδο κατόρθωσε να λάβει 4 φορές το χρυσό µετάλλιο στο kick boxing, ενώ στην Κύπρο έλαβε επάξια το αργυρό µετάλλιο. Το Νοέµβριο του 2008 στέφθηκε πρωταθλητής αντρών στην πυγµαχία, παίρνοντας έτσι το χρυσό. Όµως καµία από τις παραπάνω διακρίσεις δεν ήρθαν τυχαία, καθώς τα 15 λεπτά µέσα στο ρινγκ αντιστοιχούν σε 3 µήνες σκληρής προπόνησης και προσωπικών θυσιών. Όσο για το µεγαλύτερο όνειρο του Λάζαρου, δεν είναι άλλο από το να βρεθεί στην Ιαπωνία για να λάβει µέρος στους αγώνες kick boxing K1 Max. Τον ρωτήσαµε ποιο από τα δύο αθλήµατα προτιµά και λάβαµε την πλέον αποστοµωτική απάντηση: «Ο έρωτάς µου είναι το kick boxing και η επίσηµη σχέση µου η πυγµαχία»! Έρως ανίκατε… ρινγκ!
Χαρίκλεια Μυταρά – Προσφορά ζωής, Ζωγράφος.
Χαρίκλεια Μυταρά
Προσφορά ζωής, Ζωγράφος
Σύµφωνα µε το µύθο, όποιος ανασηκώσει το πέπλο που καλύπτει το πρόσωπο της Ίσιδας θα γνώρισει τη γνώση της ζωής. Εµείς προσπαθήσαµε να ανασηκώσουµε το πέπλο από το πρόσωπο της ζωγράφου Χαρίκλειας Μυταρά, για να πάρουµε µερικά απλά µαθήµατα ζωής! Η Χαρίκλεια γεννήθηκε το 1935 και πρώτα σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, για να ακολουθήσει αργότερα στο Παρίσι το σύζυγό της, Δηµήτρη Μυταρά. Εκεί, στην Πόλη του Φωτός, φοίτησε στο École des Arts Décoratifs και, όταν επέστρεψαν στην Αθήνα, εργάστηκε στις Σχολές Δοξιάδη και λίγο αργότερα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1979 ίδρυσε το Εργαστήρι Τέχνης µε την αρωγή του Γιάννη Σπανού και φυσικά του Μυταρά. Ο αγώνας που κάνει για να κρατήσει ακµαίο το Εργαστήρι είναι τιτάνιος και η βοήθεια του κράτους ανύπαρκτη. «Ποια είναι η φιλοσοφία της ζωής µου; Να µη νοιάζοµαι µόνο για τον εαυτό µου.» Η τέχνη είναι γένους θηλυκού…
Αναστάσιος Κολοβός – Υποκριτική Τέχνη, Ηθοποιός
Αναστάσιος Κολοβός
Υποκριτική Τέχνη, Ηθοποιός
Πριν από 10 χρόνια, το βλέµµα του 24χρονου τότε Αναστάσιου Κολοβού από τη Χαλκίδα έπεσε σε ένα έντυπο Θεατρικού εργαστηρίου από τη Θεσσαλονίκη. Δέκα χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος παίζει στην παράσταση «Οι ράγες πίσω µου», δίπλα στο Χάρη Ρώµα. Όσο για τη διαδροµή από το παρελθόν µέχρι το παρόν, ήταν κατά γενική οµολογία ατελείωτη αλλά και δύσκολη. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν τον εµπόδισε να καταφέρει τελικά να εκφράσει τον έρωτά του για την υποκριτική τέχνη, όπως την ονειρευόταν. Φέτος, πέρα από τις θεατρικές ενασχολήσεις του, ο Αναστάσιος παίζει στην τηλεοπτική σειρά του Alpha «Οι Ατρόµητοι». Όσο για το κινηµατογραφικό του… curriculum vitae, είναι εξίσου πλούσιο, καθώς έπαιξε στη βραβευµένη cult ταινία «Τσίου» του Μάκη Παπαδηµητράτου, καθώς επίσης στην «Ώρα κοινής ησυχίας» της Κατερίνας Ευαγγελάκου. Πώς βιώνει στο πετσί του την ηθοποιία; «Δεν είναι επάγγελµα, αλλά… hobby! Παρόλα αυτά, µόλις τα τελευταία χρόνια συντηρούµαι από αυτή τη δουλειά.» Ο ίδιος δηλώνει ότι φοβάται την τηλεόραση. Αλλά παραφράζοντας το έργο του Edward Albee, ποιος φοβάται τον Αναστάσιο Κολοβό;
Ζωή Χαϊνά – Ακτιβισµός, Ιδρυτικό µέλος του Καταφυγίου Χαλκίδας
Ζωή Χαϊνά
Ακτιβισµός, Ιδρυτικό µέλος του Καταφυγίου Χαλκίδας
Η άνοδος και η πτώση ενός πολιτισµού φαίνονται και από τον τρόπο που αντιµετωπίζει τα ζώα. Η Ζωή Χαϊνά είναι ιδρυτικό µέλος του Καταφυγίου, που µε υπεράνθρωπες προσπάθειες προστατεύει και ταΐζει 200 αδέσποτα σκυλιά, πολλών κατώτερων… θεών, ή µάλλον αφεντικών, που κάποια στιγµή τα πέταξαν στο «φυσικό» τους περιβάλλον. Το δρόµο. «Ποια είναι η κατάσταση του Καταφυγίου; Δεν αντέχουµε άλλο, αλλά συνεχίζουµε να το παλεύουµε», δήλωσε η Ζωή Χαϊνά που δεν έχει µόνο να αντιµετωπίσει τις αντιξοότητες του αγώνα της, αλλά και τις αρνητικές κριτικές, ακόµη και τις αγωγές. Όµως µε τη βοήθεια της Προέδρου του συλλόγου, Κατερίνας Καραφωτιά, και µε µια χούφτα εθελοντών, η Ζωή συνεχίζει να είναι η ψυχή ενός άνισου αγώνα µε το χρόνο, την έλλειψη οικονοµικών πόρων και κοινωνικής συνείδησης. Όσο για την αρωγή των τοπικών αρχών, είναι σχεδόν απούσα, µε εξαίρεση την τσιµέντωση του Καταφυγίου από το Δήµο. Και αύριο; «Κάθε µέρα χρειαζόµαστε 8 σακιά ξηρά τροφή. Υπολογίστε λοιπόν τον αγώνα που κάνουµε για να µη µείνουν νηστικά.» Ο ακτιβισµός στην πιο ευγενή µορφή του.
Νίκος Πάνου – Newcomer, 1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας Mad tv.
Νίκος Πάνου
Newcomer, 1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας Mad tv
Πώς από την οδοντοτεχνική µπορεί ένας Χαλκιδέος να µεταπηδήσει στο video editing και τη σκηνοθεσία, κερδίζοντας επιπλέον το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισµό του Mad tv; Αυτό το κατάφερε επάξια ο 26χρονος Νίκος Πάνου, που δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να δώσει σάρκα και οστά στο πάθος του για τη σκηνοθεσία. Η διαδικασία που τελικώς του χάρισε το πρώτο βραβείο αλλά και µία σηµαντική υποτροφία, ήταν χρονοβόρα αλλά και ευχάριστη. «Πήγα µε την ξαδέρφη µου, τη Μαριάντζελα Παππά, στη Σίφνο µε µία κάµερα, πολλά ρούχα, αλλά πάνω απ’ όλα µε πολλή φαντασία και βιντεοσκοπούσαµε ό,τι πιο όµορφο έχει να αναδείξει η Σίφνος. Οι δέκα ηµέρες γυρισµάτων συµπυκνώθηκαν σε 4 λεπτά και, όταν µετά από δύο µήνες ολοκληρώθηκε το µοντάζ, για µουσικό background προσέθεσα το τραγούδι «Θα περιµένω» της Έλλης Κοκκίνου». Ο Νίκος όµως δεν περίµενε πολύ! Οι κριτές βράβευσαν το videoclip και πλέον ατενίζει τον ορίζοντα του σκηνοθετικού µέλλοντός του µ’ άλλα µάτια, σαν ένα αυγουστιάτικο κύµα που σε παρασέρνει µε την ορµή του…
Γιώργος Κλακουµάνος – Τραγουδιστής, παίκτης στο X-Factor του Ant1.
Γιώργος Κλακουµάνος
Τραγουδιστής, παίκτης στο X-Factor του Ant1
Η πρώτη ταχυπαλµία του Γιώργου Κλακουµάνου πάνω στη σκηνή ήρθε το 1981, όταν ένας φίλος τού έδωσε µια σπρωξιά για να βγει και να τραγουδήσει µπροστά σε 700 άτοµα. Εκείνη τη νύχτα ερµήνευσε το «Αχ, χελιδόνι» και ήταν µόλις 17 χρονών! Αυτό ήταν το βάπτισµα του πυρός, ενώ αργότερα η καριέρα του πέρασε διά… πυρός και σιδήρου! Δύο χρόνια αργότερα τραγούδησε σε καλοκαιρινές συναυλίες, οργώνοντας την Εύβοια και ερµηνεύοντας τραγούδια του Μάνου Λοΐζου και του Μίκη Θεοδωράκη. Το 1983 το πρώτο… νυχτοκάµατο ήταν 1.700 δραχµές και µία µακαρονάδα. Κατόπιν, το 1986 τραγούδησε στο «Χάραµα», ενώ λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν δύο βινύλια µε τη δουλειά του. Όσο για τις προσωπικές θυσίες, ήταν πολλές κι ενίοτε άδικες. Όπως για παράδειγµα το γεγονός ότι έµπαινε στο studio για να ερµηνεύσει τραγούδια στιχουργών που στη συνέχεια προωθούνταν στις δισκογραφικές για να τα τραγουδήσουν άλλοι, γνωστότεροι επαγγελµατίες! Όσο για το παρόν, δεν περιµένει παρά τη «δικαίωση» πολλών ετών σκληρής δουλειάς και συσσωρευµένης καλλιτεχνικής εµπειρίας. Με αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και µε µια µαγική φωνή σαν αηδόνι, που θέλει να πετάξει µακρύτερα…
Χρήστος Κοντζίνος – 1ος µαθητής Ν.Ευβοίας, Φοιτητής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Χρήστος Κοντζίνος
1ος µαθητής Ν.Ευβοίας, Φοιτητής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο
«Δε θα περάσω, το νιώθω», µονολογούσε κατά τη διάρκεια των Πανελληνιών εξετάσεων ο 17χρονος Χρήστος Κοντζίνος σε κάποιες στιγµές µαθητικής απόγνωσης. Οι φόβοι του διαψεύστηκαν, αφού ο Χρήστος είναι πρώτος ανάµεσα στους πρώτους µαθητές της Εύβοιας µε γενική βαθµολογία 19,8! Από το 2ο Λύκειο Χαλκίδας έγινε φοιτητής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Όµως η πορεία από την προετοιµασία για τις πανελλήνιες µέχρι το Πολυτεχνείο, δεν έγινε µε… διακτινισµό! «Ο αγώνας άρχισε το καλοκαίρι του 2007. Εκείνη την περίοδο δεν είχα προσωπική ζωή. Οι µοναδικές έξοδοι ήταν απλώς και µόνο για να πιω ένα καφέ.» Όµως οι θυσίες του έφεραν το επιθυµητό αποτέλεσµα, χάρη φυσικά και στην απεριόριστη ψυχική και υλική συµπαράσταση των γονιών του. «Η οικογένειά µου λειτούργησε ως καταλύτης στην επιτυχία µου.» Ρωτήσαµε το Χρήστο πώς φαντάζεται την πορεία του σε δέκα χρόνια από τώρα κι εκείνος µας απάντησε λακωνικά και κάπως… ειρωνικά: «Θα είµαι µόλις 28 και θα προσπαθώ να βρω µια καλή δουλειά!» Η ψυχραιµία και η ψυχική ωριµότητα ετών… 18!
Κώστας Μπαϊρακτάρης – Πολιτιστική προσφορά, Δάσκαλος, Μέλος Συλλόγου Σκαρίµπα
Κώστας Μπαϊρακτάρης
Πολιτιστική προσφορά, Δάσκαλος, Μέλος Συλλόγου Σκαρίµπα
Πώς µπορούµε να εκφράσουµε τον έρωτα χωρίς καν ν’ αγγίξουµε το «αντικείµενο» του πόθου µας; Μετουσιώνοντας τα αισθήµατα και τις σκέψεις σε τυπωµένες λέξεις, γλαφυρές περιγραφές και συγγραφικό έργο. Ο Κώστας Μπαΐρακτάρης δεν είναι απλώς δάσκαλος µε την κλασική έννοια του όρου, αλλά ένας µοντέρνος µύστης του γραπτού λόγου. Θα σε γοητεύσει µε το χαµόγελο και την απλότητά του. Γιατί το ωραίο είναι απλό. Το συγγραφικό και θεατρικό έργο του; Μεγάλο και ενδιαφέρον. Από τη διασκευή της Ιφιγένειας εν Αυλίδι µέχρι τη συγγραφή του πρωτότυπου έργου «Αρέθουσα». Επιπλέον η θεατρική τριλογία περί προσφυγιάς αλλά και τα βιβλία του αποδεικνύουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η τέχνη αποτελεί τον υψηλότερο βαθµό «Μύησης» στα µυστήρια της ζωής, του έρωτα και του θανάτου. Παράλληλα συνετέλεσε στη «νεκρανάσταση» του Συλλόγου Φίλων του Γιάννη Σκαρίµπα, οι πολιτιστικές δραστηριότητες του οποίου είναι ποικίλες και πρωτοποριακές. Σύµφωνα µε τον ίδιο, υπάρχουν «οάσεις» πολιτισµού και παιδείας στη Χαλκίδα. Αρκεί φυσικά να µπορέσει κάποιος να δει πέρα από την πνευµατική… «έρηµο Σαχάρα».
Αργυρώ Βάγια – Επιστήµονας, Ψυχολόγος για παιδιά µε ειδικές ανάγκες.
Αργυρώ Βάγια
Επιστήµονας, Ψυχολόγος για παιδιά µε ειδικές ανάγκες
Πίσω από την ψυχολογία, το λόγο περί ψυχής, υπάρχουν άνθρωποι. Σε ένα από αυτούς τους «λόγους» βρίσκεται και η 31χρονη Αργυρώ Βάγια, απόφοιτη του Τµήµατος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Το 2001 εργάστηκε στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών µε Ειδικές Ανάγκες κι έπειτα ασχολήθηκε µε την ψυχολογία Gestalt. Λίγο αργότερα εργάστηκε σε ένα πρόγραµµα του Δήµου Χαλκιδέων, έχοντας το ρόλο της συµβούλου στα λύκεια της πόλης. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Κέντρο διαφοροδιάγνωσης, διάγνωσης και υποστήριξης ατόµων µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. «Σε µια τόσο ναρκισσιστική κοινωνία, στην οποία µάλιστα υπάρχει πληθώρα επιλογών, ο έφηβος πρέπει να βρει την ισορροπία του.» Αυτή τη χαµένη ισορροπία των νέων αλλά και των ενηλίκων επαναφέρει η Αργυρώ Βάγια. Όταν τη ρωτήσαµε πόσες ψυχές «σώζονται», µας απάντησε: «Όσες επιλέξουν να προσαρµοστούν δηµιουργικά στο περιβάλλον τους». Με λίγα λόγια η ατοµική βούληση παίζει τον πλέον καθοριστικό ρόλο. Και η Αργυρώ τους «δείχνει» το δρόµο…
Δηµήτρης Αργυρίου – Lifestyle, Επιχειρηµατίας, διοργανωτής events.
Δηµήτρης Αργυρίου
Lifestyle, Επιχειρηµατίας, διοργανωτής events
Όταν τη δεκαετία του ‘70 το Studio 54 στη Νέα Υόρκη διοργάνωνε εντυπωσιακά πάρτυ µε αρχιερέα τον Andy Warhol, ουδείς περίµενε ότι εν έτει 2008 η… πλανητική κατάθλιψη θα είναι ο γενικός κανόνας! Επίσης, ουδείς µπορεί να καταλάβει πώς περάσαµε από τον Ίακχο του ‘80 στις βαρετές Κοσµικές Βραδιές κάποιων κυριών σε εµµηνόπαυση. Εντούτοις ακόµη και στους πιο σκοτεινούς καιρούς, πάντα υπάρχει ένα… party animal! Στη Χαλκίδα το party animal ονοµάζεται Δηµήτρης Αργυρίου. Πρόκειται για τον PR Manager των Magna, δηλαδή του γνωστότερου και παλιότερου team διοργάνωσης events και happenings, ο οποίος παράλληλα ασχολείται µε το R&B, φέρνοντας τους διασηµότερους Djs. Ο Δηµήτρης Αργυρίου είναι single και δηλώνει απερίφραστα ότι δεν τα καταφέρνει µε τις σχέσεις λόγω της υπερβολικής κοινωνικότητάς του. Πιστεύει στην πολυγαµία, απορρίπτοντας την κτητικότητα, την οποία θεωρεί ως κάτι κακό και εγωιστικό. Απλώς θέλει να γευτεί τη ζωή στο έπακρο. Του αρέσουν οι έντονες στιγµές, γι’ αυτό ακόµη και ο καφές που πίνει είναι σκέτος, έτσι ώστε να είναι… έντονος! Live fast, die… old!
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο έντυπο περιοδικό Square, τεύχος 29, (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2009).