Αγριόχορτα κάθε είδους σκεπάζουν τα αρχαιολογικά εκθέματα.
Σημάδια εγκατάλειψης παρουσιάζει το αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας.
Μια βόλτα σε έναν από τους λίγους πνεύμονες πολιτισμού στη πόλη φανερώνει αμέσως στον επισκέπτη την αδιαφορία των υπευθύνων – Δήμου και ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Χαλκίδας.
Ο προαύλιος χώρος έχει γεμίσει αγριόχορτα τα οποία έχουν «σκεπάσει» τα ίδια τα εκθέματα, τα οποία δεν φαίνονται πλέον καθόλου. Το θέαμα προκαλεί μόνον αλγεινή εντύπωση και δεν τιμά καθόλου την Χαλκίδα, εκτός και αν το μουσείο μετετράπη σε φυσικής ιστορίας και δεν το γνωρίζουμε!
Πέραν αυτού, το μουσείο είναι ουσιαστικά παρατημένο στην τύχη του και από θαύμα μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κάποια κλοπή καθώς ουσιαστικά φυλάσσεται μόνον από ένα φύλακα. Με δεδομένο ότι αυτός ο άνθρωπος εργάζεται οκτώ ώρες την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι ο χώρος μένει αφύλακτος τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας για πολλές ώρες! Το ανθρώπινο δυναμικό του μουσείου έχει ουσιαστικά να ενισχυθεί από το 1989 και η έλλειψή του είναι εμφανής παντού!
Τέλος, το ωράριο λειτουργίας του, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επιβάλλεται να επεκταθεί. Δεν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του νομού να λειτουργεί μέχρι της τρείς η ώρα το μεσημέρι. Είναι σίγουρα πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να το επισκεφτούν τα απογεύματα, είτε πρόκειται για τουρίστες είτε για έλληνες που εργάζονται το πρωί!
Με δεδομένο το Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα αναβάθμισης των 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (δείτε σχετικά: εδώ) νομίζω πως πρέπει να πρωτοστατήσουμε στην επέκταση του εν λόγω μέτρου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας. Ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας και η εμμονή μας σε νοοτροπίες του παρελθόντος συνιστά κατ΄ ουσία αυτό-τορπιλισμό των όποιων προσπαθειών μας.
Το ωράριο λειτουργίας του μουσείου επιβάλλεται να επεκταθεί, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.